Musiikki

Frederik teki laulun Putinista ja joutui boikottiin: "Radioilla on paskat housuissa!"

MUSABISNES Junttidiskon kuninkaaksi itsensä nimennyt Frederik ihmettelee radioiden nykyistä soittolistapolitiikkaa.

Junttidiskon kuningas Frederik teki Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia suomivan laulun – ja joutui radioboikottiin.

Jyri Laitinen

Suomen pitkäaikaisimpiin ja valovoimaisimpiin miesartisteihin kuuluva Frederik (os. Ilkka Sysimetsä) julkaisi heinäkuun alussa uuden singlen Yön sudet, jossa hän suomii ja ruotii värikkäin sanankääntein Venäjän presidentin Vladimir Putinin röyhkeää suurvaltapolitiikkaa.

Menevän diskokompin ryydittämä menopala olisi mukava piristys ja herättäisi varmasti kuulijoiden keskuudessa keskustelua rohkean aiheensa vuoksi – jos laulua kuulisi jossain.

– Se on täysin radioboikotissa, laulaja aloittaa.

Hän itse kutsuu laulua jatkoksi vuoden 1979 superhitilleen Tsingis Khanille.

– Sitä olen ihmetellyt, että miksi ei enää tehdä kantaaottavia lauluja, vaan kaikki on jotain parisuhdehöpinää, Reetu lataa.

– Nämä Chisut, Vartiaiset ja muut, jotka soivat hulluna kaikilla asemilla, niin näiden kaikki laulut ovat jotain kahden ihmisen välistä ruikutusta.

Reetun mielestä radioihin kaivattaisiin lauluja muistakin aiheista. Hän nostaa esimerkeiksi Irwin Goodmanin, Hectorin, Mikko Alatalon ja Juice Leskisen, jotka aikoinaan lauloivat hyvinkin monipuolisesti vähän kaikesta – ja kansa tykkäsi.

– Jotenkin tämän nyky-yhteiskunnan suunta on sellainen, ettet saa protestoida mistään, vaan pitäisi vain olla enemmistön kanssa samaa mieltä. Heti, jos sanot eriävän mielipiteen, olet rasisti tai muuten vääränlainen ihminen.

Laulajan mielestä olemme ajautuneet konsensusajatteluun, missä vääriä mielipiteitä ei suvaita.

– Se on kurjaa. Itse taas en ole lokeroitunut mihinkään; olen laulanut kortongeista, poliitikoista, maailman mahtimiehistä, rakkaudesta, seksistä ja Jeesuksesta, mies luettelee.

– Mä olen laulanut kaikesta!

1945 syntyneellä Frederikillä on sen verran ikää ja kilometrejä mittarissa, että hän on elänyt ja kokenut myös ns. suomettumisen aikakauden Suomen presidenttinä 1956–1981 toimineen Urho Kekkosen (1900–1986) johdolla, jolloin Suomessa pyrittiin vaientamaan Neuvostoliiton suuntaan kohdistettua kritiikkiä.

Onko sinulle annettu mitään perusteluja radioboikotillesi?

– Ei mitään muuta kuin että kyseessä on niin arka aihe. Me eletään niin vahvaa suomettumisen aikakautta, että kukaan ei uskalla, Reetu tykittää.

– Eikä siinä panna edes Putinia halvalla vaan todetaan vain hänen toimintansa.

Vaikka radioasemille ja medioille on lähtenyt satakunta levyä, ei soittolistoille ole ollut asiaa – yhtä tamperelaista paikallisradioasemaa lukuun ottamatta.

– Nyt nähdään se tilanne missä ollaan. Eli ollaan niin helvetin arkoja, että pelätään Venäjää ja isoveljeä. Ne saa tehdä meille mitä vaan, mutta me ei saada tehdä mitään niille, laulaja pudistelee päätään.

– Kukaan ei pysty perustelemaan radioboikottia millään muulla tavoin, vaikka kyseessä on potentiaalinen hitti. Vaikuttaakin siltä, että radioilla on suoraan sanottuna paskat housuissa!

 

Eletäänkö Suomessa uutta suomettumisen aikaa?

Kyllä
71% (192 ääntä)
Ei
29% (78 ääntä)
Ääniä yhteensä: 270

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Musiikki

Uusimmat

Luetuimmat