Kansanedustajien palkkatalkoot jäivät pelkiksi puheiksi - IL: Juuri kukaan ei luovuttanut viikon palkkiotaan

Vuonna 2015 eduskunnan puhemiehistö esitti puhemies Maria Lohelan (ps) johdolla, että kansanedustajat osallistuisivat palkkatalkoisiin luopumalla kahdesti viikon palkkiota vastaavasta summasta.

Johanna Erjonsalo

Paljon puhutut palkkatalkoot jäivät kansanedustajien osalta lähes olemattomiksi, kertoo Iltalehti. Vuonna 2015 eduskunnan puhemiehistö esitti puhemies Maria Lohelan (ps) johdolla, että kansanedustajilta pidätettäisiin viikon palkkiota vastaava summa syksyllä 2015 ja keväällä 2016.

Kimmoke esitykselle tuli yhteiskunnallisista palkkatalkoista, joihin esimerkiksi kilpailukykysopimus kuuluu. Kilpailukykysopimus ei kuitenkaan koske kansanedustajia, koska heillä ei ole säännöllistä työaikaa, jota pidentää kuudella minuutilla päivässä.

Esitys ei juuri saanut tuulta alleen. Valtiokonttorin taloushallinnosta vastaava apulaisjohtaja Tarja Laine kertoo Iltalehdelle, että valtio sai vuonna 2015 yhteensä 62 lahjoitusta, joiden yhteissumma oli 12 166 euroa. Pienin lahjoitus oli yksi sentti ja suurin 1 472 euroa. Lahjoittajien henkilöllisyyttä ei paljasteta, mutta lehden mukaan suurin lahjoitus on lähellä kansanedustajan viikon palkkiota. Valtiolle tehtiin myös kolme muuta yli 1000 euron suuruista lahjoitusta, jotka saattoivat tulla kansanedustajilta.

Vuonna 2016 valtiokonttori saamat lahjoitukset putosivat 2 100 euroon. Suurin lahjoitus oli 1 780 euroa. Laine myös kertoo Iltalehdelle, että sama lahjoittaja lahjoittaa sentin valtiolle kuukausittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä

Helsingin Uutiset - puheenaiheet

Iltamakasiini Twitterissa