Autoliitto ei luopuisi heijastinsuosituksesta – "Mieluummin sanktio kuin kokonaan pois laista"

Lähivaloilla ajava huomaa pimeässä liikkuvan jalankulkijan vasta noin 50 metrin etäisyydeltä, jos jalankulkijalla ei ole heijastinta.

Tero Ahlfors

Tämän takia heijastimella on väliä.

Liikenneturva

LIIKENNE Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien arvion mukaan heijastin pelastaisi todennäköisesti joka neljännen hämärällä tai pimeässä kuolleen jalankulkijan.

Lain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä asianmukaista heijastinta.

Heijastinta koskeva käyttösäännös on ollut laissa koko nykyisen tieliikennelain ajan – ensin koskien valaisematonta aluetta ja vuodesta 2003 lähtien myös valaistulla alueella liikkumista.

Valmisteltavana oleva tieliikennelain laaja kokonaisuudistus saattaa muuttaa tilannetta, sillä heijastimen käyttöä suosittavat säännökset on ehdotettu karsittaviksi, jäljelle jäisi vain heijastimen käyttöön kannustaminen.

Esimerkiksi Liikenneturva muistuttaa lausunnossaan lakiesityksestä, että heijastimen käyttö on tienkäyttäjien omalla vastuulla, koska käyttämättä jättäminen ei ole rangaistavaa.

Liikenneturva kannattaa sanktioimatonta heijastimen käyttövelvoitetta myös uuteen tieliikennelakiin.

Autoliitto muistuttaa kantanaan lakiesityksestä, että mikäli vaihtoehtoina on heijastinpakosta luopuminen tai sen sanktioiminen ja käyttövelvollisuus valaisemattomalla tiellä, niin sanktiointi on parempi vaihtoehto.

– Heijastin, turvaliivit tai heijastavat vaatteet ovat valaisemattomalla tieosuudella halpa ja yksinkertainen henkivakuutus, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Vuoden pimein ajankohta on loka–tammikuu.

Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien arvion mukaan heijastin pelastaisi todennäköisesti joka neljännen hämärällä tai pimeässä kuolleen jalankulkijan. Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet tapahtuu pimeällä tai hämärässä.

Liikenneturvan vuoden 2012 kyselyn mukaan merkittävä osa (38 %) autoilijoista kertoi, että heillä on usein hankaluuksia havaita pimeässä ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa.

Kaukovaloilla ajava havaitsee heijastimen välkkeen jopa 300 metrin päästä. Heijastimetta kulkeva näkyy vasta 100 metrin etäisyydeltä.

Jos liikkuu pimeällä tiellä ilman heijastinta, havaitsee lähivaloilla ajava autoilija kulkijan vasta noin 50 metrin päästä. Heijastimen käyttö kasvattaa etäisyyden 150 metriin.

Marko Jokela, Moottori.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Moottori.fi