Viihde

Suomalainen perinnemaisema uhkaa tuhoutua

Luonnonlaitumet ja -niityt, kuten nummet, kedot, hakamaat ja metsälaitumet, ovat Suomen uhanalaisimpia ja monimuotoisimpia elinympäristöjä.

Näin sanoo Kaisa Raatikainen, joka perehtyi Jyväskylän yliopiston väitöstyössään näiden perinneympäristöiksi nimitettyjen luontotyyppien suojeluun.

Perinneympäristöissä kiteytyy ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus, sillä kyseiset luontotyypit ovat riippuvaisia hoitotoimista. Hoito on kuitenkin käynyt harvinaiseksi. Kun vielä sata vuotta sitten arviolta kymmenesosa Suomesta oli luonnonlaitumia tai -niittyjä, nyt niiden osuus on 0,1 prosenttia. Ilman laiduntamista tai niittoa perinneympäristöt kasvavat lopulta umpeen ja katoavat.

Suomalainen maaseutumaisema onkin muuttunut rajusti viimeisten 150 vuoden aikana. Raatikaisen tutkimus osoittaa hoidettujen perinneympäristöjen määrän vähentyneen alle 20 000 hehtaariin koko maassa. Tämän lisäksi nykyiset hoitotoimet eivät kohdennu luontoarvoiltaan parhaille alueille. Jotta perinneympäristöjen suojelutilanne paranisi, hoitoa ja ennallistamista pitäisi kohdentaa erityisesti länsi- ja lounaisrannikolle, missä on jäljellä runsaiten toimista hyötyviä luontotyyppejä ja niillä elävää lajistoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat