Tässäkö Kepun vaalikompastus – IM selvitti Pekkarisen vävyn tuuulivoimakytkökset

Mauri Pekkarinen

Jari Kupiainen

VAALIT LÄHESTYY  Tässäkö kepun toinen vaalikompastus keskiolutkohun jälkeen?

Kolumnisti Matti Putkonen kirjoittaa Helsingin Uutisissa, Vantaan Sanomissa ja Länsiväylän lauantaikolumnissa: ”Pieni osa tuulivoimaloiden omistajista on suomalaisia. Tunnetuin suomalaisomistajista on syöttötariffien isän ex-ministeri Mauri Pekkarisen vävypoika.”

Putkosen mukaan EU:n ilmasto- ja energiatavoitteiden toteutuminen merkitsisi, että veronmaksajat tukisivat kannattamatonta tuulivoiman tuotantoa yli 11,5 miljardilla eurolla. Tästä lankeaisi veronmaksajille maksuun joka vuosi yli 950 miljoonan euron erä tulevan 12 vuoden ajan syöttötariffien nimellä.

Mikä niissä tuulivoimaloissa on sitten ongelma? Ylen MOT-ohjelma paljasti viime syksynä, että Tuulivoima saa verovaroista miljardituen ja ulkomaiset tuulivoimayhtiöt ”lahjovat” suomalaisia maanomistajia kymppitonneilla, jotta nämä eivät vastustaisi rakennushankkeita.

Kolumnisti Putkonen on esittänyt lauantaikolumnissaan esille tuomansa politiikka-perhe-kytköksen aiemminkin: ”Tunnettuja ovat myös epäilyt intohimoisen tuulivoiman pääagitaattorin ex-ministeri Mauri Pekkarisen sukulaisten taloudellisista kytköksistä tuulivoimatuotantoon. Ex-ministeri Pekkarinen onkin vaatinut uuden kieltolain eli ilmastolain tiukennuksia. Hän vaati eduskuntakäsittelyssä ilmastolakiin rangaistuksia päästöllisille ja tukia päästöttömille eli suomeksi lisää rahaa syöttötariffien kautta muun muassa tuulivoimaloiden omistajien taskuihin.” (Helsingin Uutiset 2.8.2014)

Putkonen perustaa tietonsa maaliskuussa 2013 julkaistuun Iltalehden artikkeliin.

”Pekkarisen vävypoika, diplomi-insinööri Taamir Fareed työskentelee Taaleritehdas-pääomasijoitusrahaston tuulivoimajohtajana.

Iltalehden artikkelin julkaisemisen aikana Fareed oli ollut firman pienomistajana helmikuun lopusta.

Iltalehti kirjoitti, että Fareed toimi yhtenä valtioneuvoston asiantuntijoista, kun pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiaa laadittiin. Ilmasto- ja energiapolitiikan ministerityöryhmän puheenjohtaja oli silloinen elinkeinoministeri Pekkarinen.

Fareed perusti Tuulivoimakonsultointiin keskittyvän Ges Partners -yhtiön vuonna 2008. Tuolloin hallituksen varajäseneksi istutettiin Fareedin puoliso, diplomi-insinööri Tuulimari Fareed.

Hän kiitti diplomityönsä esipuheessa työn tekemisen taloudellisesta mahdollisuudesta miehensä työnantajaa Taaleritehdas Oy:tä.

Tuulimari Fareed nimitetiin 15.10.2012 alkaen assistentiksi salkunhallintaan.

 

Näin Mauri Pekkarinen vastaa. Asiasta kysyminen tuli junassa istuvalle Pekkariselle yllätyksenä. Puhelun oudon luonteen vuoksi julkaisemme poikkeuksellisesti käydyn keskustelun alla olevassa muodossa. 

Olen Jari Kupiainen, toimittaja Iltamakasiinista. Teen artikkelia, koska Putkonen on tuonut asian jälleen esille. Miten asia on?

– Edunsaajana minun tietääkseni  ei ole kukaan sukulaiseni. Alalla toimija on yksi sukulaiseni tällä hetkellä, mutta miksikäs ei voisi olla.

Kuka tämä sukulaisenne on?

– En ala teille sitä enempää kertomaan. Ei se haittaa. Olen ihan ylpeä ja tyytyväinen siitä, että näin on, että on hakeutunut sille alalle.

Kysymys on vävypojastanne, jonka nimi on Taamir Fareed, joka on…(Pekkarinen keskeyttää)

– Mitäs kysyit sitten. Sano nyt mitäs kysyit. Sanoit kuka tämä on ja sitten kerroit itse kuka on.

Tämähän on julkisuudessa ollut asia.

– No kun sä itse tiedät, niin mitä sitten multa kysyit, kun sä noin sanot.

Kyse on nimenomaan siitä, että hän hyötyisi näistä päätöksistä. Siihen etsin vastausta teiltä?

– No kysykää häneltä itseltään. Hän on työntekijänä siellä. Hän on johtajana siellä. Ja olen ihan iloinen siitä, että niin on asian laita. Kiitoksia hei, hei, Pekkarinen laitaa puhelimen kiinni.