Hyvinvointi

Nukutko huonosti? 80 prosenttia ei tunnista piinallista sairauttaan

HYVINVOINTI Uniapnea raskas osa ihmisen elämää, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa.

Uniapneatauti on vakava elämää lyhentävä sairaus, joka on hoidettavissa, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri dosentti Miikka Peltomaa kertoo.

Sanna Sarenius

Huonolaatuinen uni altistaa monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille, infektioille, sokeritaudille ja erilaisille aivojen verenkiertohäiriöille. Yksi huonolaatuisen unen aiheuttaja voi olla uniapneatauti.

– Uniapneatauti on yksi tavallisimmista unen häiriöistä, josta kärsii arviolta joka viides suomalainen, korva-, nenä-, ja kurkkutautien erikoislääkäri dosentti Miikka Peltomaa kertoo.

Peltomaan mukaan 80 prosenttia suomalaisista uniapneapotilaista on vielä löytämättä.

– Uniapneatauti on raskas osa ihmisen elämää. Se on paljon tarpeetonta kärsimystä ja alisuoriutumista aiheuttava sairaus.

Asia ei ole uusi, mutta Peltomaan mukaan aiheesta pitäisi tiedottaa paremmin.

– Paljon työtä on tehtävänä tietoisuuden lisäämiseksi. Kyseessä on vakava elämää lyhentävä tauti, joka on kuitenkin helppo hoitaa.

Tavallisesti uniapneapotilas on aamulla ja päivällä väsynyt. Myös yllättäen alkaneet yölliset vessakäynnit saattavat olla merkki uniapneasairaudesta.

– Usein jos mies alkaa heräillä ja käydä vessassa yöaikaan, syytä lähdetään etsimään eturauhasesta. Todellinen syy saattaa kuitenkin löytyä uniapneataudista, jolloin levoton uni pitää virtsanerityksen aktiivisena, Peltomaa tietää.

Huonolaatuinen uni koettelee usein myös mielialaa, joka voi ilmetä masennuksena. Myös sydämen rytmihäiriöt saattavat olla uniapneataudin oire.

– Tiedetään, että eteisvärinän hoito epäonnistuu neljä kertaa useammin, jos taustalla on hoitamaton uniapneatauti.

Vaikka kuorsaamatonkin potilas voi sairastaa tautia, kuorsaus on kuitenkin yleinen oire.

– Usein kuorsaus johtuu ahtautuneista hengitysteistä, joka aiheuttaa katkoksia hengityksessä. Tavallisesti kovaääniseltä kuorsaajalta löytyy uniapneatauti.

Yksi riskitekijä on ylipaino.

– Kaksi kolmesta uniapneatautia sairastavasta henkilöstä kärsii ylipainosta.

Lyhytleukaisuudesta johtuva nielun ahtaus voi myös ahtauttaa hengitystiet.

Uniapnean tutkimus aloitetaan kotioloissa mittaamalla unenaikaista hengitystä sekä muita elintoimintoja tarkoitukseen sopivalla laitteella.

Lievä uniapnea saattaa hoitua painoa pudottamalla.

Keskivaikeaa tai vaikea uniapnea vaatii hoitoa hampaisiin kiinnittyvällä kiskolla tai yönaikaista hengitystä tehostavalla laitteella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Uusimmat

Luetuimmat