Konkarimuusikko: ”Suomimetallin laskusuhdanne alkoi Lordin euroviisuvoitosta”

Taage Laiho (2. vas) kertoo, ettei katu-uskottavuus elätä enää musiikkibisneksessä: – Jos aikoo tehdä musiikkia työkseen, voi sen unohtaa. Katu-uskottavuudella ei ole koskaan maksettu asuntolainoja, vuokria, eikä mitään muutakaan.

Marco Hakala

SUOMIHEVI Nyt tunnelin päässä näkyy taas valoa. Siksi Kilpikin muuttui ”waspimmaksi” ja teki uuden levyn.

Kilpi julkaisi kuudennen studioalbuminsa Juggernautti alkukuusta. Edellisestä oli jo vierähtänyt kuusi vuotta aikaa.

– Se nyt vain meni näin, laulusolisti Taage Laiho huokaa.

Laiho kertoo huomanneensa jo yhtyeen edellisen albumin, 2009 ilmestyneen Pirun merta -pitkäsoiton yhteydessä, kuinka hevimusiikin kysyntä alkoi Suomessa hiipua.

– Mitä sitä silloin väkisin runnomaan. Siksi päätimme tehdä huolella seuraavan levymme.

Suomimetalli on taas tekemässä uutta nousua Lost Societyn ja Santa Cruzin kaltaisten yhtyeiden nosteen myötä."

49-vuotiaan solistin mukaan suomimetalli on kuitenkin taas tekemässä uutta nousua Lost Societyn ja Santa Cruzin kaltaisten yhtyeiden nosteen myötä.

Laihon mielestä suomimetallin laskusuhdanne alkoi nimenomaan Lordin euroviisuvoiton myötä 2006.

– Siitä on kohta se kymmenen vuotta. Kun sykli täyttyy, nin kyllä se siitä taas lähtee, Laiho uskoo.

– Keikoilla on ollut havaittavissa jo uutta nostetta.

Heinäkuussa Kilven voi nähdä muun muassa Kalajoen Merisärkillä sekä Turun DBTL -tapahtumassa.

Laiho kuvailee musiikin muuttuneen uudella levyllä ”waspimmaksi”, viitaten amerikkalaisen W.A.S.P. -yhtyeen suoraviivaiseen ja räkäiseen soundiin.

– Ainakin muutamien kappaleiden osalta. Joukossa aika paljon rumpali Jussi Kattaluksen biisejä, jotka ovat suoraviivaisempia. Pete ( Kilpi, kitaristi ja bändin perustaja) tekee mietitympiä lauluja. Ihan hyvä näin.

Laiho on erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

– Pidän tätä uramme parhaimpana levynä. Varmasti joku löytää heikkojakin kappaleita, itse en, mies kehuu.

Toisin on edellisen levyn kohdalla.

– Se ei ollut loppuun asti tehty. Sieltä jäi hyvin paljon kaikkia köörejä ja stemmoja pois. Ei niitä tainnut olla itse asiassa yhtään. Niin löin ne kaikki sitten tähän. Nyt on lauluraitaa, mies myhäilee.

Päätöksen kokopäiväiseksi muusikoksi ryhtymisestä Laiho teki jo kauan aikaa sitten, 1990-luvun alussa.

– Olin Leiraksella kaksivuoroduunissa, kuten useat turkulaiset rokkarit siihen aikaan, laulaja muistelee.

Kun lääketehtaalta tuli lähtö jäivät päivätyöt. Tuolloin Laiho elätti itsensä bilebändien laulajana niin hyvin, ettei oikeita töitä tarvinnut pohtia.

– Sen ikäisenä ajatteli, että jos siitä ei tule mitään, niin voi aina palata töihin.

Toisin kävi. Laihollakin tulee kohta 20 vuotta täyteen keikkailevana artistina. Viime vuosina mukaan ovat onneksi tulleet myös laulunopettajan työt.

– Enää ei tarvitse ihan joka viikonloppua rampata ympäri maata rahan perässä. On aika raskasta ajaa 500 kilometriä 200 euron takia, ei sitä kauhean pitkään hymyssä suin tee, mies tietää.

Lue myös: Sekoilu ei enää ole in musabisneksessä: ”Se on kerrasta poikki!”

Miltä Kilpi kuulostaa? Kuuntele tästä!

 

Kilpi

2003 Turussa perustettu suomenkielistä heviä 1980-luvun otteella esittävä yhtye.

Yhtye on Taage Laiho (laulu, Pete Kilpi (kitara), Aleksi Summe (kitara), Janne Laaksonen (basso) ja Jussi Kattelus (rummut).

Julkaissut kuusi albumia, joista viimeisin Juggernautti ilmestyi 5. kesäkuuta 2015, sen nousten suoraan listasijalle 15.

Yhtyeen tunnetuimpia lauluja ovat Sielut iskee tulta ja Nerokasta ikävää.

Osallistui Eurovision laulukilpailun Suomen karsintoihin 2006 kappaleilla Toinen Minä ja Katharsis. Suomea edustamaan valittiin Lordi, joka voitti Euroviisut kappaleellaan Hard Rock Hallelujah.

Lisää aiheesta

Suomibändi tekee historiaa: 40 000 henkeä 60 maasta joraa trion tahtiin Olympiastadionilla ensi kuussaNouseva rocknimi: Purplet, Whitesnaket ja Zeppelinit on tullut kuunneltuaTasa-arvoa 2015 Suomen suvessa: 6 rap- ja dancefestaria, 219 esiintyjää – joista 7 naisia!Tämä Voice Of Finland -kaunotar sai ison levytyssopimuksen – miksi Voice-historia pimitetään?Miksi tehdä musiikkia vain c-kasetille? Artisti vastaaRocklegenda Andy McCoy sikaili lentokentällä, haistatteli ja vi**uili – videoHimistä eronnut Gas Lipstick sai soittokavereita jenkkistaroista – video!Suomalainen hevilaulajatar selätti lääkehelvetin: Vieroitusoireet kestivät kuukausiaNäin monta tuulikonetta Popedan Costello Hautamäki on käyttänyt jo loppuunLauantai sairaana, sunnuntai kaljalla – Kari Peitsamo petti yleisönsä oudoilla keikkaperuutuksillaHuh, Yö-yhtyeen hovisäveltäjä Jussi Hakulinen väisti täpärästi vakavan onnettomuuden!Lasse Norres lataa: Rahanahneus pilasi suomalaisen musiikinNykyaika? Tehosekoitin-Otto laulaa jälleen suomeksi – kuuntele!
Written by:

Nalle Österman

Ota yhteyttä

Helsingin Uutiset - puheenaiheet

Iltamakasiini Twitterissa