Eikö seksi suju? – näin uni voi vaikuttaa sänkypuuhiin

Unella voi olla suuri vaikutus seksin onnistumiseen.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Me kaikki tiedämme, että uni on tärkeää.

Huonot yöunet voivat paitsi hankaloittaa töiden ja askareiden hoitamista, myös pilata seksielämäsi.

Metro UK:n mukaan yöunet vaikuttavat seksielämään monellakin tavalla ja laadukas uni on avainasemassa hyvän seksielämän kannalta.

North American Menopause Society tutkimus, johon osallistui 93 000 naista, havaitsi, että mitä parempi on naisen unenlaatu, sitä korkeampi on hänen libidonsa.

Vaikka tutkimuksessa keskityttiin iäkkäisiin naisiin, jatkotutkimus paljasti vastaavia vaikutuksia myös nuoremmilla naisilla.

Itse asiassa, tunti enemmän unta yössä, kasvatti seksin todennäköisyyttä 14 prosenttia seuraavana päivänä.

Univajeen vaikutuksen libidoon eivät koske ainoastaan naisia. Tutkimus paljasti, että jo yhden huonosti nukutun viikon jälkeen miesten testosteronitasot, ja niiden mukana libido, olivat romahtaneet.

Toinen tutkimus havaitsi, että korkealaatuinen uni on yhteydessä kiihottumiseen. Tutkijoiden mukaan huono unenlaatu saattaa heikentää naisten fyysistä kykyä kiihottua; mun muassa klitoriksen turpoaminen ja emättimen itsevoitelu kärsivät huonon unenlaadun seurauksena.

 

Lisäksi unen vaikutukset mielialaan heijastuvat myös seksielämään. Hyvien yöunien tiedetään alentavan stressiä ja parantavan mielialaa. Univaje voi sen sijaan aiheuttaa paitsi energian puutetta, myös masennusoireita. Energianpuute, stressi ja masennus vaikuttavat kaikki negatiivisesti seksielämään. Energiset ja onnelliset parit ovat muun muassa halukkaampia paitsi harrastamaan seksiä, myös kokeilemaan uusia asioita makuuhuoneessa. Lisäksi UC Berkleyssä tehty tutkimus osoitti, että univajeesta kärsivät parit riitelevät todennäköisemmin, mikä tietenkin alentaa seksin todennäköisyyksiä.

 

Lähde: Metro UK

Written by:

Ota yhteyttä

Helsingin Uutiset - puheenaiheet

Iltamakasiini Twitterissa