Viihde

Arvio: 30-vuotias CMX teki uransa parhaan levyn

LEVYARVIO Torniolaislähtöisen CMX:n 15. studioalbumi on pitkän linjan rockyhtyeen kaikkien aikojen paras levytys.

CMX: Mesmeria
Sony
10/10 pistettä

Suuria ja merkittäviä sanoja, tiedän. Sitäkään ei käy kiistäminen, etteikö CMX olisi suuri ja merkittävä rockyhtye suomalaisen populaarimusiikin perinteessä.

30 vuotta on harvinaisen pitkä aika suomalaiselle rockyhtyeelle.

Erityisen merkittävä se on silloin, jos yhtye on pysynyt tasaisen aktiivisena levyttäjänä, eikä ole pitänyt vuosia kestäneitä sapattivapaita.

Mesmeria on terve keskisormi kaikille tuotteistajille, rakenneuudistajille ja muille konsulteille, jotka kuvittelevat tietävänsä paremmin, mitä tavallinen ihminen tarvitsee.”

CMX on vuosien saatossa opittu tuntemaan äkkiväärää ja kulmikasta, hieman konstikastakin musiikkia soittavana rockyhtyeenä, joka on alkuaikojen hardcore-rypistyksistä kehittynyt jopa iskelmällisen tunnelmoinnin mestariksi.

Taiderockiksikin tätä on kutsuttu.

Yhtyeen ilmaisua on aina kuitenkin leimannut tietynlainen pirullisuus ja leikkisyys kuulijoitaan kohtaan. Vinoileeko ne meille?

Yhtyeen ilmaisun kryptisyys ilmenee varmasti parhaiten laulaja-basisti A.W. Yrjänän sanoituksissa, joista on tehty jopa yliopistotason tutkimuksia! Sitä en tiedä, tuliko yksikään kuulija tai tutkimuksen lukija yhtään viisaammaksi.

Mesmeria on toista maata.

Aikana, jolloin sodan uhka leijailee yllämme voimakkaampana kuin vuosikymmeniin ja erilaiset tähdenlennot vaihtuvat edessämme nopeammin kuin ehdimme silmiämme räpsäyttää, on Mesmeria kertakäyttökulttuurin antiteesi. Turvallinen ja isällinen peruskallio, joka seisoo edessämme jylhänä monumenttina ajasta, jolloin musiikki oli vielä tärkeää ja arvokasta eikä pikaruokaa ja kertakäyttötavaraa.

Samalla se on terve keskisormi kaikille tuotteistajille, rakenneuudistajille ja muille konsulteille, jotka kuvittelevat tietävänsä paremmin, mitä tavallinen ihminen tarvitsee.

Miellyttävästi ja seesteisesti hengittävä Mesmeria tarjoaa 12 komeaa ja kaunista sävelmää neljältä jo varttuneemmalta suomirockin veteraanilta, joilla ei ole enää tarvetta todistella kenellekään yhtään mitään.

Ja paradoksaalisesti tämän ansiosta yhtye onnistuu luomaan pitkän uransa komeimman, kauneimman ja upeimman levyn.

 

 

Lisää aiheesta: 

Österman: Hyvä artisti, tapa itsesi31.1.2015 22.00
Arvio: Mestarin ja kisällin yhteistyö toimii Melrosen uudella albumilla5.2.2015 10.29
Amerikkalainen punklegenda mainostaa Pertti Kurikan Nimipäiviä5.2.2015 01.59
Iron Maiden -cover saa jatkoa – YouTube-ilmiöltä levy huhtikuussa4.2.2015 22.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat