Levyarvio: Jaani Peuhu taitaa goottipopin kuin Depeche Mode konsanaan

Jaani Peuhu: Tear Catcher (Playground)

8½/10

Playground

<p>GOOTTIPOP &nbsp; Pitkän linjan suomalainen goottirokkari osoittaa olevansa tunnelmanluonnin mestari soolodebyytillään.</p>

Iconcrash-yhtyeestä tuttu laulaja, lauluntekijä ja multi-instrumentalisti Jaani Peuhu julkaisi soolodebyyttinsä Tear Catcherin 23. tammikuuta 2015 olemattomien fanfaarien saattelemana. Ehkä tästä syystä monelta on jäänyt tarttumatta tähän mestariteokseen. Niin itseltäkin.

Mutta kuten usein käy – eniten saa kun vähiten odottaa.

Peuhu on tehnyt levyllisen tummanpuhuvaa elektronista goottipoppia, joka pintapuolisesti kuulostaa geneeriseltä. Se on vain silmänlumetta. 11 laulun albumi on täynnä tarttuvia, moniulotteisesti polveilevia melodioita sekä koskettavia tunnelmia, joiden yhdistelmä tekee jokaisesta sävelmästä uniikin mestariteoksen.

Soittokokemusta Peuhulla on sellaisistakin tuntemattomista suuruuksista kuten Varjo, Deadbabes, Mary-Ann, Jalankulkuämpäri ja Vuk. Tuottajana hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Swallow The Sunin, To/Die/Forin, Thunderstonen ja jopa Anna Erikssonin kanssa. Kokemus kuuluu, niin hyvässä kuin pahassa. Jälki on laadukasta, mutta tuotantopuolen turvallisuus vaivaa hetkittäin. Rohkeammat tuotantoratkaisut olisivat piristäneet lopputulosta.

Jos brittiläinen Paradise Lost olisi onnistunut elektronisella, 1999 julkaistulla Host-levyllään näin hyvin, olisi bändi hyvinkin voinut kasvaa tavoittelemansa Depeche Moden mittoihin. Aika näyttää kuinka Peuhun, 36, käy. Kävi miten kävi, elämä jatkuu.

Ehkä aika on ajanut tämänhenkisen musiikin loiston päivistä jo ohi, mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että tämä lahjakas monitaituri on onnistunut loihtimaan useita kauniita musiikillisia helmiä nautittavaksi tunnelmallisten iltojen herkkiin hetkiin.

Kuuntele Tear Catcher ilmaiseksi Soundcloudista.

Kommentit