Poliisi matelee terrorismin edessä – jo sovittu hallitusta kritisoiva mielenosoitus sai väistyä Suomi Ensin -huligaanien tieltä

Espoolainen toimittaja ja kansalaisaktivisti Sippo Kähmi (vas) vieraili Suomi Ensin -liikkeen Suomi-Maidan -mielenosoitusleirillä torstaina 30. maaliskuuta 2017, joutuen rankkaan sanaharkkaan liikkeen aktiivien kanssa ja lopulta poliisin puhutteluun.

Kuvakaappaus Youtube-videopalvelusta

YHTEISKUNTA   Helsingin poliisi on linjannut, että terroristijärjestö Suomi Ensin saa vapaasti rähinöidä ja riehua pääkaupungin ydinkeskustassa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Iltamakasiini on viime viikkoina seurannut tiiviisti sotapakolaisten humanitaarista maahanmuuttoa vastustavan äärioikeistolaisen Suomi Ensin -liikkeen yhteiskuntarauhaa horjuttavia edesottamuksia Helsingin ydinkeskustassa.

Puolueeksi tähtäävän liikkeen puheenparressa pakolaiset on leimattu muun muassa terroristeiksi, "matuiksi" eli maahantunkeutujiksi, turvapaikkasurffareiksi, "pakoloisiksi" sekä partalapsiksi eli siten äärioikeistolainen liike on avoimen rasistinen.

Helsingin poliisi lopetti lopulta Suomi Ensin -liikkeen Suomi-Maidan -mielenosoitusleirin maanantaina 26. kesäkuuta. Syyksi leirin purkuun poliisi ilmoitti leirin aiheuttaneen välitöntä vaaraa kansalaisille erilaisten järjestyshäiriöiden muodossa, joista virkavallalle on tehtailtu jo kymmeniä rikosilmoituksia.

Tämä touhu ei enää jatku. Jos tuolla porukalla osoitetaan Helsingissä mieltä, niin se aiheuttaa ympäristölle vaaraa, Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen totesi Helsingin Sanomille tuoreeltaan Suomi-Maidan -leirin purkamisen jälkeen.

Nyt tuo vaara on poliisin näkemyksen mukaan ilmeisesti ohi.

Helmikuun puolivälissä aloitettu Suomi-Maidan syntyi vastavetona turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenilmaukselle, jossa sotapakolaiset ovat osoittaneet mieltä maahanmuuttovirasto Migrin väärin perustein tekemiä pakkopalautuksia vastaan.

Helsingin Rautatientorin toisella laidalla operoinut Oikeus elää sai sen sijaan jatkaa mielenilmaustaan, koska se oli kyennyt noudattamaan poliisin asettamia reunaehtoja asianmukaisesti, toisin kuin Suomi Ensin.

Oikeus elää määrättiin purettavaksi vain muutamaa päivää myöhemmin perjantaina 30. kesäkuuta.

Turvallisuuteen perustuva ratkaisu, totesi Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen tuolloin.

Vain vuorokautta aiemmin Carlos Iiwari -nimeä käyttävä Suomi Ensin -aktiivi oli liikkeen videolähetyksessä yllyttänyt katsojia "polttamaan sen v**un leirin". Myöhemmin mies perui sanomisiaan, väittäen puhuneensa vain vertauskuvallisesti.

Nyt niin Suomi-Maidan- kuin Oikeus elää -mielenilmaus ovat saaneet palata omille paikoilleen lähtöruutuun – Suomi Ensin Kampin Paasikivenaukiolle ja Oikeus elää Mannerheimintien toiselle puolelle Kiasman viereen.

Erona Rautatientorin tilanteeseen on kuitenkin se, ettei kummassakaan leirissä saa enää yöpyä. Myös teltat ovat aiempaa pienempiä. Tämä ei ole kuitenkaan hillinnyt Suomi Ensin -liikkeen aktiivien häiriökäyttäytymistä Helsingin ydinkeskustassa.

Ryhmän itsensä kuvaamista Youtube-videotaltioinneista on voitu todistaa, miten liikkeen edustajat ovat rähjänneet ja haastaneet riitaa muun muassa ihmisoikeusjärjestöille, poliisille, sosiaaliviranomaisille sekä harjoittaneet fyysistä ja aseellista väkivaltaa henkilöihin, joiden asenteet ja ajatukset eivät ole yhdistyksen aktiiveja miellyttäneet.

Tänään keskiviikkona 12. heinäkuuta Youtube-videopalveluun onkin lisätty yli 40 minuutin videokooste erilaisista häiriötilanteista, joita Suomi Ensin -aktiivit ovat itse aiheuttaneet pääkaupungin paraatipaikoilla.

Vasta eilen Iltamakasiini kirjoitti tuoreesta episodista Paasikivenaukiolla, mistä liikkeen aktiivit häätivät tuntemattoman nuorukaisen väkivaltaisesti pois siksi, koska tämä soitti häiritsevää musiikkia "heidän mielenosoitusalueellaan".

Vaikka Suomi Ensin -aktiivit yrittivät ensin poistaa videotallennetta ryhmän käyttämästä Youtube-videopalvelusta, oli raskauttava todiste jo alkanut elää omaa elämäänsä verkossa. Perusteluksi aktiiviselle videokuvaukselleen Suomi Ensin -liikkeen jäsenet ovat kertoneet sen, että kaikki voivat todistaa liikkeen tekevän kaiken laillisesti ilman väärinkäytöksiä.

Myöhemmin liikkeen hollantilaislähtöinen johtaja Marco De Wit selittää omassa videolähetyksessään, ettei kyseessä ollut vielä ollutkaan mikään mielenosoitus vaan liikkeen toiminnasta täysin irrallinen tempaus.

Rauha on siis astunut kahden ääripään välille ja valtakunnassa kaikki hyvin?

Väärin.

Eilen illalla selvisi, että pääkaupunkiseudun Joukkovoima-liike on ilmoittanut jo kuukausi sitten oman Ei köyhiä vastakkain - Hallitus ulos -mielenosoituksensa Paasikivenaukiolle vielä silloin, kun Suomi Ensin on pitänyt leiriään Rautatientorilla.

Tapahtumakutsussa mielenosoituksen kritiikin kerrotaan kohdistuvan sekä hallituksen toimiin että oppositioon siirtyneiden perussuomalaisten retoriikkaan.

Kutsumme mukaamme jokaisen hallituspolitiikkaan kyllästyneen, joka kieltäytyy potkimasta kaveria päähän, painotetaan Facebookista löytyvässä tapahtumakutsussa.

Tilaisuuden järjestäjäksi on ilmoitettu espoolainen toimittaja, kansalaisaktivisti ja kommunisti Sippo Kähmi.

Rohkea kansalaisvaikuttaja sai näkyvämpää julkisuutta aiemmin keväällä, kun hän yritti tiedustella julkisessa yleisötilaisuudessa 100-vuotisjuhlia viettävän rakkaan isänmaamme pääministeriltä Juha Sipilältä (kesk), millainen viesti hänellä on maamme leipäjonojen kitkemiseksi.

Olihan kyseessä kuitenkin mies, joka on julkisesti antanut vaalilupauksen panna "Suomen kuntoon". Vaan millaiseen?

Pääministeri kieltäytyy vastaamasta Kähmille vedoten siihen, että tämän avustaja kuvaa julkisessa yleisötilaisuudessa tilannetta videolle. Seuraavaksi Joukkovoima-aktivistit saavat poliisilta kuulla tilaisuuden olevan "yksityistilaisuus", josta he lentävät seuraavaksi putkaan, mikäli vielä jatkavat pääministerin ahdistelua.

Alun perin Joukkovoima-liike oli luvannut järjestää mielenosoituksen tänä lauantaina 15. heinäkuuta 2017 klo 15.00 juuri Helsingin Paasikivenaukiolla. Tänään keskiviikkona Helsingin poliisi ilmoitti Kähmille, että jo sovitun mielenosoituksen täytyy väistyä Suomi Ensin -liikkeen toiminnan tieltä.

Iltamakasiinin tavoittama Sippo Kähmi pitää Helsingin poliisin toimintaa kummallisena ja jopa kokoontumislain vastaisena.

Joukkovoiman kuukausi etukäteen ilmoitettu mielenosoitus on nyt viime hetkellä poliisin päätöksellä siirretty pois Paasikivenaukiolta, vaikka teimme ilmoituksen ensin, Kähmi kirjoittaa Iltamakasiinille Facebookissa.

Poliisi vetosi odotettavissa olevaan väenpaljouteen, mutta epäilen syynä olevan, että poliisi jostain syystä haluaa suojella jo kertaalleen häädettyä väkivaltaisten rasistien mielenosoitusta. Poliisi ei myöskään osoittanut meidän mielenosoituksellemme uutta paikkaa, joka on outoa.

Kähmi kertoo Joukkovoima-liikkeen onneksi jo saaneen luvan turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenilmaukselta, että mielenosoitukset voisivat yhdistyä lauantaiksi. Nyt vain odotellaan Helsingin poliisin kantaa asiaan.

Tämä sopii meille paremmin kuin hyvin: koko demon idea on, että kaikki päähän potkitut pitävät yhtä, olivat sitten turviksia tai kantiksia. Sanomme ei köyhät toistensa kimppuun usuttavalle politiikalle, jota sekä Suomi Ensin että Suomen hallitus ajavat, Kähmi selvittää.

Humanitaarisen inhimillisyyden asialla olevien mielenilmausten yhdistymistä voidaan periaatteessa pitää hyvänä asiana, mutta julkisessa keskustelussa se mahdollistaa edelleen keinotekoisen vastakkainasettelun kahden ääripään – eli vaikkapa laitavasemmiston ja äärioikeiston – välille.

Olkoonkin, että molemmissa leireissä vallitsevat samat ongelmat eli esimerkiksi köyhyys, syrjäytyminen sekä päihde- ja mielenterveysongelmat, jotka on seurausta hallituksen ajamasta kyykytyspolitiikasta esimerkiksi pienituloisille, työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

Joukkovoiman periaatteet ovat leikkauspolitiikan vastustaminen, syrjimättömyys ja ihmisoikeuksien ajaminen, eli kovin äärimmäistä päätä emme ole, vastaa Kähmi toteamukseen kahdesta ääripäästä.

Pikemminkin hallitusta voi syyttää äärimmäisestä politiikasta. Ajatus siitä että kaikille ei muka riittäisi hyvinvointia on se, joka antaa sitten voimaa myös rasistisille ja muuten äärimmäisen ikäville ilmiöille.

Tätä kirjoitettaessa Helsingin poliisi ei ole vielä ilmoittanut Joukkovoimalle, salliiko se heidän mielenosoituksen yhdistämisen turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenilmauksen kanssa lauantaiksi.

 

Written by:

Nalle Österman

Ota yhteyttä

Aiheesta muualla

Helsingin Uutiset - puheenaiheet

Iltamakasiini Twitterissa