Pankki: Rikastuminen ei kiinnosta suomalaisia

Kuvituskuva.

Riitta Ketola / Arkisto

Suomalaiset eivät osaa hyödyntää säästöön jääneitä eurojaan. Säästöpankkiryhmän juuri julkaiseman valtakunnallisen Säästöbarometrin mukaan suomalaiset eivät ole kiinnostuneet sijoittamisesta ja säästämisestä.

Rikastuminen ei kiinnosta suomalaisia, otsikoi pankki barometrin tuloksista kertovan tiedotteensa.

Tututkaan sijoittamisen muodot eivät ole houkuttele. Omistusasunnosta sijoitusmuotona on kiinnostunut vain 38 prosenttia vastaajista ja perinteisestä säästötilistä 35 prosenttia. Osakesijoittamisesta kiinnostuneita on puolestaan vain 21 prosenttia.

 

 

Vaikka oman talouden tulevaisuus nähdään barometrin mukaan aiempaa valoisampana, ja sen uskotaan kohentuvan lähivuosina, suuri osa kokee kuitenkin säästämisen suurimmaksi esteeksi heikon tai epävarman taloudellisen tilanteensa. Säästämisen tai sijoittamisen aloittaneista kuitenkin 68 prosenttia on tyytyväisiä päätökseensä.

Säästämiseen käytettävät summat ovat pienehköjä. 70 prosenttia vastaajista säästää tai sijoittaa alle 100 euroa kuukaudessa. Tässä ovat mukana 18 prosenttia vastaajista, jotka eivät säästä lainkaan.

Osittain haluttomuus sijoittamista ja säästämistä kohtaan voi johtua myös eri sijoitus- ja säästämismuotojen vähäisestä tunnettuudesta. Monet tuntevat säästötilin ja omistusasunnon, mutta esimerkiksi pörssiosakkeiden kohdalla 60 prosenttia vastaajista kertoi tuntevansa sijoitusmuodon vain vähän tai ei lainkaan.

– Kyllä tässä on pankeillakin pieni peiliin katsomisen paikka, toteaa Säästöpankkiryhmän toimitusjohtaja Tomi Närhinen.

– Osittain kiinnostuksen puutetta aiheuttaa varmasti horjunut luotto pankkeihin, mutta samalla barometrin tulokset kertovat myös siitä, että emme ole osanneet puhua säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostavasti ihmisten kielellä. Henkilökohtaiset taloudelliset tilanteet toki vaihtelevat, mutta on meidän tehtävämme yhdessä asiakkaan kanssa katsoa kullekin sopiva säästämisen muoto.

Säästöpankin teettämä Säästämisbarometri toteutettiin syyskuussa 2017 internet-haastatteluina. Haastatteluihin osallistui 1599 18–69 -vuotiasta vastaajaa ympäri Suomen.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Uusimmat

Luetuimmat