Viihde

Vuotivatko toimittajat Axl Smithin uhrien nimiä toisilleen? – Asianajaja: "On syytä epäillä"

Axl Smith.

Armi Suojanen / arkisto

OIKEUS  Viisi Axl Smithin uhria on tehnyt tutkintapyynnön siitä, onko käräjäoikeuden tuomioon lipsauttamia nimitietoja jaettu toimittajien kesken.

Yhteensä viisi tv-kasvo Axl Smithiä koskevan salakatselu-oikeudenkäynnin uhria on tehnyt poliisille tutkintapyynnön käräjäoikeuden nimitietojen vuotamisesta ja tietojen levittämisestä.

– Tein viime viikolla ensin tutkintapyynnön yhden päämieheni osalta. Loppuviikosta neljä muutakin henkilöä otti yhteyttä ja pyysi, että tekisin tutkintapyynnöt myös heidän puolestaan, kertoo neljää naisuhria oikeudenkäynnissä edustanut lakimies Markus Talvio.

Helsingin käräjäoikeus antoi salakatseluun liittyvän tuomionsa viime viikon tiistaina.

 

 

Ensimmäiseksi julkaistuun versioon lipsahti käräjäoikeuden tietoteknisestä virheestä johtuen uhrien salaisiksi määrättyjä nimitietoja. Virheen havaittuaan käräjäoikeus julkaisi välittömästi uuden version, josta nimet oli poistettu.

Viikon aikana uhrit alkoivat Talvion mukaan epäillä, että joidenkin toimitusten toimittajat olisivat jakaneet salassa pidettäviä uhrien henkilötietoja tai tuomiota toisilleen.

– On syytä epäillä, että media olisi jakanut tietoja toisilleen sekä että nimitietoja olisi jaettu toimitusten sisällä useillekin eri tahoille.

Uhrien mukaan heidän Facebook-sivuja oli ryhdytty seuraamaan sen jälkeen, kun toimittajat saivat uhrien nimiä tietoonsa.

– Tämä on tullut julki eri yhteyksissä. Olemme pyytäneet poliisia tutkimaan, ovatko toimittajat syyllistyneet salassa pidettävän tiedon jakamiseen ja onko tuomiossa paljastettuja asianomistajien henkilötietoja käytetty lainvastaisesti omaksi tai muiden hyödyksi mediassa.

– Jos näin on, kyse voi olla salassapitorikoksesta, Talvio jatkaa.

Talvio ei halua kertoa, kuinka moneen toimittajaan tai toimitukseen mahdollinen epäily kohdistuu.

– Nämä asiat perustuvat pitkälti siihen, mitä naiset ovat kertoneet. Poliisihan päättää, ottaako se tapauksen tutkittavaksi, Talvio täsmentää.

Lue myös: Yksi uhri ja syyttäjä tyytymättömiä Axl Smith -tuomioon – asianajaja: "Liian pienet kärsimyskorvaukset"

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat