Älypuhelimen käyttö tyhmentää

Kuvituskuva

Toni Tervo

Älypuhelimet tekevät meistä tyhmempiä, varoittavat neurotieteilijät.

Neurotieteilijä Susan Greenfield sanoo, Metro UK-sivustolla että muistin "ulkoistaminen" on todella vaarallista.

Oxfordin yliopiston professorin mukaan aivomme ovat vaarassa menettää kykynsä muistaa asioita, ellei sitä virkistetä käytöllä. 

– Näytöllä vietetty aika vie aikaa oppimiselta, pelaamiselta ja sosiaalisesta kanssakäymisestä todellisessa maailmassa, hän sanoo.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset omaksuvat tietoa heikommin silloin, kun he tutustuvat siihen digitaalisten laitteiden avulla, verrattuna paperiversioon. 

Dartmouth Collegen tutkijat pyysivät vapaaehtoisia lukemaan saman tekstin, mutta toiset lukivat sen PDF-muodossa ja toiset paperilta. Paperiversion lukeneet osallistujat selviytyivät paremmin tekstiä koskevista abstrakteista kysymyksistä, kuin PDF:n lukeneet.

– Sitä, miten digitaaliset laitteet saattavat vaikuttaa keskittymiskykyyn... on tutkittu paljon, tutkijat totesivat.

– Verrattuna siihen, miten laajasti digitaaliset laitteet on otettu käyttöön, kuten miljoonat sovellukset, kaikkialla toimivat älypuhelimet ja iPadien jakelu kouluissa osoittavat, on yllättävää, miten vähän tutkimustietoa meillä on siitä, miten laitteet vaikuttavat ymmärrykseemme. 

Paperiversion lukeneet osallistujat saivat abstrakteista kysymyksistä oikein 66 prosenttia. Digitaalista alustaa käyttäneet vastasivat oikein 48 prosenttiin kysymyksistä. 

 

Lähde: Metro UK

Iltamakasiini