Tutkija: Johanna Tukiaiseen kohdistuva silmitön raivo on käsittämätöntä

Johanna Tukiainen nousi julkisuuteen Dolls-tanssiryhmän suosittujen seinäkalenterien vuoksi vuonna 2008. Vasta tämän jälkeen tanssija yhdistettiin silloiseen ulkoministeri Ilkka Kanervaan.

Etelä-Suomen Median arkisto

ILMIÖ  Netin vihakirjoittelun perusteella voisi luulla, että Johanna Tukiainen on vähintäänkin Hitlerin kaltainen massamurhaaja, Veijo Hietala sanoo.

Mediaa seuraava ei ole voinut välttyä helsinkiläisen glamour-tanssijan ja -laulajan Johanna Tukiaisen edesottamuksilta.

Julkisuuteen Tukiainen, 36, nousi 2008 ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok) eron aiheuttaneen tekstiviestikohun myötä. Tämän jälkeen nainen on päätynyt otsikoihin muun muassa rattijuopumuksista, pahoinpitelyistä, laittomista uhkauksista sekä TV5:llä esitetystä hääohjelmasta.

Turun yliopiston mediatutkija, FT Veijo Hietala hämmästelee silti Tukiaisen julkisuuden toista puolta, verkossa naiseen kohdistunutta ajojahtia. Tukiaiselle on perustettu muun muassa erilaisia vihasivuja ja -ryhmiä.

– Tämän vihakirjoittelun perusteella voisi luulla, että hän on vähintäänkin Hitlerin kaltainen massamurhaaja, näissä kirjoituksissa hänet leimataan suorastaan epäihmiseksi, Hietala sanoo.

Kooman salakapakka -yhteisöstä löytyy jo tuhansia seuraajia, jotka ovat omistaneet vapaa-aikansa Tukiaisen vainoamiselle."

Esimerkiksi Facebook-yhteisöpalvelussa operoivasta Kooman salakapakka -yhteisöstä löytyy jo tuhansia seuraajia – Tukiaisen mukaan "näätiä" – jotka ovat omistaneet vapaa-aikansa naisen vainoamiselle.

Ryhmässä Tukiais-bongarit välittävät Facebookiin päivittäin sijaintitietoa naisen liikkeistä, jotta lähistöllä liikkuvat jäsenet saisivat "Tuksusta" kerrottavaa ja kuvattavaa ryhmälle.

– Eihän ihmisen psyyke hirveän hyvin sellaista kestä, tutkija toteaa.

Myös Hietala on saanut tuntea ryhmän raivon yrittäessään vuosi sitten analysoida Ylen haastattelussa, miksi Tukiainen on sellainen sylkykuppi kuin on.

– Mistään muusta haastattelusta en ole saanut yhtä negatiivista palautetta kuin silloin, kun nämä "näädät" alkoivat verkossa puolustella käytöstään.

Hietalan mielestä "näätien" toiminta muistuttaakin ideologista ja uskonnollista hurmosta.

– Jolloin ryhmästä erotetuksi tulee se, joka ei ole ryhmän kanssa samaa mieltä.

Sosiaalisen median netti-ilmiöt eivät kosketa omaa sukupolveani samalla lailla kuin nuorempia."

Hietalan mukaan julkkiskulttuuri on muuttunut valtavasti internetin ja sosiaalisen median myötä. Tässä suhteessa Hietala on saanut huomata tippuneensa kärryiltä.

– Sosiaalisen median netti-ilmiöt eivät kosketa omaa sukupolveani samalla lailla.

Esimerkiksi Hitler kuulee -nettimeemeistä Veijo Hietala kuuli vasta hiljattain eräältä toimittajalta, joka oli pöyristynyt siitä, ettei Suomen tunnetuin mediatutkija niitä tuntenut.

– Some on luonut ihan omat nettijulkkiksensa, tutkija tietää.

Tällaisia ovat esimerkiksi levytyssopimuksen saanut Instagram-kuvapalvelun tähti, kaarinalainen Benjamin Peltonen sekä YouTube-videobloginsa myötä Pietarsaaresta Los Angelesiin palkattu "kielinainen" Sara Forsberg.

Lue myös: Tämän takia tarvitsemme julkkiksia ja pornoa

Tämä mies vie tutkijan mielestä julkisuutta "kuin pässiä narussa"

Written by:

Nalle Österman

Ota yhteyttä

Helsingin Uutiset - puheenaiheet

Iltamakasiini Twitterissa