Viihde

Näin eptasa-arvo lääketieteessä vaarantaa naisten terveyden

Tutkimuksen mukaan jokaisella solulla on sukupuoli.

Tämä tarkoittaa, että miesten ja naisten kehot reagoivat eri tavalla eri hoitomuotoihin.

Siitä huolimatta, lääkärit määräävät potilaan vaivaan samoja hoitoja ja lääkkeitä, sukupuolesta riippumatta.

– Tällä hetkellä, kun menet lääkäriin ja saat reseptin, on mahdollista, ettei lääkettä ole koskaan edes testattu naisilla, kertoo Deborah JClegg, jonka tutkimus aiheesta julkaistiin Cell Metabolism-lehdessä vuonna 2016:

– Lähes kaikki perustutkimukset, riippumatta siitä, onko ne tehty jyrsijöille, koirille tai ihmisille, toteutetaan miespuolisten yksilöiden avulla. Suurin osa tutkimuksista luottaa oletukseen, että miehet ja naiset ovat biologisesti samanlaisia.

Esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit, jotka ovat maailmanlaajuisesti yksi sekä miesten että naisten yleisimmistä kuolinsyistä, vaikuttaa eri tavoin miehiin ja naisiin.

Silti vain yksi kolmasosa sydänsairauksiin liittyvien kokeiden kliinisistä koehenkilöistä on naisia. Lisäksi, tutkimuksista vain murto-osa erittelee tulokset sukupuolen mukaan.

 

Yksi syy epätasa-arvoon on, että naisen keho on monimutkaisempi; naisen hormonitasapaino vaihtelee kuukautiskierron mukaan, mikä tekee tutkimuksesta aikaa vievää ja kallista.

Mielenkiintoista on, että naiset huomioidaan tutkimuksissa todennäköisemmin silloin, kun tutkimusta johtavat naispuoliset tutkijat.

Nature Human Behaviour-lehdessä julkaistu tutkimus, joka tarkasteli 1,5 miljoonaa tutkimusta, havaitsi, että jo yhden naispuolisen tutkijan osallisuus lisäsi todennäköisyyttä, että tutkimuksessa huomioitiin miesten ja naisten eroavaisuudet.

Silti, viime vuonna vain noin 23% tutkijoista oli naisia.

 

Lähde: Cell MetabolismMetro UK

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat