Lääkäreiden seksikoulutus retuperällä

Kuvituskuva.

Arkisto

Sexpo järjestää lääkäreille seksologiaa käsittelevää koulutusta. Koulutuksessa tarkastellaan muun muassa seksuaalisuuden puheeksi ottamista sekä seksuaaliongelmia ja niiden hoitoa.

Yhtenä kouluttajista toimii Sexpon hallituksessa vaikuttava, eurooppalaista seksuaalilääketieteen erityispätevyyttä (FECSM) parhaillaan suorittava yleislääkäri Vilho Ahola.

– Seksuaalisuuden ongelmat näkyvät joko suoraan siten, että potilas tulee vastaanotolle kertomaan esimerkiksi haluttomuudesta tai erektiohäiriöstä, mutta myös niin, että johonkin muuhun laajempaan oirekokonaisuuteen kuten masennukseen, diabetekseen tai krooniseen kipuun liittyy myös seksuaalisuuden ongelmia, Ahola kertoo.

Seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat voivat vaikuttaa laaja-alaisesti hyvinvointiin. Aholan mukaan ne usein alentavat mielialaa, voivat johtaa parisuhteen ongelmiin ja heikentävät elämänlaatua. .

Seksuaalisuutta käsitellään todella kehnosti lääketieteen opinnoissa, minkä Ahola näkee potilaan kannalta hälyyttävänä.

– Perusopinnoissa koulutus seksuaalisuuden käsittelemiseen on käytännössä olematonta ja hyvin mekaanista. Edes gynekologian erikoislääkärin tutkintokokonaisuuteen ei kuulu seksuaalisuuden käsittelemistä ja seksuaalilääketiedettä,  Vilho Ahola sanoo.

Seppo Pänkäläinen