Puheenaihe

Asiantuntija vastaa: Kannattaako aurinkopaneelien hankkiminen?

Aurinkoenergian suosio kasvaa myös pientaloissa. Varjoja pitää välttää.

Mikaela Holmström

Aurinkoenergian hyödyntäminen kiinnostaa yhä enemmän sekä kesämökkien omistajia että omakotitalojen asukkaita. Paneeleiden asentaminen onnistuu myös rivitalojen ja kerrostalojen katoille.

Uudenmaan liiton neuvontakiertueella annetaan ohjeita aurinkosähköä harkitseville.

Mistä tiedän, tuottaisivatko paneelit hyvin sähköä minun katollani, tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto?

– Asennusyritys osaa hyvin arvioida tuottavuuden etukäteen. Kiinteissä järjestelmissä suosittelen avaimet käteen -asennusta. Kesämökillä kannustan rakentamaan aurinkosähköjärjestelmän itse.

Mitä kannattaa ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa?

– On tärkeää, että koko paneelistoon paistaa aurinko esteettömästi, ilman varjoja. Pienetkin varjostukset pudottavat tehoa merkittävästi, aurinkopaneeliston sähköisestä rakenteesta johtuen.

Suurin tuotanto saadaan, kun paneelit suunnataan etelään 35 asteen kulmaan. Jos rakennuksen katon lappeen suunnat ovat itään ja länteen, silloin asennetaan puolet itään ja puolet länteen. Taloudellinen kannattavuus on silloin suunnilleen sama, koska tuotantoa tulee hieman enemmän illalla ja aamulla.

Paljonko paneelit tuottavat sähköä?

– Kun järjestelmän tekee järkevästi, mitoittaa oikein ja asentaa järkevään paikkaan, omalta katolta saa samaan hintaan sähköä, mitä sähköyhtiöltä ostaa.

Aurinkopaneelien kokonaisteho on kiinteistöjärjestelmissä tyypillisesti 3-5 kilowattia. Oletuksena on, että niistä saadaan 850 kilowattituntia yhtä asennettua kilowattia kohti vuodessa. Tämä laskelma on tehty kohtuullisen järkevästä etelän suuntaan asennetusta järjestelmästä, johon ei osu varjoja. Lähtisin siitä, että järjestelmän tulee maksaa itsensä takaisin vähentämällä ostosähkön määrää, nostaa kiinteistön arvoa ja kolmanneksi tulee pr- ja vihreät arvot.

Millä perusteella paneelit kannattaa valita?

– Valintaperusteet on wattihinta ja laatu. Hyötysuhteella ei ole juuri merkitystä, vaan sillä, mitä tulee tuotetun sähkön hinnaksi. Halvimmillaan wattihinta on noin 70 senttiä. Kiinteistöjärjestelmiin en laittaisi halvinta kiinalaista paneelia. Suomessa osataan valmistaa meidän oloihin sopivia paneeleita, voin suositella.

Onko aurinkosähköön investoiminen kannattavaa?

– Kannattavuus on hyvä, kun sähkö käytetään itse. Omakotitalon 5 kW järjestelmän hinta on noin 10 000 euroa.

Takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta, kun huomioidaan sähkön hinnan nousu, korkokanta ja muut tekijät.

Ylijäämän myynti verkkoon ei ole kovinkaan kannattavaa - vielä!

Kesämökillä aurinkosähkö maksaa itsensä heti takaisin, jos vaihtoehtona on hintava liittyminen sähköverkkoon.

Riittääkö Suomessa paistetta?

– Meillä on hyvä tuotantopotentiaali, kesällä paistaa pitkään. Alkuvuodesta meillä paistaa ja on kylmä. Kylmä aurinkopaneeli tuottaa enemmän kuin lämmin.

Neuvontaa tarjolla

Uudenmaan liitto antaa energiatehokkaan asumisen niksejä maksuttomissa tilaisuuksissa Uudellamaalla.

Tarjolla on kymmenkunta energianeuvontatapahtumaa.

Seuraavat tilaisuudet ovat 6.10. Porvoossa ja 7.10. Palopurolla, Hyvinkäällä.

Energianeuvontaa on mahdollista saada myös sähköpostilla ja puhelimitse: projektikoordinaattori Jarkko Hintsala, p. 040 140 5930.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tämän miehen kodissa on kuvattu Mallikoulua ja asuneet Idols-finalistit18.4.2015 12.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat