Viihde

Lordi-dokumentin ohjaajan raju paljastus: "Hän ei ole Lordi!"

MUSADOKKARIT Myös todellisuutta peilaavissa musiikkidokumenteissa voi hyödyntää fiktioelokuvan keinoja ja stuntmiehiä.

Antti Haase ei kadu ohjaamaansa dokumenttielokuvaa Monsterimies vuoden 2006 euroviisuvoittajasta Lordista.

Nalle Österman

Yleisradio ja Musiikin edistämissäätiö MES järjestivät toissapäivänä Yleisradion studiotalossa Helsingin Pasilassa seminaarin, jonka avulla pyritään edistämään laadukkaiden musiikkidokumenttien tuotantoa Suomessa.

Musiikki on tarina -nimellä kulkeneeseen tilaisuuteen olikin kokoontunut liki 200 alan ammattilaista, opiskelijaa sekä median edustajaa katsomaan ja kuulemaan tarinoita kulissien takaa sekä saamaan tietoa ja ideoita omiin hankkeisiinsa.

Yksi tilaisuuden puhujista oli Lordi-yhtyeestä kertovan Monsterimies-dokumentin ohjaaja Antti Haase (s. 1972), joka joutui syksyllä 2014 kovaan julkiseen riepotukseen Lordi-yhtyeen liiderin Tomi "Mr. Lordi" Putaansuun (s. 1974) petyttyä raskaasti lopputulokseen.

Sääli sinänsä, olihan ohjaaja uhrannut yli kaksi vuotta elämästään toteuttaakseen Putaansuun pyynnön ja toiveen Lordi-elokuvasta.

Kuullaanpa tilaisuudessa myös yllättävä paljastus kulissien takaa, mikä tarjoaa kiehtovan näkökulman niihin elokuvallisiin mahdollisuuksiin, mitä todellisuutta kuvaavaa dokumenttiakin filmatessa voi tarvittaessa hyödyntää.

Voisin nyt kertoa teille vielä yhden sellaisen paljastuksen dokumentista, mikä ei ole julkisesti tiedossa, Haase aloittaa kertomuksensa yhdestä elokuvan väkevimmistä kohtauksista.

Ohjaaja tarkoittaa tietysti Helsingin Kauppatorilla kuvattuja kohtauksia, joissa hetkeä aiemmin euroviisuvoittoa kansallissankarina juhlinut rokkari seisoo nyt typötyhjällä aukiolla, yksinäisenä ja unohdettuna.

Tuo yksinäinen mies ei ole Mr. Lordi, Haase paljastaa.

Koska Lordi oli kuvausten aikaan kiertueella ulkomailla, piti hänen tilalleen saada sijainen. Tomi toimitti sitten kohtaukseen tarvittavat asusteet muutamaa päivää aiemmin minulle ennen kiertueelle lähtöään, jotta kohtaus saatiin purkkiin.

Kuka tämä merkittävän roolin saanut stuntmies on jäi hämärän peittoon – toistaiseksi.

Haase nimeää erääksi suurimmaksi vaikuttajakseen saksalaisen elokuvaohjaajan Werner Herzogin (s. 1942), jota on kuvailtu toisen maailmansodan jälkeisen "uuden saksalaisen elokuvan" yhdeksi merkittävimmäksi tekijäksi.

Tavoittelin Kauppatorin kohtaukseen samaa tunnelmaa kuin eräissä Herzogin kohtauksissa, ohjaaja perusteli erikoista ratkaisuaan.

Siinä pyrittiin yhdellä kohtauksella kuvaamaan menestyksen jälkeistä ahdinkoa ja rajua pudotusta huipulta. Ja siinä se onnistui.

Musiikki on tarina -seminaari liittyi Musiikin edistämissäätiön päätökseen käynnistää jälleen audiovisuaalisen erityistuen haku Suomessa tehtäville musiikkidokumenteille, jotta saisimme jatkossakin nauttia Kovasikajutun, Monsterimiehen ja Sound Trackerin kaltaisista onnistumisista.

Mitä kuuluu sitten Lordille tänään, kymmenen vuotta euroviisuvoitosta ja kohudokumentin jälkeen? Toistaiseksi yhtyeelle ei ole merkitty vuodelle 2016 muita julkisia esiintymisiä kuin konsertti Helsingin Tuska-festivaalilla perjantaina 1. heinäkuuta 2016.

Tuskassa yhtye aikoo tarjota 2006 julkaistuun The Arockalypse -albumiin painottuvan teemakeikan, jolta löytyy myös se biisi eli kaikkien aikojen ensimmäisen euroviisuvoiton Suomelle tuonut Hard Rock Hallelujah.

 

Onko Lordin aika jo ohi?

Kyllä
68% (288 ääntä)
Ei
32% (136 ääntä)
Ääniä yhteensä: 421

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat