Viihde

Onko nänneistä vuotavasta eritteestä syytä olla huolissaan

Kuvituskuva.

PrPhotos.com

Nännit voivat erittää nestettä muulloinkin, kun lapsen saamisen jälkeen.

Itse asiassa suurin osa naisista alkaa tuottaa keltaista tai harmaasävyistä eritettä, mikäli nännejä stimuloidaan tarpeeksi kauan, kirjoittaa Cosmopolitan.

Ilman ilmeistä syytä alkavan vuodon kanssa on kuitenkin syytä käydä lääkärissä. Harvoissa tapauksissa se voi nimittäin olla varhainen merkki rintasyövästä.

 

Eritteen väri voi kertoa paljon vuodon syistä. Vihertävän, kellertävän tai harmaan eritteen taustalla ovat yleensä vain kuolleet ihosolut tai maitotiehyen tukkeutuminen. Syynä voi olla myös hyvänlaatuinen rintakyhmy, joka yleensä poistetaan kirurgisesti. 

Myös nännien alueen lävistykset voivat parantuessaan tuottaa vihertävää eritettä. Valkoinen tai väritön erite, joka ei liity raskauteen tai rintaruokintaan, on yleensä merkki siitä, että nainen tarvitsee uusia rintaliivejä.

– Jotkut urheilijat, esimerkiksi juoksijat, saattavat huomata eritettä urheiluliiveissään. Siitä ei tarvitse huolestua, sanoo gynekologi Rebecca Brightman:

– Jos jollakulla on erityisen herkät nännit, eritettä voi alkaa vuotaa urheiluliivien hiertämisen seurauksena.

Joskus myös prolaktiinin tuotanto voi aiheuttaa valkoista vuotoa. Esimerkiksi jotkut mielenterveyslääkkeet saattavat lisätä prolaktiinin tuotantoa.

 
Vaikka erite on hyvin harvoin merkki rintasyövästä, kannattaa sen mahdollisuus aina sulkea pois lääkärikäynnillä. Etenkin jos vuoto on veristä, tai jos suvussa esiintyy rintaysöpää, kannattaa asia tarkistuttaa.

 

Lähde: Cosmopolitan

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat