Viihde

Mobiilipysäköinneissä kasvupiikki joulukuussa: "Pysäköinninvalvojan kirje pyyhkijän alla ei paljon joulumieltä nostata"

Jyrki Hämäläinen / Arkisto

Joululahjojen hankkiminen jää monilta viime hetkiin, mikä näkyy paitsi pysäköintimaksuissa myös parkkisakoissa. Molempien määrä kasvaa Suomessa marras- ja joulukuussa jouluaattoa kohti mentäessä. Kun lelukaupassa venähtää, luotetaan tuuriin tai korkeintaan käydään autolla vain rullaamassa pysäköintikiekkoa. Esimerkiksi Helsingissä jaettiin viime vuonna joulun vilkkaimmalla viikolla parkkisakkoja lähes 300 000 euron arvosta. Myös puhelinpysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin tilastoissa joulu näkyy kasvavina pysäköintimäärinä.

Monella suomalaisella joululahjahankinnat jäävät viime hetkille. Kaupungille lähdetään silloin kun kaikki muutkin ovat liikkeellä samoissa aikeissa. Lahjavuoressa riittää kannettavaa, joten kätevintä on liikkua omalla autolla. Joululahjaostoksilla voi kuitenkin mennä suunniteltua pidempään, kun jonotetaan kassalle tai lahjojen paketointipisteelle. Seurauksena voi olla ikävä tilanne, varsinkin jos parkkimaksu on hoidettu etukäteismaksuna kolikoilla tai kortilla. Jos parkkiaika loppuu kesken eikä ehdi juosta lisäämään aikaa, saattaa lopputulemana olla miinusmerkkinen lahjakortti tuulilasissa.

– Pysäköinninvalvojan kirje pyyhkijän alla ei paljon joulumieltä nostata. Jos lahja maksaa esimerkiksi 50 euroa ja siihen pamahtaa päälle toinen mokoma, niin koko lahjabudjetti heittää kuperkeikkaa, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson toteaa.

Helsingissä pysäköintivirhemaksujen joulupiikki on 23 400 euroa

Kiihkeimpään jouluostosaikaan pysäköintivirhemaksujen määrässä on nähtävissä selvä kasvu. Esimerkiksi Helsingissä jaettiin viime vuonna jouluviikkoa edeltäneellä viikolla 322 parkkisakkoa enemmän kuin kahta viikkoa aikaisemmin. Kokonaisuudessaan ikäviä tuulilasikirjeitä sai tuona aikana 4075 ajoneuvoa. Euroissa summat eivät ole pieniä: pysäköintivirhemaksuista kerättiin kiihkeimmällä jouluostosviikolla 273 300 euroa. Summa on 23 400 euroa enemmän kuin kahta viikkoa aikaisemmin.

– Pysäköintivirhemaksu ei lämmitä ketään, eikä varsinkaan jouluna. Joulunaluskiireeseen hukatulla rahalla saisi melkoisen monta lisäjoululahjaa. Jos ei muuta niin vaikkapa kilokaupalla suklaata, Anderson sanoo.

Joulunajan parkkisakkoilmiö ei ole vain helsinkiläinen. Esimerkiksi Tampereella jaettiin viime vuoden joulukuussa 187 virhemaksua enemmän kuin marraskuussa. Alemmallakin 50 euron maksulla Tampereella pysäköivien joululahjabudjetti pieneni lähes 10 000 euroa.

Mobiilipysäköinneissä kasvupiikki joulukuussa

Viime hetken joululahjakiire näkyy myös puhelinpysäköintiyhtiö EasyParkin tilastoissa. Mobiilisovelluksen kautta tehtyjen parkkimaksujen määrä nousee marras- ja joulukuussa aattoa kohti. Viime vuonna jouluviikon maanantaista torstaihin ostettiin 2300 pysäköintiä enemmän kuin edellisellä viikolla vastaavassa ajassa. Joulukuussa ylipäätään pysäköintien määrä kasvoi viikko viikolta verrattaessa jokaista viikonpäivää seuraavan viikon vastaavaan. Viime vuoden vilkkain oli keskiviikko 21.12., jolloin palvelun kautta maksettiin liki 29 000 pysäköintiä.

– Olisi helppoa viisastella ja sanoa, että kyllä paremmalla ajankäytön suunnittelulla parkkisakkoja tulee vähemmän. Kunpa hoituisikin noin yksinkertaisesti. Valitettavasti kaikki ei ole itsestä kiinni. Jos pehmolelun paketointijonossa meneekin aikaa tai pyjamaa ostaa kymmenen muutakin joulutonttua, niin ei siinä omat suunnitelmat auta. Onneksi suuri osa autoilijoista on jo löytänyt puhelimella toimivat pysäköintisovellukset, joilla parkkiaikaa pystyy etänä pidentämään. Ei siis enää ryntäilyä edestakaisin parkkipaikan ja kaupan välillä, ja selvästi vähemmän ikäviä tuulilasiin ilmestyviä joulukirjeitä, EasyParkin Anderson päättää.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat