Murtuuko apteekkien monopoli? – USU: "Ruotsissa farmaseuttinen taso on jo romahtanut"

Hallituksen ajama apteekkialan sääntelyn purkaminen seurauksineen huolestuttaa Suomen apteekkariliittoa.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Hallituksen asettama poliitikkotyöryhmä etsii yhteistä säveltä apteekkialan kilpailun avaamiseen. Apteekkariliitto pelkää, että kiireessä vaikuttavuusarviointi unohtuu. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Hallituspuolueet ovat yksimielisiä siitä, että apteekkien sääntelyä pitäisi purkaa – sen sijaan keinot ovat vielä hakusessa. Myös Kilpailuvirasto vaatii apteekkitoiminnan vapauttamista.

Apteekkien monopolin purkaminen tarkoittaa kuluttajalle sitä, että niin sanotut käsikauppalääkkeet ilmestyvät marketien hyllyille.

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen on huolissaan kehityskulusta.

– Ruotsi ja Norja ovat menneet toiseen ääripäähän, ja sieltä kannattaa katsella kokemuksia. Esimerkiksi Ruotsissa farmaseuttinen taso on täysin romahtanut., Hirvonen muistuttaa.

Työryhmässä on väläytetty apteekkitoiminnan kilpailun vapauttamista jo tällä hallituskaudella.

Hirvonen toivoo, ettei asia jää vain poliitikkojen mietinnän varaan. Hän toivoo, että apteekkitoiminta integroitaisiin entistä enemmän osaksi terveydenhuoltoa.

– Apteekin terveyspiste voisi tarjota sairaanhoitajan palveluita. Myös influenssarokotteen antaminen apteekeissa lisäisi rokotuskattavuutta, Hirvonen pohtii.

 

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä

Helsingin Uutiset - puheenaiheet

Iltamakasiini Twitterissa