Viihde

Huippu-urheilija elää pitempää kuin urheilua harrastamaton veljensä

 

Entisten huippu-urheilijoiden keskimääräinen elinikä on korkeampi kuin heidän veljiensä. Myöhemmällä iällä urheilijat myös arvioivat terveytensä paremmaksi ja heidän elämäntapansa ovat terveellisempiä veljiin verrattuna.

Näin havaitsi TtM (liikuntalääketiede) Titta Kontro Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Hän tutki 900 entistä huippu-urheilijaa ja heidän veljeään. Kontro selvitti, eroavatko entisten huippu-urheilijoiden ja heidän veljiensä kuolleisuus, toimintakyky, terveys tai elintavat toisistaan myöhemmällä iällä.

– Entiset huippu-urheilijat elivät keskimäärin 2–3 vuotta pidempään kuin heidän veljensä, mutta myöhemmällä iällä kuolleisuudessa ei ollut eroa. Kestävyyslajeja harrastaneet urheilijat elivät pidempään kuin voimalajeja harrastaneet urheilijat ja myös kestävyyslajeja harrastaneiden urheilijoiden veljet elivät pidempään kuin voimalajeja harrastaneiden urheilijoiden veljet, Kontro kertoo.

Entiset huippu-urheilijat arvioivat terveytensä paremmaksi ja he myös tupakoivat vähemmän sekä olivat fyysisesti aktiivisempia veljiinsä verrattuna. Liikunta- tai toimintakyvyssä ei kuitenkaan havaittu merkitsevää eroa urheilijoiden ja veljien välillä. 

Tutkimusartikkeli on osa Kontron väitöskirjatutkimusta, joka on jatkoa Jyväskylän ja Helsingin yliopiston entisten huippu-urheilijoiden kuolleisuutta, sairastuvuutta ja terveystottumuksia selvittävälle pitkäaikaiselle yhteistyöhankkeelle.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat