Puheenaihe

Puhelinmyyjiä, poliitikkoja ja sijoitusneuvojia yhdistää ainakin yksi asia

Suomalaisten mielestä puhelinmyyjät eivät herätä luottamusta.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Suomalaisten mielestä palomiehet ja apteekkityöntekijät ovat luotettavimpia ammattilaisia, selviää Valittujen Palojen ja brittiläisen Wyman & Dillon -tutkimuslaitoksen kanssa tekemästä laajasta tutkimuksesta, jossa kysyttiin haastateltavien luottamusta eri ammattien edustajiin.

Peräti 98 prosenttia kyselyyn vastanneista luottaa palomieheen suuressa määrin tai melko paljon. Apteekkariin ja lentäjiin luottaa kaksi prosenttia vähemmän.

Yli yhdeksän kymmenestä pitää käsityöläisiä, sairaanhoitajia, lääkäreitä ja poliiseja luottamuksen arvoisina.

Puhelinmyyjät on ammattikunnista vähiten luotettava. Vain kuusi prosenttia suomalaisista kertoo luottavansa puhelinmyyjään.

Suomalaiset pitävät myös poliitikkoja, sijoitusneuvojia ja automyyjiä epäluotettavina. Reilusti alle kolmannes vastanneista luottaa kyseisten ammattiryhmien osaajiin.

Myös ammattiyhdistysjohtajat, asuntovälittäjät ja toimittajat huokuvat epäluottamusta suomalaisten mielestä.

Ammattien mielikuvaan vaikuttavat vastaajan ikä ja sukupuoli. Naiset suhtautuvat selvästi miehiä luottavaisemmin lakimieheen, matkanvälittäjään, asuntovälittäjään, sijoitusneuvojaan, ay-johtajaan, ammattilaisurheilijaan, toimittajaan ja taksinkuljettajaan. Mies luottaa sairaanhoitajaan ja armeijan upseeriin vahvemmin kuin nainen.

Yli 50-vuotias vastaaja luottaa nuorempia vastaajia enemmän automyyjään, meteorologiin, lääkäriin, poliisiin, asuntovälittäjään ja toimittajaan. Alle 50-vuotiaat luottavat ammattilaisurheilijaan ja ay-johtajaan enemmän kuin seniori.

Tutkimukseen vastasi Suomessa 1896 henkilöä. Kyselyn otos poimittiin asiakasrekisteristä, johon kuuluu noin 150 000 suomalaista. Tulokset painotettiin iän (20+) ja sukupuolen mukaan väestöä vastaavaksi.

Haastateltaville esitettiin seuraava kysymys. ”Kuinka paljon luotat seuraavien ammattien edustajiin Suomessa?” Kysymyksen perässä oli valmiiksi lueteltuna 24 ammattia. Haastateltavia pyydettiin valitsemaan kunkin ammatin kohdalla jokin seuraavista vaihtoehdoista: suuressa määrin, melko paljon, en kovin paljon, en lainkaan.

Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 2,2 prosenttiyksikköä.

Suomalaisten luottamus eri ammattien edustajiin

Heihin suomalaiset luottavat eniten (luottamusprosentti), suluissa tulos vuosi sitten

1. Palomies 98 (97)

2. Apteekin henkilöstö 96 (97)

3. Lentäjä 96 (96)

4. Käsityöläinen 95 (95)

5. Sairaanhoitaja 93 (95)

Heihin suomalaiset luottavat vähiten (luottamusprosentti), suluissa tulos vuosi sitten

1. Puhelinmyyjä 6 (6)

2. Poliitikko 11 (10)

3. Sijoitusneuvoja 27 (29)

4. Automyyjä 27 (25)

5. Ammattiyhdistysjohtaja 34 (33)

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat