Tasa-arvoa 2015 Suomen suvessa: 6 rap- ja dancefestaria, 219 esiintyjää – joista 7 naisia!

"Pääsy naisilta lavoille kielletty", tuntuu olevan suomalaisten rytmimusiikkifestivaalien sanaton viesti yleisölle ja artisteille vuonna 2015.

Kuvituskuva

Luonnollisesti naiset ovat tervetulleita bailaamaan Weekend Festivalille myös tänä vuonna – itse festarilavoille heillä ei ole mitään asiaa.

Glitter.Fi

KESÄFESTARIT   Naiset eivät todellakaan festarilavoilla juhli Suomen räpfestareilla ja elektronisen tanssimusiikin tapahtumissa tänä kesänä.

Lauantai-aamuna 6. kesäkuuta 2015 LCMDF-yhtyeen laulajan ja lauluntekijän Emma Kemppaisen maailma järkkyi. Tuolloin hän oli saanut kuulla, että Tampereella 21.-22. elokuuta järjestettävässä Blockfest-tapahtumassa ei esiinny yhtäkään naisartistia!

Radio Helsingin toimittajana sekä Lasermehu-klubin tiskijukkana toimiva 26-vuotias nainen oli syystäkin niin tolaltaan, että teki siltä istumalta nasevan Facebook-päivityksen verkkoon.

"Sain juuri tietää, että Blockfesteissä tänä vuonna ei soita yhtäkään, siis YHTÄKÄÄN naispuolista artistia. ‪#‎vainsuomiräpjutut‬ ‪#‎vainpoikienjutut‬ ‪#‎etenee‬", Kemppainen tykitti.

Tässä tapauksessa naisen sihti osui hieman harhaan, sillä olihan Blockfest ilmoittanut muutamaa päivää aiemmin 1. kesäkuuta, että tapahtumaan on buukattu Asteen, Evelinan ja Nikke Ankaran yhteiskeikka.

Suuren yleisön keskuudessa Evelina tunnetaan nimellä Eveliina Tammenlaakso, jolla turkulaisneito otti 16-vuotiaana osaa The Voice Of Finlandin ensimmäiselle tuotantokaudelle 2011-2012.

Silti 42 aktia, joista ainoastaan yksi (1) nainen. Naisten prosenttiosuus täten 2,4.

Radio Helsingin päätoimittaja ja tuttu televisiokasvo Maria Veitola osasi samassa ketjussa myöhemmin kertoa kuinka 7.-8. elokuuta Helsingissä järjestettävässä, elektroniseen rytmimusiikkiin pohjautuvassa Weekend Festivalissa ei ole YHTÄKÄÄN naisesiintyjää.

Tämä väite pitikin jo sitten paikkaansa. 36 aktia, joista nolla (0) naisia.

Kemppaisen räväkkä avaus sai pohtimaan enemmänkin, miten tasa-arvo toteutuu räppiin, hiphopiin ja moderniin rytmimusiikkiin pohjautuvilla suomifestareilla.

Jos otetaan vertailukohteeksi vaikka Suomen suurimmaksi kesäfestivaaliksi noussut Turun Ruisrock, näyttää tasa-arvo toteutuvan tänä kesänä Turun Ruissalossa 3.-5. heinäkuuta suht hyvin.

Tapahtuman 63:sta esiintyjästä on laskujeni mukaan 15 aktissa nainen keulahahmona tai rivijäsenenä. Nopean laskutoimituksen pohjalta naisartistien osuudeksi saadaan täten 23,8 prosenttia.

Modernit rytmimusiikkitapahtumat ovat toista maata.

Pikaisen googlauksen pohjalta Suomen suvessa bailataan tänä kesänä räpin, hiphopin ja modernin rytmimusiikin tahtiin kuudella festarilla: Blockfestin ja Weekendin lisäksi Lahden Summer Upissa 3.-4. heinäkuuta, Himoksen Pipefestissä 23.-25. heinäkuuta, Turun Aurafestissä  7.-8. elokuuta sekä Seinäjoki Hiphop-festivaalilla 4.-5. syyskuuta.

Tasa-arvon kannalta näidenkin tapahtumien esiintyjäluettelot ovat surullista luettavaa.

Vaikka Summer Upissa nähdään pääesiintyjänä amerikkalainen naistähti Nicki Minaj, saa hän feminiinistä vertaistukea Lahdessa ainoastaan kotimaisesta Aurorasta. 56 esiintyjää, joista kaksi (2) naisia. Prosenttiosuus 3,6.

Himoksen Pipefestissä nähdään kaiken kaikkiaan 41 aktia, joista kirkkaimpana helmenä legendaarinen amerikkalaisryhmä Wu-Tang Clan. Näistä esiintyjistä ainoastaan yksi on nainen, eli kotimainen Aurora. Naisten prosenttiosuus 2,4.

Turkulainen hiphop-tapahtuma Aurafest on toistaiseksi listannut vasta 18 nimeä esiintyjäluetteloonsa, joka tässä vaiheessa löytyy ainoastaan lippukauppiaiden verkkosivuilta.

Aurafestissä on asiat Blockfestiäkin huonommalla tolalla, sillä tämän tapahtuman artistilistauksessa ei ole YHTÄKÄÄN naista!

Seinäjoki osoittautuu rytmimusiikkitapahtumista tasa-arvoisimmaksi. Festivaalin 26 nimetystä aktista peräti kolme (3) on naisia – Anniina, Aurora ja amerikkalainen Gavlyn. Prosenttiosuus 11,5.

Tämän bloggauksen kirjoitushetkellä (6.6.2015) Blockfestissä, Weekendissä, Summer Upissa, Pipefestissä, Aurafestissä sekä Seinäjoki Hiphop Festivalissa esiintyy yhteensä 219 artistia, joista naisten osuus seitsemän (7).

Nopealla jakolaskulla naisten osuudeksi saadaan näin ollen kokonaiset 3,2 (lue: kolme pilkku kaksi) prosenttia!

Ohhoh ja huhhuh!

Aikamoista, etten sanoisi!

"It's a Man's, Man's, Man's World", tämä on miesten maailma, lauloi modernin rytmimusiikin kantaisä ja soulin kummisedäksikin kutsuttu James Brown (1933-2006) vuonna 1964 julkaistulla klassikkokappaleellaan.

Tuntuukin siltä, että nämä kotimaisten rytmimusiikkitapahtumien järjestäjät ovat ottaneet turhan sananmukaisesti Brownin hitin viestin kappaleen nimen perusteella.

Heiltä on tällöin nähtävästi jäänyt näkemättä, kuulematta ja ymmärtämättä kertosäkeen jatke, joka kuuluu näin: "But it would be nothing, nothing, without a woman or a girl", mutta se ei olisi mitään ilman naista tai tyttöä.

Nähtäväksi jää, korjaantuuko tilanne vielä tänä kesänä tämän epäoikeudenmukaista naisvihaa huokuvan skandaalin myötä.

Iltamakasiini seuraa tilannetta.

Lisää aiheesta

Huhhuh! Venäläinen natsibändi esiintyy tänään Helsingissä sittenkin – nyt puhuu yhtyeen johtaja!HS: Nuorena heviä kuunnelleet ovat aikuisena jopa onnellisempia kuin muutSuomalainen hevilaulajatar selätti lääkehelvetin: Vieroitusoireet kestivät kuukausiaLasse Norres lataa: Rahanahneus pilasi suomalaisen musiikinSuomalaiset musiikkivaikuttajat: ”Norres puhuu pötyä!”Österman: Nightwishin Tuomas Holopaisesta tuli vantaalainen pornokauppiasÖsterman: Suomalainen indierock on kuolettavaa ulinaaÖsterman: Voi Nightwish-parka, minkä teitÖsterman: Hyvä artisti, tapa itsesiJuhani Merimaa: ”Näin musiikkibisneksessä pärjätään”
Written by:

Nalle Österman

Ota yhteyttä

Aiheesta muualla

Helsingin Uutiset - puheenaiheet

Iltamakasiini Twitterissa