Ennakko: Michael Monroen entisen kitaristin Ginger Wildheartin kirja on uskomaton selviytymistarina

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä Ginger Wildheart (os. David Walls) soitti Michael Monroen yhtyeessä vuosina 2010–2011.

Ginger Wildheart

ROCKBIOGRAFIAT 50-vuotias brittiläinen laulaja-lauluntekijä on elänyt villin ja rajun elämän, josta on selvinnyt hengissä kirjoittaakseen siitä mestarillisesti.

Maailma on täynnä ihmisiä, tarinoita ja tarinankertojia. Se on makuasia mistä kukin pitää, jokaiselle ihmiselle kun tuntuu löytyvän oma tarinansa ja tarinankertojansa.

– Se tarkoittaa sitä, ettei kyse ole siitä mitä tekee vaan miten sen tekee, vastasi edesmennyt suomalainen mestarikitaristi Albert Järvinen musiikkitoimittaja ja laulaja-lauluntekijä Mikko Alatalon kysymykseen Suomen televisiossa vuonna 1974 Alatalon tiedusteltua, mikä Hurriganes-yhtyeen sanoma oikein on.

Erilaisia ihmisiä, artisteja, tarinoita ja tarinankertojia on siis maailma pullollaan.

Vaan jos itseni pitäisi valita vain yksi tietty artisti tästä maailmasta, jonka tarinoita olen vuosien mittaan ahminut, niille nauranut, niiden mukana kärsinyt, niistä liikuttunut ja niistä nauttinut, olisi tämä henkilö varmaankin brittiläisen The Wildhearts -yhtyeen laulaja-lauluntekijänä tunnetuksi tullut Ginger Wildheart (s. 1964).

Tuskin koskaan unohdan sitä muistoa, miten äkisti yhtyeen lehdistötilaisuus päättyy vuoden 1997 Ilosaarirockissa, kun hyvissä dagen efter -pöhinöissä heilunut toimittajanne erehtyy kysymään brittirokkareilta kysymyksen "Do you like Venom?", pidättekö Venom-yhtyeestä.

– Ok, this press conference is over, tämä lehdistötilaisuus on nyt ohi, yhtyeen manageri ilmoittaa noin 20-päiselle seurakunnalle ja ohjaa muun yhtyeen takavasemmalle minun ja muun toimittajakunnan seuratessa toimitusta hölmistyneenä.

Sellaista se elämä oli rokkimaailmassa 1990-luvulla parikymppisenä heviurpona.

– Katso, tämän sisällä salakuljetin huumeeni Suomeen, The Wildheartsin basisti Danny McCormack hihkuu myöhemmin minulle Joensuun Laulunrinteellä.

Katselen sormusta kovin kiinnostuneena, onhan se palanen brittiläistä rockhistoriaa.

Lähellä oli, etten olisi katsellut, sillä aiemmin aamulla olin saanut kuulla leirintäalueen telttaseurueeltani, että nämä olivat joutuneet yöllä pelastamaan toimittajanne varmoilta palovammoilta ja mahdollsesti jopa pahemmilta seurauksilta tämän sammuttua läheiseen nuotioon.

Itse konserttihan päättyy lopulta keskeytykseen mellakkaan yhtyeen, yleisön ja järjestyksenvalvojen välillä vain kahden laulun jälkeen, Dannyn jahdatessa erästä yhtyeen faneja liian kovakouraisesti kohdellutta järjestysmiestä basso tanassa.

Oma sukellukseni lavalta päättyy lopulta Punaisen ristin telttaan paikattavaksi.

Tämä kaikki palautui mieleeni hiljattain lukiessani Pledge Music -yhteisörahoituspalvelusta saamaani tekstinäytettä Gingerin tulevasta Songs & Words -kirjasta.

Michael Monroenkin yhtyeessä tammikuusta 2010 kesäkuuhun 2011 soittaneen pohjois-englantilaisen laulaja-lauluntekijän ja kitaristin ura ei todellakaan ole noudattanut niitä perinteisempiä reittejä tähän pisteeseen.

Monroen managerin Virpi Immosen ja Gingerin näkemyserot toimintatavoista johtivat lopulta tilanteeseen, missä Monroen lauluntekijä ja kitaristi määritteli pattitilanteen ratkaisuksi vain kaksi kivuliasta vaihtoehtoa – lauluntekijä tai manageri.

Kun Monroe valitsi managerin, ilmoitti Ginger jättävänsä Hanoi Rocksin laulajan yhtyeen. Brittiläisen lauluntekijän viimeiseksi keikaksi Monroen riveissä jäi täten esiintyminen Seinäjoen Provinssirockissa 17. kesäkuuta 2011.

Elokuussa 2011 Ginger Wildheart lanseerasi Pledge Musicin kautta ensimmäisen yhteisörahoituskampanjansa, jonka avulla hän havitteli rahoitusta seuraavalle soololevylleen. Jos tavoite täyttyisi, äänittäisi hän tuon rahoituksen turvin seuraavaksi tripla-albumin mittaisen äänitteen tukijoilleen.

Tuo tavoite täyttyi jo ensimmäisen kuuden tunnin aikana.

Kampanjansa turvin Ginger keräsi lopulta 250 000 dollarin rahoituksen seuraavalle äänitteelleen, eli keväällä 2012 julkaistulle 30 laulun mittaiselle tripla-albumilleen, joka sai lopulta nimekseen 555%.

Miltä tämä tarina olisi näyttänyt, mikäli Monroe olisi valinnut managerinsa sijasta lauluntekijän, sitä emme saa koskaan tietää.

Varmaa on ainoastaan se, että toisenlaiselta.

Ehkä parempi niin, sillä viime joulukuussa Ginger pani jälleen pystyyn uuden kampanjan Pledge Musicin kautta. Tällä kertaa miehen kannattajille oli tarjolla rahoitettavaksi harvinaisuuksia sisältävä kokoelmalevy sekä kahvipöytäkirja, jossa pitkän uran tehnyt lauluntekijä tulisi kertomaan omin sanoin tarinat kirjoittamiensa laulujen takaa uran alusta saakka aina tuohon 555%-eepokseen asti.

Miehen terävän kynän ja sanan säilän tuntien, päätin hetken harkinnan jälkeen investoida 42,50 puntaa (n. 58 euroa) 288-sivuiseen B4-kokoiseen opukseen.

Viimeistään keskiviikkona 2. elokuuta 2015 sähköpostiini tupsahtaneen maistiaisen perusteella varmistui, että olin tehnyt oikean ratkaisun.

Gingerin uraa verkossa ja mediassa vuosien varrella seuranneet tietävät, ettei miehen elämästä ole vauhtia ja vaarallisia tilanteita puuttunut.

Kun viimeksi haastattelin miestä perjantai-iltapäivänä 20. helmikuuta 2009 Helsingin Tavastia-klubin vieressä sijaitsevassa Ilves-ravintolassa edesmenneeseen Tuhma-lehteen (koko juttu luettavissa tämän linkin takaa sivuilta 2425), kertoi mies avoimesti ja vilpittömästi ne syyt, mitkä olivat saaneet estottomalla sekopäisyydellä uransa luoneen lauluntekijän lopulta raitistumaan ja miksi salakuljetustaidoillaan pröystäillyt Danny McCormack ei enää vaikuttanut yhtyeessä.

Samalla sain vihdoinkin myös vastauksen kaikki nämä vuodet itseäni askarruttaneeseen kysymykseen, pitikö tämä Newcastlen kasvatti samasta kaupungista ponnistaneesta Venomista vai ei?

Eikä tuo juttu tunnu vanhentuneen seitsemässä vuodessa tippaakaan, kiitos Gingerin analyyttisuuden ja avomielisyyden.

Ilahduttavaa on myös huomata, ettei Gingerin kynä näytä vuosien varrella ainakaan tylsistyneen. Pelkästään Songs & Words -kirjan kakkosluvun tekstinäytteen perusteella luvassa näyttää olevan tavallista kovempaakin kamaa. Gingerin uraa seuranneena tämä ei tule kuitenkaan yllätyksenä, mistä esimerkkinä seuraava lyhentämäni suomennos.

"Ennen matkaani New Yorkiin (1994) kärsin vakavasta masennuksesta, mikä miltei johti itsemurhaani. Eräänä iltana nappailtuamme valiumia päätimme erään ystäväni kanssa kaasuttaa itsemme hengiltä isäpuoleni vanhassa Ford Cortinassa, jonka ylpeäksi omistajaksi olin päätynyt."

"Koska ystävälläni oli huonompi toleranssi aineisiin kuin minulla, sammui hän jo pelkistä pillereistä. Joten tehtäväkseni tuli suorittaa toimenpide yksin. Päätin kuitenkin, etten halunnut jättää ystävääni heräämään yksin tähän maailmaan. Joten tunteakseni edes jotakin, aloin tumpata sytytettyjä savukkeita käsivarteeni. 60 röökiä myöhemmin minulla oli iso hymiön muotoinen arpi poltettuna käsivarteeni. Ystäväni mukaan minulla oli ruumiin silmät."

"Se oli tämä ruumis, joka päätti jättää haavan hoitamatta. Sen sijaan hyppäsin Nykiin vievään koneeseen ja annoin haavan tulehtua pahasti. Kun lopulta tapasin lääketieteen ammattilaisen ilmoitti tämä kylmästi, ettei käsivarttani kyettäisi todennäköisesti pelastamaan."

Gingerin onneksi näin ei kuitenkaan käynyt, kuten monet Suomessa ehtivät ilokseen jo todistaa Michael Monroen nykyisen bändin keikkojen alkuvaiheessa.

Huomattavasti iloisempi tarina on kertomus Caprice-kappaleen synnystä, jonka luomiskertomus valottaa, miten miehestä oikein kasvoi niin oppinut, monipuolinen ja terävä verbaaliakrobaatti.

"Varhain eräänä aamuna heräsin tämän riffin soidessa päässäni ja sanan "caprice" vaivatessa mieltäni niin paljon, että minun oli ihan pakko tarkistaa sen merkitys sanakirjastani. Jätin koulut jo varhain ja opin kaiken hyvin pitkälti itse. Koulussa olin kovin kärsimätön enkä kovinkaan innostunut kieliopista. Aika ajoin jokin jännä sana tulisi mieleeni – joko leffoista tai telkkarista – jolloin juoksin ympäriinsä kyselemässä ympäriltäni 'mitä tuo oikein tarkoittaa?'"

"Moiset kysymykset kuitattiin usein ivallisesti, hämmentyneesti tai ohjeistuksella 'mene kysymään moista joltakin toiselta'. Koska olin niin lumoutunut sanoista joita edes aikuiset eivät tunteneet vain vahvistivat rakkauttani kieleen. Kirjoitan edelleen kokonaisia lauluja uusien sanojen oppimisesta inspiroituneena."

"Näihin aikoihin kannoin ympäriinsä jättikokoista Oxfordin englanninkielistä sanakirjaa ja asiasanastoa niin opettavaisina työkaluina kuin kirjoituskumppaneinakin. Kirjoistani selvisi, että "caprice" tarkoitti kaikkea mitä halusin – niin selittämättömiä tunnetilojen vaihteluita kuin eläväisiä musiikkikappaleitakin. Tämä uusi sana kuvaili elämääni paremmin kuin olisin osannut kuvitellakaan. En edelleenkään tiedä, miksi tuo sana annettiin minulle tuona aamuna. Tällaiset ilmestykset tulisivat jopa pelastamaan elämäni tulevina vuosina."

Tai kuten amerikkalainen kirjailijasuuruus Mark Twain (1835–1910) aikoinaan lausui, "en ole koskaan päästänyt kouluoppejani sekoittamaan oppineisuuttani."

Kirjan lisäksi kaikille investoijille on tarjolla hengen ravintoa ladattavaksi ilmaiseksi neljän biisin Clout-ep:n muodossa, jolla mies tarjoilee niin mystisen ja futuristisen kuuluisia lauluja, että tarvitaan ehdotonta avarakatseisuutta ja ennakkoluulottomuutta tajuta näiden laulujen hienous ja merkityksellisyys näinä aikoina.

Mutta sitähän meillä Ginger- ja Wildhearts-diggareilla riittää, eikö vain!?! Ja tuskin maltan odottaa marraskuuhun asti, miten mies mahtaa oikein muistella tuota unohtumatonta Ilosaarirockin keikkaa!

Ginger Wildheartin Songs & Words -kahvipöytäkirjan ilmestymispäiväksi on luvattu 27. lokakuuta 2015. Kirjan ennakkotilauksia otetaan vielä siihen asti vastaan Pledge Musicin verkkosivustolla.

 

Written by:

Nalle Österman

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Kirja: Ruotsalaisen Nordmanin elämäkerta hakee vertaistaan rockbiografioiden joukossaKirja: Tamperelaisen Mikko Mattilan elämäntyö painaa 2796 grammaaVenom Incin rumpali Abaddon lataa: "Nyky-Venom on tribuuttibändi!"Oho, Dingon Neumann ja Yön hovisäveltäjä Jussi Hakulinen löivät hynttyyt yhteen!Helsinkiläinen rocktähti toheloi: keikka illalla Turussa, ajoikin Tampereelle!Mielenterveysongelmista kärsinyt hevitähti palasi julkisuuteen 1,5 vuoden hiljaiselon jälkeen – "olin vakavasti sairas"Österman: Rockmyytin on aika kuollaÖsterman: Jos käyt keikoilla, varaudu pettymään

Helsingin Uutiset - puheenaiheet

Iltamakasiini Twitterissa