Seksitohtori: "Orgasmin kestolle ei kuitenkaan ole olemassa aikarajaa"

Seksitohtori Satu Södeström sanoo, että ihminen on juuri nyt heikoimmillaan, mitä tulee seksuaalisiin kokemuksiin ja orgasmiin. Syynä on elämäntapamme.

– Seksin typistäminen pelkäksi toiminnaksi tai suoritukseksi sopii hyvin nykyiseen kertakäyttö- ja kulutuskuttuuriin, jossa kiire ja älypuhelimet valtaavat parisuhteemme ja seksille jää yhä vähenevässä määrin aikaa. Seksin ymmärrys typistetään pornolelokuvista opittuun kaavaan, jossa miehen orgasmi on yhtä kuin siemensyöksy ja siihen sperman lennättämiseen se seksi useimmilta sitten jo päättyykin.

– Nyt osa teistä miehistä miettii, että kyllähän se siihen kuuluu päättyä ja enhän minä ainakaan sen jälkeen pysty mitään seksiä jatkamaan. Orgasmin kestolle ei kuitenkaan ole olemassa aikarajaa. Meistä jokainen voi nauttia siitä niin pitkään ja niin usein kuin on valmis orgasmin kokemaan. Orgasmiin ei kuitenkaan ole oikotietä, sinne ei pääse nopeammin klitorista pitkin tai sormet anaaliin työntämällä. Vaikka ostaisit miten täyteläiset huulet, isot rinnat tai omistaisit ikuisesti toimivan ja isokokoisen peniksen, ne eivät anna takeita orgasmin kokemisesta.

Kokemukset seksitohtori laajentaa ihmisen elämään.

– Koska emme ymmärrä ekstaattisessa orgasmissa tapahtuvaa mielen avartumista, olemme avuttomia elämän peruskysymyksen edessä. Olenko riittävän haluttava? Tarvitaanko orgasmin saavuttamiseksi kovana seisova penis ja onko se penis aina työnnettävä vaginaan, jotta tuota ekstaattista mielihyvän tunnetta voi kokea? En usko että ihminen on koskaan ennen ollut historiassaan näin suppea seksuaalisten kokeilunhalujensa ja kokemustensa suhteen.

Sitten seksitohtori Satu Södeström yllättää vielä kerran.

– Usein joudumme pohtimaan näitä kysymyksiä vasta vakavan sairauden, leikkauksen, trauman tai onnettomuuden jälkeen. Siinä kohdassa elämää, missä kaikki pysähtyy ja mikään ei ole enää niin kuin ennen. Kaikki se mitä kuvittelimme seksiksi onkin ollut pelkkää yhdyntää ja se oikea toiseen yhtyminen onkin jotain laajempaa ja palkitsevampaa. Nykyihminen on seksuaalisesti rajoittunein täysin toimivana ja terveenä.

 

Seppo Pänkäläinen