Musiikki

Vantaan Rockfestissä rajua seksuaalista ahdistelua: "Kolme suomalaismiestä kävi kiinni pi**uuni!"

FESTARIT   Kokenut naistoimittaja järkyttyi perjantaina pahanpäiväisesti saksalaisen Rammsteinin keikan yhteydessä Vantaan Vehkalassa.

Rockfestin aloituspäivän pääesiintyjä Rammstein sai yleinsönkin lämpenemään.

Kari Martiala

Vantaan Vehkalassa tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa järjestetty Rock Fest on saanut verkossa rankkaa kritiikkiä järjestelyistään, kuten Iltamakasiinikin eilen uutisoi.

Perjantain pääesiintyjä, saksalainen pitkän linjan teollisuusmetallijyrä Rammstein houkutteli paikalle arviolta 30 000 katsojaa, jotka saivat nähdä ja kokea säkenöivän show'n, jossa ei tulisuihkuissa ja pommeissa säästelty.

Ontuvat tapahtumajärjestelyt tai Rammsteinin huikea show eivät kuitenkaan jääneet päällimmäisenä pitkän linjan musiikkitoimittaja Pauliina Grymin (ent. Tuomola) mieleen.

Vapaalla ollut naistoimittaja ei säästele sanojaan Facebookiin perjantain ja lauantain välisenä yönä lisäämässään päivityksessä kritisoidessaan yleisön käytöstä Vantaan Vehkalassa.

Nyt, kun olen kahden tunnin logistiikkahelvetistä selvinnyt eli RockFestistä himaan, täytyy sanoa, että en muista milloin olen ollut näin pettynyt ihmisiin. Luulin, että heviskenessä pätevät edelleen tietyt pelisäännöt, mutta tällaista seksuaalista häirintää ellei jopa väkivaltaa en ole kokenut koskaan aiemmin alan tapahtumissa.

Päivityksessään hän pohtii, onko Rammstein vain niin stimuloivaa musiikkia, etteivät miehet voi itselleen mitään.

Saatana, mitä meininkiä. Jos minusta tuntuu tältä, miltä tuntuu nuoremmalta ja vähemmän kokeneelta? Vai olenko vain yliherkkä, kun koen, ettei mun ulkosynnyttimiä tai persettä saa sormin ja kourin kovassa väentungoksessa tunnustella kuka vain, hän kysyy.

Menin RockFestiin miettien, saanko siellä islamistin puukosta tai pakettiautosta. Sainkin (tod. näk.) ev-lutin sormista. Tämä on varmaan sitä new normalia myös.

Nainen painottaa toisaalla kaikkien kolmen tekijän olleen tavallisia suomalaismiehiä eivätkä esimerkiksi mihinkään etniseen vähemmistöön kuuluvia henkilöitä.

Rammsteinin keikan aikana tungoksessa minua kourittiin mekon alta, siis pussygrabbing-meiningillä kahteen eri otteeseen, ja vielä kerran, kun ihmismassat olivat lähdössä pois festareilta Rammsteinin lopetettua.

Grymin ystävätär kertoo hänen ystäviensä kokeneen Vantaan Rock Festissä samaa eli väkijoukossa kähmimistä, perseen puristelua ja jopa rintoihin kiinni käymistä. Tämä ihmetteleekin, voiko tietynlaisella musiikilla muka olla tällainen vaikutus ihmisiin vai mistä moisia törkimyksiä tulee.

Yhden kasvot näin, hänen naamallaan oli voitonriemuinen ja ylpeä virnistys. Ei ollut mikään Tuska-kävijä vaan just sellainen lippispäinen, lyhyttukkainen Radio Rockin kuuntelija, Grym luonnehtii Facebookissa.

Iltamakasiinin tavoittama Pauliina Grym kertoo, että hän aikoo tehdä kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta netissä rikosilmoituksen, "kunhan verenpaine on laskenut".

Facebook-keskustelussamme hän laittaa linkin 13. marraskuuta 2016 kirjoittamaansa blogitekstiin "Kaikki miehet ovat sovinisteja", jossa hän pohtii globaalia yhteiskunnallista muutosta Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin valinnan myötä.

Yhdysvaltalainen sanomalehti Washington Post julkaisi 8. lokakuuta 2016 videon vuodelta 2005, jossa Trumpin kuullaan kertovan iskemismenetelmiään tuttavalleen.

You just grab them by the pussy, tartut heitä pi**usta kiinni. Voit tehdä mitä vain. Kun olet tähti, he antavat tehdä sen, Trumpin kuullaan kerskailevan videossa.

Blogikirjoituksessaan Grym pohtii, miten Trumpin valinta on jo muuttanut miesten käyttäytymisnormeja ja -malleja hänen ystäväpiirissään.

Onneksi olkoon, tämä käytös on nyt "uusi normaali", josta saamme kiittää Trumpia ja muita oikeistopopulisteja, nainen kirjoittaa.

Ennen ihmisillä saattoi olla seksistisiä ja rasistisia mielipiteitä, mutta yleinen häveliäisyys ja sosiaaliset normit saivat ihmiset pitämään ne omana tietonaan. Ne jaettiin korkeintaan samanmielisen lähipiirin läsnäollessa. Nyt kaikkien kaikki mielipiteet ja näkemykset ovat tärkeitä ja ne voidaan esittää ilman mitään häpyä, omanarvontuntoa ja ylpeyttä puhkuen.

Vantaan Rock Festissä Grym näyttää saaneen blogikirjoitukselleen konkreettisen vahvistuksen.

Viime kesänä Suomessakin nousi suuri kohu, miten useilla ruotsalaisfestivaaleilla koettiin seksuaalista häirintää ja raiskausyrityksiäkin. Tuolloin poliisi ja järjestäjät lupasivat lisätä läsnäoloaan ruotsalaisfestivaaleilla.

Grymin kokemusten perusteella sama ilmiö näyttää nyt rantautuneen laajemmassa mittakaavassa Suomeenkin.

Rock Festissä tapahtunut ahdistelu ei näytä ainakaan vielä kantautuneen järjestäjien korviin. Festivaalin tiedottaja Tomi Lindblom kirjoittaa viime yönä lähettämässään tiedotteessa, miten tapahtuma sujui hyvin myös yleisen järjestyksen kannalta, sillä 50 000 katsojan festivaalista selvittiin ilman onnettomuuksia tai järjestyshäiriöitä.

Rockfestin järjestäjät haluavatkin kiittää yleisöä hienosta festivaalihengestä, Lindblom kirjoittaa tiedotteessa.

Oletko kokenut seksuaalista häirintää rockfestivaaleilla?

En
82% (825 ääntä)
Kyllä
18% (177 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1002

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

Vantaan Rockfestin eilisistä järjestelyistä rajua kritiikkiä: "Nyt olen ollut keskitysleirillä"

Etusivulla nyt

Uusimmat: Musiikki

Uusimmat

Luetuimmat