Kukkakaalin kulta-aika koitti talkoovoimin ja tylsä maine on mennyttä

Aito vanilja antaa kukkakaalikeiton makuun pehmeyttä ja hienostuneisuutta. Suutuntuntumaa sosekeittoon saa vaikkapa saksanpähkinöistä ja paahdetusta pekonista.

Tiina Kovanen-Bergman

Juustoilla gratinoitu kukkakaali on klassikkoruoka, jonka voi valmistaa hyvin yksinkertaisesti tai tuunata mielensä mukaan.

Tiina Kovanen-Bergman

Chilikastikkeella ja korppujauhoilla ohuesti kuorrutetut kukkakaalin palat paahdetaan uunissa rapeiksi.

Tiina Kovanen-Bergman

Kukkakaalin voi raastaa raakana lisukkeeksi ja maustaa esimerkiksi aasialaisen makumaailman mukaan.

Tiina Kovanen-Bergman

Moni jättäää kukkakaalin lehdet kauppaan, vaikka ne ovat syömäkelpoisia.

Tiina Kovanen-Bergman

Kukkakaali sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä vitamiineja, kuituja ja mineraaleja.

Tiina Kovanen-Bergman

Tiina Kovanen-Bergman

RUOKA Kukkakaalitalkoot on nostanut esiin tylsän maineesta kärsivän vihanneksen monet mahdollisuudet.

Kesän kukkakaalisatoa uhkasi joutuminen hukkaan, kun poikkeuksellisen kylmä alkukesä sekoitti niiden kypsymisrytmin ja kaksi satoa kypsyi kerralla. Hinta romahti ja viljelijät miettivät sadonkorjuun käyvän tappiolliseksi.

Suomalaisten kollektiivinen huoli pelloille mädäntyvistä kukkakaaleista poiki sosiaalisessa mediassa #kukkakaalitalkoot-kampanjan.

Jotta hyvä raaka-aine ei menisi hukkaan, kampanja kehottaa hyödyntämään kukkakaalia ruuanlaitossa mahdollisimman tehokkaasti.

Kuluttajat ovat tehneet kiitettävän tehokkaasti työtä käskettyä. Lisäksi monet kaupat ovat tulleet vastaan hinnassa ja petranneet kukkakaalin esillepanossa. 

Talkoiden myötä kukkakaalin menekki näyttäisi tuplaantuneen viimevuotiseen verrattuna. Idean isäksi on profiloitunut Satokausikalenterista tuttu Samuli Karjula. Sesonkiruuan puolestapuhujana tunnetuksi tullut mies on tyytyväinen, mutta painottaa talkoiden syntyneen nimensä mukaisesti yhteistyönä.

Ennen kaikkea hän toivoo uuden nosteen parantavan kukkakaalin mainetta pysyvästi.

– Kukkakaali on loistoesimerkki sesonkivihanneksesta. Syksyllä se on maukkaimmillaan ja edullisimmillaan, Karjula muistuttaa.

– Talvella kukkakaalin hinta on kova ja laatu jättää yleensä toivomisen varaa.

Nyt on hyvä aika kokeilla jotain aivan uutta.

Samuli Karjula arvelee kukkakaalin kärsivän tylsän vihanneksen maineesta. Hän epäilee syyksi sen yksitoikkoisen valmistustavan.

– On totuttu syömään höyrytettyä kukkakaalia tai pakasteita, eikä olla ehkä huomattu, kuinka monipuolinen raaka-aine kukkakaali on, Karjula sanoo.

Hän kertoo syövänsä syksyisin kukkakaalia mitä moninaisimmissa muodoissa: raakana, paahdettuna, paistettuna, keitoissa, padoissa, tärkkelyksenä, pikkelssinä. Lista on pitkä.

– Kuten kukkakaalitalkoot on osoittanut, reseptejä löytyy vaikka kuinka paljon, joten nyt on hyvä aika kokeilla jotain aivan uutta.

Suosituimpia tapoja lähestyä kukkakaalia uudesta kulmasta ovat sen yhdistäminen pehmeään vaniljaan tai aasialaistyylisiin tulisiin mausteisiin. Kukkakaali taipuu hyvin molempiin.

Vaniljan kanssa kukkakaali esiintyy erityisen edukseen. Tieteellisestikin harvinaisen onnistuneeksi yhdistelmäksi todistettu makupari on samettisen hienostunut, mutta myös helposti lähes valju. Siksi moni tykkää sujauttaa joukkoon hieman valkosipulia, mutta vain hieman, etteivät herkät maut peity sen alle.

Tulisista kukkakaaliresepteistä suosituin vaikuttaisi nyt olevan tujulla chilikastikkeella, etenkin Aasian ketsupiksin kutsutulla sriracha-kastikkeella, maustetut kukkakaalit, jotka on pilkottu suupaloiksi ja paahdettu kullanruskeiksi. Ne sopivat niin naposteltavaksi kuin lisukkeeksikin.

Kokeilemisen arvoinen on myös kukkakaalista tehty raaste, jonka voi maustaa tuliseksi aasialaisittain limen, soijakastikeen, korianterin ja chilin voimin. Klassikoista kukkakaaligratiini on edelleen monen suosikki, mutta sitäkin voi tuunata monin tavoin.

Kukkakaalia on viljely Syyriassa, Turkissa ja Egyptissä tuhansia vuosia. Eurooppaan kukkakaalin viljely levisi 1500-luvulla.

Kukkakaalista käytetään ruuaksi sen kukinto. Kukinnon tulisi olla pienehkö, kiinteä ja valkoinen. Myös kukinnon suojaksi jätetyt suojalehdet voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa.

Raaka kukkakaali on loistava tarjottava vihannestarjottimella, kermaviilikastikkeessa dipattuna tai salaatissa. Salaatteihin sen voi raastaa, kuutioida tai lohkoa. Keitettynä kukkakaalia käytetään patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Sen voi tarjota myös gratinoituna tai liharuokien lämpimänä lisäkkeenä.

Kukkakaali kuivuu helposti, joten se on säilytettävä muovin sisässä +2 - +5 asteen lämpötilassa.

Kukkakaali, kuten kaikki muutkin kaalit, on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Kukkakaali on varsinainen vitamiinipommi: se pitää sisällään monia B-ryhmän vitamiineja, kuten B1, B2, B3, B6 ja foolihappo. Lisäksi kukkakaalista saa C-, K-, ja E-vitamiinia, sekä tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia, fosforia, kaliumia ja mangaania.

Kukkakaalista saa myös runsaasti kasviperäistä proteiinia, kuituja ja Omega-3 -rasvahappoja.

Written by:

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ota yhteyttä

Helsingin Uutiset - puheenaiheet

Iltamakasiini Twitterissa