Mielenterveysongelmista kärsinyt hevitähti palasi julkisuuteen 1,5 vuoden hiljaiselon jälkeen – "olin vakavasti sairas"

Timo Tolkki teki näyttävän paluun hevikentälle keväällä 2013 julkaistun Avalon-projektinsa debyyttialbumin The Land Of New Hopen myötä.

Frontiers Records

Monet ovatkin ihmetelleet Tolkin hiljaiseloa kevään 2014 jälkeen. Perjantaina 21. elokuuta 2015 Tolkista kuultiin jälleen elonmerkkejä.

Kuvakaappaus Timo Tolkin Facebook-sivuilta

<p><span lang="">MUSIIKKI Entinen Stratovarius-pomo ja lauluntekijä, kitaristi Timo Tolkki on jälleen tervehtymään päin.</span></p>

Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään julkisuudessa avoimesti puhunut entinen Stratovarius-nokkamies Timo Tolkki, 49, joutui ensimmäisten kohuotsikoiden kohteeksi jo 2004.

Tuolloin iltapäivälehdet ja musiikkimediat uutisoivat muun muassa Tolkin puukotuksesta Espanjassa ja Stratovariuksen laulajan Timo Kotipellon vaihtumisesta naislaulajaan. Tätä ennen helsinkiläinen sankarimetalliyhtye oli juhlinut brittiläisen Sanctuary-yhtiön kanssa solmittua rahakasta 4,5 miljoonan euron levytyssopimusta.

– Näistä tapahtumista voisi kirjoittaa kirjan The Great Rock'n Roll Swindle – Back to Madness, Tolkki muisteli aihetta huhtikuussa 2013 Helsingin Kampissa sijaitsevassa kahvilassa haastatellessani miestä Sue-lehteen Timo Tolkki's Avalon -projektin esikoisalbumin The Land Of New Hopen tiimoilta.

Tolkin mukaan Stratovariuksessa tehtiin kohuotsikoiden aikaan ihan selvät suunnitelmat, mitä tapahtuu missäkin ja minäkin päivänä.

– Siitähän oltiin heti otsikoissa. Vasta silloin. Ei silloin, kun oltiin myyty kaksi miljoonaa albumia. Se oli tietoinen riski hankkia faneja Stratovarius-fanikentän ulkopuolelta. Se oli pirullinen suunnitelma. Mutta se kaatui yhteen asiaan: pääni ei enää kestänyt. Sain hermoromahduksen, Tolkki tunnusti.

Kitaristi oli kertonut City-lehdelle syyskuussa 2005 harkinneensa itsemurhaa jo heinäkuussa 2004 vaikean masennuksensa vuoksi. Taustalla kummitteli kitaristin isän tekemä itsemurha pojan ollessa vain 12-vuotias.

Vuoden 2004 sekamelska oli Tolkista osa Stratovariuksen järjestelmällistä markkinointikampanjaa, jossa oli mukana koko bändi, levy-yhtiö ja manageritoimisto.

– Eihän tuollaista pysty järjestämään yksin. Ja tämä on se, mikä minua kyrsii kaikista eniten: mä olen se ainoa, joka tässä on kärsinyt. Olen ollut katkera tästä. Jokaisen pitäisi kantaa vastuu. Kotipellon puolustukseksi täytyy sanoa, että hän oli vähiten innostunut.

Kun 17. toukokuuta 2013 julkaistu The Land of New Hope toi komeaa nostetta Tolkin ryvettyneelle uralle, tuomittiin 16. toukokuuta 2014 julkaistu Avalonin kakkosalbumi Angels Of The Apocalypse yleisesti ottaen pettymykseksi.

Yleisesti ottaen Tolkin hiljaiseloa niin julkisuudesta kuin sosiaalisesta mediasta sekä Avalonin toisen studioalbumin vaisuutta on ihmetelty pitkin vuotta. Myös miehen oman studion verkkosivut näyttävät ajautuneen alas.

Viime yönä, perjantaina 21. elokuuta 2015 klo 0.08 kitaristista kuultiin vihdoin elonmerkkejä, kun mies teki Facebookiin seuraavan julkisen päivityksen englanniksi:

– Tiedän, että monet teistä ovat ihmetelleet minne oikein olen kadonnut. Syy tähän on, että viimeiset 1,5 vuotta olen ollut vakavasti sairas. Nyt alan voida jo hieman paremmin. Toivon, että voin tulevan syksyn aikana ryhtyä suunnittelemaan Avalon-saagani kolmatta osaa. Kiitos tuestanne, Tolkki kirjoitti.

Timo Tolkki vaikutti Stratovariuksessa laulajana, kitaristina ja lauluntekijänä vuosina 1985–2008. Tolkin eron jälkeen Stratovarius on levyttänyt neljä albumia kitaristi Matias Kupiaisen kanssa, joista viimeisin Eternal julkaistaan 11. syyskuuta 2015.

Iltamakasiini ei toistaiseksi ole tavoittanut Tolkkia kertomaan sairastelustaan lähemmin.