Somekohu sai helsinkiläisen hevibaarin perumaan uuden natsikeikkansa: "Mikä on hyväksyttävää musiikkia?"

Hevibaari Prkl Club operoi Helsingin Kaisaniemessä vuodesta 2009. Nyt toiminta siirtyy Bar Bäkkärin tiloihin Kamppiin

Prkl Club

NATSIKOHU Helsinkiläinen hevibaari Prkl Club on taas natsikohun keskiössä kiinnitettyään jälleen natsibändejä esiintymään tiloihinsa.

Iltamakasiini uutisoi huhtikuussa 2015 antifasistisen Varis-verkoston tiedonannon pohjalta, kuinka Helsingin Kaisaniemessä sijaitseva hevibaari Prkl Club oli buukannut kesäkuuksi esiintymään venäläisen metalliyhtyeen Korrozia Metallan, joka on viime vuosina niittänyt arveluttavaa mainetta avoimen äärioikeistolaisen, rasistisen, fasistisen ja kansallissosialistisen sanomansa vuoksi.

Natsikohun seurauksena Prkl Club päätyi ensi alkuun perumaan yhtyeen keikan kokonaan, kunnes pyörsi päätöksensä viikkoa ennen keikkapäivää, mikäli bändi suostuisi järjestäjän asettamiin "tiettyihin ehtoihin".

Iltamakasiinin saamien tietojen mukaan Korrozia Metalla ei ollut kuitenkaan noudattanut sille asetettuja rajoitteita, vaan keikkapaikalla oltiin kuultu ja nähty yleisesti tunnettuja natsitervehdyksiä. Toisten mukaan jopa osa henkilökunnasta marssi mielenosoituksellisesti klubista pihalle kesken kiivaimman huudattelun.

Vaikka Prkl Club on useaan otteeseen sanoutunut irti moraalisesta vastuustaan kertomalla vuokraavansa tilojaan myös ulkopuolisille tapahtumajärjestäjille sekä vastustavansa väkivaltaa ja -ismejä, tiesi Varisverkosto toissapäivänä, tiistaina 21. heinäkuuta 2015 kertoa, kuinka klubin tiloissa järjestetään parin kuukauden sisään jälleen uusi natsikonsertti tänä lauantaina 25. heinäkuuta.

"Nyt PRKL CLUB vetää linjansa selkeästi johdonmukaisemmaksi ja tuo samalle keikalle kolmen eri genren natsibändit. Lauantaina 25.7. Helsingissä ovat esiintymässä yhdysvaltalainen powerelectronics/industrial-yhtye Deathkey, NSBM:a (kansallissosialistista black metallia) soittava Goatmoon sekä löysää äärioikeistorockia soheltava Vapaudenristi. Näitä yhtyeitä ei yhdistä niinkään musiikkityyli kuin äärioikeistolainen ideologia. Keikkaa on mainostettu internetissä vain Saksalaisella NSBM-sivustolla "Herrenblut, NSBM Kulturkampf" (suom. Herran veri, NSBM kulttuuritaistelu) koska mitä ilmeisemmin PRKL CLUB ei halua huomiota keikalleen", Varisverkosto kirjoitti tiedotteessaan.

Uusi natsikohu synnytti melkoista kuohuntaa niin hevibaarin Facebook-sivuilla kuin pääkaupungin sanomalehdistössä (Helsingin Sanomat/Nyt-liite, Hufvudstadsbladet), missä klubin toimintaa ihmeteltiin yksimielisesti.

– Olemme musiikkibaari, emme minkään aatteen kannattajia, totesi Prkl Clubin omistaja Antti Siljamäki aiemmin päivällä Hesarin Nyt-liitteelle, kertoen selvittävänsä asiaa parhaillaan keikkajärjestäjän kanssa.

Päivän mittaan klubissa on ilmeisesti tultu toisiin aatoksiin, sillä eilen illalla klo 22.40 tapahtumaravintola postasi Facebook-sivuilleen tiedotteen, jossa se kertoo peruneensa tulevan lauantain konsertin.

"Suhteettoman suuren mediakohun takia käsittelimme asiaa useamman eri tahon kanssa, jonka jälkeen päätimme yksissä tuumin peruuttaa kyseisen tapahtuman. Koska kuitenkin suhtaudumme varauksellisesti kaikenlaista sensuuria kohtaan, haluammekin seuraavaksi herättää keskustelua siitä mikä on hyväksyttävää musiikkia ja kuka sen määrittää?

Sinä, Minä vai joku jota vaan sattuu kismittämään juuri sillä hetkellä?

Jos jättäisimme buukkaamatta kaikki hieman kyseenalaiset orkesterit saattaisi jäädä metalli, industrial ja hardcorescene hyvinkin ontoksi. Samalla esitämme kysymyksen, edesauttaako Varis Verkoston aggressiivinen, anonyymi asioilla revittely natsismin/fasismin kitkemistä vai toimiiko se ainoastaan vastareaktion vahvistajana?"

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet Prkl Clubin omistaja Antti Siljamäki sekä Tony Taleva, joista jälkimmäinen on operoinut jo vuosikymmenten ajan Helsingin metallipiireissä muun muassa Tuska-festivaalin perustajana sekä Suomi Finland Perkele -metallilehden päätoimittajana.

Nähtäväksi jää, miten käy 3. lokakuuta 2015 Prkl Clubin tiloihin buukatun tapahtuman kanssa, jota tällä hetkellä mainostetaan ainoastaan kansallismielisellä Herrenblut-sivustolla.

Mitä tulee ravintolan ohjelmavalintoihin, niin on toki selvää, että ravintolalla on täysi oikeus valita ohjelmistonsa miten haluaa. Mutta jos ravintola haluaa profiloitua myös kansallismielisten konserttien järjestäjänä, ontuvat sen selitykset silloin, jos ja kun ravintola haluaa vedota artistien taiteelliseen sanan- ja ilmaisuvapauteen.

"Antaa kaikkien kukkien kukkia" -ajatus kun ei kansallismielisen natsiaatteen kohdalla toteudu, sillä kyseinen aatehan perustui nimenomaan siihen, ettei annettu kaikkien kukkien kukkia. Tästä syystä Prkl Clubin on hyvä pohtia, haluaako se todellakin profiloitua kansanmurhia kannattavaksi yökerhoksi.

Käyttäjän Nalle Österman kuva
Nalle Österman