Puheenaihe

Poliisi turvaa näkyvästi seksuaalivähemmistöjen kulkuetta – nousee ensimmäistä kertaa Pride-rekan kyytiin

Helsinki Pride -kulkueisiin on vuosittain osallistunut tuhansia ihmisiä. Kuva vuodelta 2014.

Päivi Tuovinen

Poliisi aikoo tänä vuonna osallistua lauantaina pidettävään Pride-kulkueeseen poikkeuksellisen näkyvästi.

Virkavalta aikoo nousta ensimmäistä kertaa kulkueen mukana kulkevan Pride-rekan kyytiin.

– Valtuutettu esitti kutsun rekkaan nousemisesta ja toivoi poliisin läsnäoloa. Tämä on oiva tilaisuus näkyä myös tässä tilaisuudessa. On luontevaa, että poliisi on siinä mukana, kertoo poliisitarkastaja Måns Enqvist.

Virkavalta on aikaisempinakin vuosina ollut osallisena seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puoltavassa Pride-kulkueessa, mutta ei rekan kyydissä.

Poliisi on jo pidemmän aikaa ollut huolissaan lisääntyneestä viharikollisuudesta.

– Vuosien 2014 ja 2015 aikana viharikosten määrissä on ollut selkeä nousu. Ennakkotietojen mukaan samanlainen nousutrendi on edelleen jatkunut, Enqvist toteaa.

Tilastot eivät kerro kaikkea, kuten sitä, liittyykö ilmiö viharikosten todelliseen nousuun vai ilmoituskynnyksen madaltumiseen.

Viimeisen vuoden aikana poliisi on satsannut viharikosten torjuntaan ja kouluttanut poliiseja paremmin tunnistamaan kyseisiä rikoksia.

– Haluamme tällä myös osoittaa, että olemme huolissamme vähemmistöihin kohdistuvissa viharikoksissa, täsmentää Enqvist

Poliisin aikaisempaa näkyvämpi läsnäolo tapahtumassa johtuu todennäköisesti myös sosiaalisessa mediassa käydyssä keskustelussa.

Muun muassa pakolaisvastainen aktivisti Marco De Wit kertoi Facebookissa kesäkuussa järjestävänsä mielenilmauksen Kansalaistorilta lähtevää Pride-kulkuetta vastaan ja keräävänsä taustajoukkoja taakseen.

Myös poliisi on tietoinen asiasta.

– Tietynlaisia aggressioita on ollut ilmassa. Näillä ei tarkoiteta yleensä kuitenkaan väkivaltaista käytöstä, vaan lähinnä mielenosoitusta, sanoo komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksiköstä viitaten muun muassa De Witin koollekutsuun.

Poliisi ei kerro etukäteen, kuinka suuri miehitys sillä on liikkeellä kulkuepäivänä, mutta se on Heinosen mukaan joka tapauksessa kuitenkin "riittävä".

– Tällaiset turvallisuuteen liittyvät asiat ovat perinteisestikin salassa pidettäviä. Tekisimme omasta työstämme hyvin vaikeaa, jos lähtisimme näistä asioista etukäteen tiedottamaan.

Heinosen mukaan poliisi tekee tapahtumissa ja tilaisuuksissa myös hyvin paljon näkymätöntä työtä, joka ihmiset eivät havaitse.

HeSeta ry:n järjestämä Pride-tapahtuma järjestetään 26.6.–2.7. Tänä vuonna tapahtuman teemana on vapaus ja vastuu.

Viikko huipentuu lauantaina 1. heinäkuuta järjestettävään Helsinki Pride -kulkueeseen ja puistojuhlaan Kaivopuistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat