Levyarvio: Anssi Kela harrastaa kimppakivaa Michael Jacksonin ja Pave Maijasen kanssa

Anssi Kela: Nostalgiaa (Fried Music)

9 / 10

 

Fried Music

<p>SUOMIROCK &nbsp; Uutta tulemista tekevä laulaja-lauluntekijä hyppäsi entistä syvemmälle 1980-luvun syntiseen kuvastoon kuudennella studioalbumillaan Nostalgiaa.</p>

15. toukokuuta 2015 ilmestyi Anssi Kelan kuudes studioalbumi Nostalgiaa. Pitkän linjan laulaja-lauluntekijän toinen tuleminen tapahtui hänen 22. maaliskuuta 2013 julkaistun viidennen sooloalbumin Anssi Kelan myötä. Se merkitsi 42-vuotiaalle miehelle menestyksekästä paluuta parrasvaloihin vuosikymmenen kestäneen kuivan kauden jälkeen, joka kaikesta päätellen oli vastareaktio miehen debyyttisoolon Nummelan (2001) supersuosiolle.

Jos Kela edellisellä albumillaan flirttaili häpeilemättömästi 1980-luvun aikuisrockin, funkin ja diskon kanssa, on mies heittäytynyt uudella levyllään rohkeasti sänkyyn samoissa tunnelmissa valomerkin jälkeen. Jos edellinen levy oli esileikki, on Nostalgiaa silkkaa musiikillista pornoa. Likaista, irstasta, syntistä – ja hauskaa.

"Eka yö oli täydellinen. Toka helvetin taivaallinen. Kolmantena tajusin et rakastin sua. Ja neljäntenä päätin siitä avautua. Se oli viimeinen yö, jonka vietin sun kanssa", laulaa Kela kappaleessa Viimeinen yö, pukien raadollisiksi sanoiksi kaikki ne epäonnistumiset, jotka läheisyyttä kaipaava ja lemmenkipeä noviisi kokee etsiessään vierelleen ikuista rakkautta.

Ja jos mies ei saa vastakaikua rakkaudelleen, on mies epätoivoinen – kuin kansanedustaja Toimi Kankaanniemi konsanaan.

Nostalgiaa-albumilla Anssi Kela on hypännyt petiin harrastamaan kimppakivaa Pave Maijasen ja Michael Jacksonin kanssa, mikä on näkynä juuri niin irstas kuin miltä levy kuulostaa. Ensin kuulijan valtaa epäusko, sitten huvittuneisuus, sitten alkaa jalka varovasti taputtaa lattiaa, kunnes lopulta bileet ovat pystyssä.

Jätän kuulijan mielikuvituksen varaan, onko kyse vaahtokylpybileistä, tyynysodasta vai jostakin muusta.

Juuri tällä viikolla tietoomme on saatettu, että niin Maijanen kun Kela ottavat osaa syksyllä Nelosella esitettävään Vain elämää -ohjelman neljänteen tuotantokauteen. Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka voimakkaasti kultainen 80-luku palaa takaisin, kun Pave ja Ana kaivavat isokaulaiset bassot laukustaan ja alkavat tykittämään irstaan syntisiä bassokuvioita Virve Rostin, Sannin, Maija Vilkkumaan, Villegallen ja Antti Tuiskun pään menoksi.

Mielenkiintoisinta onkin nähdä, siirtyykö Vain elämää -ohjelmassa 1980-lukulaisen aikuisrockin valtikka lopullisesti Pave Maijaselta Anssi Kelalle, vai mitä härskiä ja perverssiä tämä hillitön absolutisti keksii seuraavaksi.