Österman: Vain elämää, Suomilove ja Tähdet Tähdet ovat suomalaisen musiikkiviihteen syöpä

Vain elämää on kiistatta Suomen suosituin musiikkiohjelma 2010-luvulla. Kuvassa sarjan 6. tuotantokauden osallistujat vuonna 2017: Nikke Ankara, Laura Voutilainen, Irina, Robin, Petra, Olli Lindholm ja Samu Haber.

Nelonen Media

BLOGI   Koko Suomen kansa on massahypnotisoitu katselemaan, kuuntelemaan ja ostamaan sen, minkä monikansalliset suuryritykset sille myyvät, väittää Iltamakasiinin Nalle Österman.

Eräs suomalainen eturivin artisti vaikuttaa olevan kovin suivaantunut minuun tällä hetkellä. Hän on suivaantunut siksi, että eilisessä levyarvostelussani kuvailen häntä ja erästä suomirockin ikonia toisilleen poskihoitoa antaviksi rinkirun**areiksi. Se arvio taitaa muuten olla tällä hetkellä tämän sivuston luetuin juttu.

Kyllä, niin minä taisin todellakin kirjoittaa. Mutta kun kuulette kyseisen biisin alun, ymmärrätte miksi.

Tai sitten ette.

Onko kukaan muu pannut merkille, miten paljon yksipuolisemmaksi suomalainen populaarimusiikki on viime vuosina tullut. Miten paljon enemmän samat artistit heiluvat keikoilla, televisiossa, radiossa ja festivaaleilla vuodesta toiseen.

Ehkä joku on sitä mietiskellyt – tai sitten ei.

Samahan se, mitä siellä soitetaan, kunhan soitetaan jotain kivaa musaa. Mikä on sitten sitä kivaa musaa? No, eivät ainakaan Timo Tolkki, Demonos Sova, Mara Balls tai Mikko Joensuu, eiväthän ne soi tai näy millään kanavilla.

Luuserit.

Onneksi tarjolla on iloisia, positiivisia ja voimaannuttavia voittajia.

Sieltä ne taas tulevat iloisine kasvoineen ja mukavine juttuineen leppoisasti hymyillen valkastuilla hampaillaan. Välillä turautetaan pieni kyynel, sitten taas leikitään. Hetkittäin voidaan puhua jopa vähän syvällisempiäkin.

Ei kuitenkaan liikaa, ettei nyt vaan tavallisella kaduntallaajalla mene liikaa yli hilseen.

Katsokaa nyt vaikka sitä yhtä sinivalkoista ääntä, joka seurustelee sen 30 vuotta nuoremman äijän kanssa. Heti kun se sinivalkoinen ääni alkoi paljastella liikaa yksityiselämästään, miten hän puhelee tuonne yläilmojen henkimaailmoihin, niin kansalla alkoi mennä yli hilseen.

Missä sinivalkoinen ääni on nyt?

Ei ole.

Joten älä puhu liian syvällisiä. Paitsi jos olet kirjailija. Sitten voit puhua mitä tahansa jossakin vanhat hyvät ajat mieleentuovassa pirttipöydässä. Paitsi Jussi Parviainen. Se ei saa puhua mitä tahansa. Se on hullu. Tässä uudessa uljaassa nykymaailmassa ei saa olla hullu.

Se on paha.

Paha paha paha.

Onneksi hullutkin voidaan saada ruotuun mielialalääkkeillä tai muilla addiktioilla. Erilaiset selfie-addiktiot ovat olleet erittäin menestyksekäs rahasampo muun muassa kuntosaleille ja erilaisille laihdutusyrittäjille.

Mitä saa sitten olla? Saa olla tisseihin ja per***seen täytettä (ei liikaa) ja huuliinkin törötysainetta. Saa olla korjattu ja valkaistu purukalusto. (Siksi se Andykin tarvitsi uudet leegot.) Saa olla hauska ja värikäs tukka.

Mitä ei sitten saa olla? Ainakaan ei saa olla ylipainoinen.

Se on paha.

Paha paha paha.

Paitsi jos olet katsoja. Silloin saat olla ihrapallo ja läskimooses. Mainostajat oikein kylpevät rahoissasi saadessaan sinut piehtaroimaan läskeissäsi. Mutta jos olet estraditaiteilija, et saa olla ylipainoinen. Ellet sitten mene Jutan ja Bullin käsittelyyn ihrapallosta ihanaksi.

Yksi poikkeus on, eli television punaisen laulukilpailun voittaja. Se saa olla ylipainoinen, mielellään jopa läski. Sellainen oikein kunnon ellottava mätisäkki. Punainen ja läski yhdistetään vasemmistoon. Mutta sinisen laulukilpailun voittaja, se ei saa olla läski. Sininen ja virtaviivaisuus yhdistetään oikeistoon.

Niihin dynaamisiin ja virtaviivaisiin menestyjiin.

Ne punaiset yhdistetään tyhmiin ja saamattomiin vasemmistolaisiin luusereihin.

Siinä sitten avaat jonkun laatikon nauttiaksesi viihteestä. Yhdestä laatikosta tulee pelkkä ääni, toisesta myös kuva. Äänilaatikosta kuulet virtaviivaisia ja dynaamisia ääniä. Kuvalaatikosta näet, että ne äänet ovat virtaviivaisia ja dynaamisia.

Ellei sitten satu olemaan punaisen laulukilpailun voittaja.

Eli ei saa olla läski. Ei saa myöskään olla syvällinen. Eikä saa olla ailahtelevainen. Ei saa olla arvaamaton. Ei saa olla kierosilmäinen. Ei saa olla seksuaalisesti rajoittunut.

Ja pahin synti kaikista – ei saa olla ruma.

Ellei sitten ole punaisen laulukilpailun voittanut läski. Muutoin läski on rumaa.

Se on paha.

Paha paha paha.

Ruma saa toki olla, mikäli on laittanut pään täyteen väriä, mustetta, pulttia tai muuta jännittävää rensseliä, mikä todistaa esiintyjän dynaamiseksi ja virtaviivaiseksi menestyjäksi eikä miksikään saamattomaksi punaiseksi luuseriksi.

Paitsi politiikassa. Silloin saa olla myös sininen luuseri. Mutta se kiintiöpaikka on varattu vain Timo Soinille.

Sori, kaikki te muut siniset läskit.

Kun ollaan mukavan ja leppoisan työpäivän jälkeen sitten vihdoin istahdettu sille kotisoffalle sen jättiläismäisen alttarin eteen, kelpaa vihdoin ottaa mukava ja lokoisa asento.

Ihanaa!

Sieltähän se jo alkaakin, se mukava ohjelma, missä kauniit ja virtaviivaiset ihmiset laulavat mukavia lauluja iloisesti hymyillen ja katsojille keimaillen.

Joku rohkea ja rintava vosu voi välillä vinkata silmää ja näyttää jopa vähän paljasta pintaa. Ei kuitenkaan liikaa, ettei homma menisi liian mauttomaksi. Se olisi jo sitä kamalaa pornoa.

Se on paha.

Paha paha paha.

Joten siinä ne kaikki keimailevat hymyssä suin mukavia jutellen ja iloisesti hymyillen. Kaikki yhtenä suurena musiikillisena perheenä, missä laulut ja laulajat alkavat muistuttaa toisiaan niin ulkonäöllisesti kuin musiikillisestikin.

Väliin tulee mainostaja kertomaan, että osta osta osta.

Osta pullaa, osta burgeria, osta sokerilitkua, osta autoja, osta sokerimuroja, osta uutta tekniikkaa, osta kehonparannuksia, osta mitä tahansa kunhan ostat.

Osta osta osta.

Tai itket ja ostat.

Mitä jää jäljelle ostettavaksi, kun kaikki muu on tapettu?

Sinne meni musiikkilehdet, sinne meni levykaupat, sinne meni moniäänisyys, sinne meni sivistys, sinne meni erilaisuus, sinne meni rohkeus, sinne meni näkemys, sinne meni seikkailunhalu, sinne meni riskinotto, sinne meni leikkisyys, sinne meni intohimo, sinne meni rakkaus, sinne meni viattomuus, sinne meni vilpittömyys.

Minne se meni? Sinne se meni monikansallisten mediaorganisaatioiden markkinayksiköiden taulukkolaskelmiin kertomaan, miten paljon nämä nykyformaatit tuottavat voittoa näille monikansallisille mediaorganisaatioille sen entisen mallin sijaan, missä jouduttiin hymyilemään jollekin kriittisille punaisille luusereille.

Siellä ne nyt istuvat, uuden uljaan maailman vallanpitäjät, juuri sopivaksi ilmastoidussa kabinetissa juomassa vastapaahdettua kahvia design-kupeista valkaistuilla hampailla herttaisesti hymyillen.

Ihanaa!

V***t niistä s**tanan köyhistä, jotka joutuvat jossakin paskaläävässä tulemaan toimeen jollakin kuntouttavan työtoiminnan almuilla. Mitäs ovat niin köyhiä luusereita.

Paitsi jos ne katsovat näitä meidän upeita viihdeohjelmia, niin kyllä me voidaan heittää niille joskus joku luu ja päästää ne punaiseen laulukilpailuun pyörimään. Voidaan samalla ottaa niitä etovia kiintiöläskejäkin mukaan. On siellä joukossa joitakin ihan lutuisiakin tapauksia.

Kyllä me pienellä kasvatuksella ja koulutuksella saadaan nekin istutettua ruotuun ja muottiin. Eihän meidän tarvitse maksaa niille mitään, kun ne nolaavat itsensä ruudussa.

Myöhemmin me voidaan hyödyntää niitä uudelleen jossakin meidän mediassa, kun ne töppäilevät julkisuudessa. Eikä meidän silloinkaan tarvitse maksaa niille mitään.

Ja saadaan me ne vanhat staratkin koulittua ja koulutettua muottiin. Neumanni, Jokinen, Lindholmi ja Mustajärvikin saatiin lopulta ruotuun. Remukin on nykyään jo niin vanha ettei siitäkään ole enää mitään todellista vaaraa.

Tää systeemi on osoittautunut toimivan paremmin kuin koskaan osattiin aavistaakaan. Annetaan niille ensin pieni porkkana. Ehkä Yleltä joku paikka Suomiloveen, että pääsevät oikeaan tunnelmaan, missä joku mukava fani sivelee ja hivelee niiden haurasta ja epävarmaa egoa. Siitä onkin jo sitten lyhyt matka hassuttelemaan Merimaan ja Veitolan eteen mainostelevisioon.

Ehkä jollekin voidaan heittää myös joku kiintiöpaikka johonkin Elämä lapselle -konserttiin, kunhan se on ensin todistanut kehityskelpoisuutensa. Saadaan ne uskomaan siihen, että ne todellakin tekee jotain hyvää, millä on merkitystä.

Ja kyllä me lopulta saadaan myös niiden pahimpien punkkareidenkin särmiä hiottua, jos me vähän vilautetaan niille Vain elämää -korttia. Pitäähän niidenkin saada lainat, laskut ja elatusmaksut maksettua.

V***t jostain Bergmanneista, Hakulisista, Röyhkistä, Nurmioista ja Heinäsirkoista, ei me enää tarvita niitä. Ne on sitä mennyttä aikaa, missä laadulla ja ajatuksilla oli vielä jotain arvoakin. Kun me ollaan pakkosyötetty, pakkojuotettu, pakkosoitettu ja pakkonäytetty kaikki meidän tarjonta, ei jengi osaa ja jaksa enää kaivata, toivoa ja vaatia enää mitään muuta.

Ehkä muutama hassu luopio haraa vastaan eikä koskaan alistu meidän tahtoon, mutta ei meidän niistä tarvitse välittää. Massathan syö jo meidän kädestä ja silloinhan on ihan sama, mitä me niille tarjotaan. Ne saa just sen, minkä ne tilas.

Eihän ne edes tiedä, mitä ne haluaa. Parempihan se silloin on, että me tarjotaan niille silloin sitä, mitä ne ei edes tiedä vielä haluavansa. Kohta tietää. Noi urpot – sori, noi upeat ihanuudet – tossa skriinillä on muuten meidän seuraavassa kvartaalissa.

Mitä väliä yhdestä läskistä kierosilmäisestä kriitikosta, sen ininä on pelkkää tuuleen puhaltelua. Eihän kukaan sitä enää edes lue, koska me onnistuttiin tekemään siitä täysi pelle.

Annetaan niiden ensin saada se mitä ne tilaa. Sen jälkeen me voidaan päättää niiden puolesta tilaamaan se, mitä ne saa. Lopulta me saadaan ne tilaamaan ja maksamaan vaikka mistä s**tanan paskaohjelmista ja elokuvista, koska niille ei ole tarjolla enää mitään muuta.

Me ollaan voitettu tää peli.

Vain elämää -musiikkiohjelman 6. tuotantokausi alkaa Nelosella 21. huhtikuuta 2017. Suomilove-sarjan 4. tuotantokausi alkaa Ylen TV2 -kanavalla myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, ohjelmaan ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.

​EDIT 19.3.2017 klo 13.00: Kielenhuoltoa.

Käyttäjän Nalle Österman kuva