Puheenaihe

Julkkikset somelakkoon – sänkysurffaus vie unet

Sänky on nukkumista varten. Yksi syy suomalaisten liian vähäiseen yöuneen löytyy älylaitteista, joilla surffataan somessa ja muualla netissä yötä myöten.

Lotta Åberg / arkisto

Muun muassa Mikko Leppilampi ja lumilautailija Roope Tonteri ovat mukana vakuutusyhtiö Ifin kokeilussa, jossa sammutetaan älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet viimeistään kello 22.

Ideana on pitää laitteet suljettuna tai ainakin äänettömällä aamukuuteen asti kahden viikon ajan.

Tavoitteena on kannustaa suomalaisia nukkumaan enemmän ja paremmin.

Moni pelkää jäävänsä jostain ulkopuolelle, jos ei reagoi heti puhelimen piippaukseen."

Kokeiluun ryhdytään, koska sänkysurffailu eli älylaitteiden käyttö sängyssä on monelle vakiintunut iltarutiini, joka häiritsee unta.

Kokeilusta toivotaan myös vastauksia siihen, miten puhelimen sulkeminen iltaisin kello 22 vaikuttaa uneen ja sosiaaliseen elämään.

– Moni vastaa viesteihin yötä myöten ja pelkää jäävänsä jostain ulkopuolelle, jos ei reagoi heti puhelimen piippaukseen. On aika kyseenalaistaa epäterveelliset tapamme ja testata, miten laitteiden sulkeminen vaikuttaa yöuneen ja hyvinvointiin, viestintäjohtaja Ainomaija Pippuri Ifistä kertoo.

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes joka toinen käyttää älypuhelinta tai tablettitietokonetta sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa, alle 34-vuotiaista jopa 70 prosenttia.

Älypuhelinten ja tablettien sinisävyisen valon on useissa tutkimuksissa havaittu vaikeuttavan nukahtamista.

Älypuhelimen käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa voi vaikeuttaa nukahtamista."

Kyselytutkimukseen vastanneista kaksi kolmesta kertoo kärsivänsä univaikeuksista ainakin joskus, ja joka kolmas pitää unenpuutetta uhkana terveydelleen.

Suomalaiset menevät nukkumaan arkisin keskimäärin kello 23.10 ja viikonloppuisin kello 23.50.

– Moni lykkää nukkumaanmenoa netin syövereissä seikkaillessaan. Näytön kirkas valo ja kiinnostavat sisällöt aktivoivat aivoja, joten älypuhelimen käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa voi vaikeuttaa nukahtamista ja johtaa katkonaiseen uneen, unitutkija, professori Paula Salo Turun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta kertoo.

Riittävä uni on tärkeää sekä terveyden että toimintakyvyn kannalta. Liian vähän nukkuvien on muita useammin vaikeaa keskittyä, ja heille sattuu enemmän tapaturmia sekä onnettomuuksia liikenteessä.

– Pitkään jatkuvan univajeen on todettu liittyvän vastustuskyvyn heikkenemiseen sekä useisiin sairauksiin kuten diabetekseen ja masennukseen. Liian vähäinen uni sekoittaa myös ruokahalua ja kylläisyyttä säätelevien hormonien tasapainon, minkä seurauksena väsyneenä tulee syötyä epäterveellisesti ja liikaa.

Riittävästi nukkuvat näyttävät viehättävämmiltä."

Nukkumisella on vaikutusta myös ulkonäköön.

– Kauneusunien hyvää tekevä vaikutus on tutkimuksen valossa totta. Riittävästi nukkuvat näyttävät muiden mielestä keskimäärin viehättävämmiltä kuin ne, joille on kerääntynyt univelkaa, Salo sanoo.

Kyselytiedot ovat peräisin Ifin YouGov Finlandilla teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 011 suomalaista viime helmikuussa.

Sosiaalisen median käyttöä koskeviin kysymyksiin vastasi 802 suomalaista. Lähtöotos ja vastaajajoukko on painotettu suomalaisia edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen.

Unitutkija Paula Salon univinkit

Tee makuuhuoneeseesi unihuolto: Panosta hyvään sänkyyn, tyynyyn ja peittoon. Tuuleta huone ennen nukkumaanmenoa, sillä hengitykselle on parasta viileä ilma. Pimeässä erittyy melatoniinihormonia, joka edistää unta, joten pimennä huone mahdollisimman hyvin.

Omista makuuhuone nukkumiselle. Unohda työasiat, äläkä vilkuile työsähköpostia myöhään illalla. Älä ota puhelinta petikaveriksi ja jos mahdollista, hoida työt ja riidat makuuhuoneen ulkopuolella.

Tavoittele rauhallista mieltä ennen nukkumaanmenoaikaa. Puhu huolista jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, ja vältä jännittäviä ohjelmia sekä erityisen kiinnostavia nettisisältöjä.

Syö pari tuntia ennen nukkumaanmenoa kevyehkö, hiilihydraattipitoinen ateria. Esimerkiksi puuro tai leipä sopivat iltapalaksi hyvin.

Vältä raskasta liikuntaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Jo pienikin määrä alkoholia häiritsee unen laatua.

Jos kofeiini vaikuttaa sinuun piristävästi, vältä kahvia iltapäivästä lähtien.

Laita puhelin äänettömälle tai kokonaan kiinni. Laita värinäilmoitukset pois päältä.

Jos heräät kesken yön, älä katso kelloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat