Viihde

Kohuttu helsinkiläinen natsikeikka siirtyi turkkilaiseen pizzeriaan: "Mä teen vain bisnestä"

NATSIKOHU Helsinkiläisen Prkl Clubin tiloihin ensin buukattu ja mediakohun myötä peruttu kolmen kansallismielisen natsiyhtyeen tämäniltainen konsertti siirtyi turkkilaiseen pizzeriaan Helsingin Malmille.

Lappeenrannassa 2002 perustettu Goatmoon on yksi illan kohukeikan esiintyjistä.

Varisverkosto

Kohu alkoi tämän viikon alussa, kun antifasistinen Varis-verkosto tiedotti Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevan Prkl Club -hevibaarin tarjoavan tänään lauantaina 25. heinäkuuta 2015 tiloissaan kolmen kansallismielisen ja äärioikeistolaisen ideologian omaavan yhtyeen konsertit.

Variksen mukaan konsertin yhtyeitä – amerikkalaista Deathkeytä sekä suomalaisia Goatmoonia ja Vapaudenristiä – ei yhdistä niinkään musiikkityyli kuin äärioikeistolainen ideologia, eli kansallismielinen natsiaate.

Laajamittaisen mediakohun seurauksena Prkl Club tiedotti keskiviikko-iltana 22. heinäkuuta peruneensa tapahtuman tiloissaan.

Torstai-iltapäivänä Prkl Clubin Facebook-sivuilla tiedettiin kuitenkin kertoa, että keikkaa ei olisi suinkaan peruttu, ainoastaan siirretty Alem-nimiseen anniskeluravintolaan Helsingin Malmille.

Ravintola Alem vahvisti Varisverkostolle perjantaina 24. heinäkuuta konsertin järjestäjäksi suomalaisen pitkänlinjan industrial- ja blackmetal -vaikuttajan Mikko Aspan, joka omistaa Lahdessa Sarvilevyt-nimisen levykaupan sekä Northern Heritage - ja Freak Animal -levymerkit.

Muusikkona Aspa vaikuttaa myös yhdessä illan esiintyjistä, eli Vapaudenristissä.

"Aspalla on tiiviit yhteydet Suomen vastarintaliikkeeseen ja hän on kaupassaan myynyt natsiliikkeen propagandaa", Varisverkosto muistutti myös.

Sarvilevyjen Facebook-sivujen kautta Aspa ehti kuitenkin tiukkasanaisesti sanoutua irti tapahtuman vastuullisen järjestäjän roolista.

[Variksen] jutussa on sellainen asiavirhe, etten ole keikkaa järjestänyt tai vielä tähän päivään mennessä Alemissa käynyt tai omistajien kanssa puhunut. Missä ihmeessä todelliset takapirut lymyää? Se jäänee median selvitettäväksi, kun on paljon intoa ja energiaa, Aspa vakuutti eilen aamupäivällä Facebookissa.

Herää kysymys, miten Ravintola Alem olisi keksinyt nimetä Aspan tapahtuman vastuulliseksi järjestäjäksi, mikäli hän ei ole ollut missään yhteydessä kyseiseen anniskeluravintolaan?

Vai voisiko olla niin, ettei kukaan halua varsinaisesti ottaa kunniaa tapahtuman järjestämisestä kontolleen, voisihan eräitä illan esiintyviä artisteja tulkita tiettyjen laulujen perusteella jopa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Joka tapauksessa Aspan Vapaudenristi paimensi tänään iltapäivällä Facebook-sivuillaan yhtyeen faneja käyttäytymään illan keikalla kunnolla.

Muutenkin jättäkää voitontervehdykset ja muu huomiota herättävä käytös kylillä väliin. Yritetään tehdä tästä mahdollisimman asiallisesti sujuva tilaisuus ilman turhaa ylimääräistä hälinää, yhtye tähdensi kirjoituksessaan.

Iltamakasiini tavoitti Alem-ravintolan turkkilaissyntyisen ravintolapäällikön Ilyasin puhelimitse tänään alkuillasta ennen kohutapahtumaa, josta ovat tähän mennessä uutisoineet jo Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Yleisradio, Kansan Uutiset sekä Iltamakasiini.

Ei ne ole sellaisia, Ilyas vakuttaa kun kysyn, miten uutisointi kansallismielisistä natsibändeistä on vaikuttanut ravintoloitsijaan.

Julkisuus on liioitellut asioita.

Ravintolapäällikkö kertoo asuneensa Suomessa jo 23 vuotta. Sitä hän ei osaa sanoa, miten hän tänne joutui.

– Se on pitkä tarina.

Mies huokaa syvään kun kysyn, miten Suomi on häntä kohdellut.

– 1990-luvulla oli huonot ajat, enää ei, hän toteaa diplomaattisesti.

Totean Ilyasille, että illan esiintyjien sanoituksissa on kuitenkin viljelty raakaa väkivaltaa ja vihaa erilaisia etnisiä vähemmistöjä kohtaan. Eikö tämä ole jotenkin ristiriitaista?

Miksi ne eivät vihaa mua? Minäkin olen ulkomaalainen, niin miksi ne eivät vihaa minua? Jokaisella on oma ideologiansa ja omat ajatuksensa, kunhan ei ole väkivaltaa. Eikö niin? Koska meillä on sananvapaus, ne voivat puhua mitä ne puhuu. En puolustele, sanon vain oman mielipiteeni.

Ilyas ei pelkää mitään fyysisiä kahakoita ja yhteydenottoja konsertissa. Päinvastoin, hän kutsuu toimittajankin paikalle vahvistamaan, ettei mitään ongelmia ole eikä tule.

– Ei missään nimessä. Ei täällä ole mitään hakaristejä seinillä, en minä voisi tehdä sellaista edes mahdolliseksi. Jokaisella on oma musiikkimakunsa: yksi kuuntelee kantria, toinen bluesia. Tämä porukka kuuntelee tällaista musiikkia.

– Edelleenkin sanon, että kun ei häiritä ympäristöä, ei tapella, ei rikota tavaroita eikä käyttäydytä väkivaltaisesti, niin mitä sillä on väliä? Sanat ovat vain sanoja. Eivät ne tarkoita, että tehdään niin.

Ilyas kertoo tuntevansa monet illan esiintyjistä ja kävijöistä asiakkaina sekä ystävinä. Hän on oppinut tuntemaan heidät ihanina ihmisinä, jotka kuuntelevat musiikkia, viihtyvät ja lähtevät pois.

Eikö sen pidäkin olla niin, hän kysyy.

– Jos kunnioitat heitä, niin hekin kunnioittavat sinua.

Mitä pidät itse tämän tyylisestä musiikista?

– Kuule, mä en kuuntele, mies naurahtaa.

– Mä teen vain bisnestä. Voin sanoa sen sinulle ihan suoraan.

Amerikkalainen power electronics/industrial -yhtye Deathkey, kansallissosialistinen black metal -yhtye Goatmoon sekä äärioikeistorockia soittava Vapaudenristi Ravintola Alemissa (Tilketori 4) tänään lauantaina 25. heinäkuuta 2015 klo 21.00.

Pelottavatko ääri-ilmiöt?

Ei
76% (395 ääntä)
Kyllä
24% (122 ääntä)
Ääniä yhteensä: 517

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat