Puheenaihe

Kohtalokas mökkireissu vei Karilta, 58, vaimon, rahat, asunnon ja terveyden – "Lääkärit epäilivät, että selviänkö edes hengissä"

HENKILÖ Kari Tamminen sai vakavan aivoinfarktin. Nyt hän on tekee jälleen musiikkia.

Kari Tamminen selvisi vakavasta aivoinfarktista. Mies julkaisi kokemuksen innoittamana levyn.

Toni Tervo

Siitä oli tulla kohtalokas mökkikeikka.

Pitkän linjan duppaajana tunnettu Kari Tamminen oli vuonna 2009 käymässä mökkinaapurinsa luona, kun olo muuttui yhtäkkiä heikoksi.

– Olimme naapurin mökillä saunomassa vuonna ja illalla oli sellainen olo, että jalat eivät oikein kantaneet. Lähdin ajamaan omalle mökilleni ja ajoin melkein kaksi kertaa ojaan. Aamulla herätessäni vesilasi ei pysynyt kädessä. Menin aamuvirtsalle ja se tuntui niin hyvältä, että päädyin tutkimaan nurmikkoa vähän lähempää, mies muistelee tapahtumia omaan humoristiseen tyyliinsä.

– Sen jälkeen minulla on vaan hataria kuvia. Muistan jotenkuten ambulanssin ja pätkiä sairaalasta. Onneksi mökillä oli kavereita mukana. Sairaalasta muistan vain selkeästi sen kun bändini kitarista tuli sanomaan, että hoida nyt ittesi kuntoon, että päästiin keikalle.

Tamminen oli saanut aivoinfarktin, joka oli lähellä viedä hengen. Lääkäritkin ihmettelivät miehen selviämistä.

– Koko oikea puoleni halvaantui. Lääkärit epäilivät, että selviänkö edes hengissä. Eivät kysyneet kuitenkaan multa, mies hörähtää.

Vaikka hän infarktista hengissä selvisikin, kohtauksella oli hintansa. Äänityöläinen menetti pitkäksi aikaa tärkeimmän työvälineensä: puhekyvyn. Tammisen mukaan se ei kuitenkaan ollut ainoa menetys.

– Kohtaus vei minulta suurinpiirtein kaiken. Muistin, puhekyvyn, liikuntakyvyn, rahat, kämpän ja vaimon.

Tamminen päätti kuitenkin parantua ja avain toipumiseen löyty rakkaasta musiikiharrastuksesta.

– Menin seuramaan bänditreenejä ja en oikeastaan pystynyt kunnolla puhumaan. Bändin jäsenet kuitenkin pyysivät minua laulamaan. Silloin havahduin, että laulaminen ja puhuminen tulevat aivoista eri paikoista. Laulaen kykeninkin artikuloimaan sanoja. Se auttoi.

Pikkuhiljaa Tamminen alkoi saada voimiaan takaisin ja silloin kuvaan astui Mental Beauty Records. Voittoa tavoittelematon levymerkki, joka on suunnattu mielenterveyskuntoutujille, kehitysvammaisille ja heidän omaisilleen.

He tarjosivat Tammiselle mahdollisuuden alkaa työstää omaa levyä.

– Minulla on elämäni aikana ollut tapana, että aina kun jotain pahaa tapahtuu, kirjoitan kappaleen. Nyt tuli sellainen olo, että yksi kappale ei riitä. Tuli kokonainen levy.

– Arvostan Mental Beauty Recordsin toimintaa todella paljon. Ilman heitä moni musiikillinen unelma jäisi toteutumatta. He ovat parempia parantajia kuin lääkärit.

Nyt Tammisen levy on ulkona ja vointi on parempi. Hän piti myös huolen, että ympyrä sulkeutui.

– Toipumisvaiheessa aloin tehdä itselleni erilaisia pisteitä kalenteriin. Mihin mennessä pitää päästä seuraamaan bändin treenejä ja niin edelleen. Jokin aika kohtauksen jälkeen menin samaan paikkaan mökille ja samaan kohtaan, mistä ambulanssi minut noukki. Otin siellä ensimmäisen kaljan koko tapahtuman jälkeen.

Mental Beauty Records

Mental Beauty Records on voittoa tavoittelematon levymerkki, joka on suunnattu mielenterveyskuntoutujille, kehitysvammaisille, sekä heidän omaisilleen.

Viime vuonna perustetun MBR:n ote on artistilähtöinen ja inhimillinen; toiminta tapahtuu musiikintekijöiden omista musiikillisista lähtökohdista ja intresseistä käsin, genressä kuin genressä.

MBR on Sosiaali- ja terveysministeriön tukema hanke, jossa henkilökunnasta lähes kaikki johtoryhmäläiset ja toimihenkilöt ovat kokemusasiantuntijoita ja erikoistuneet omiin osa-alueisiin tehtäviinsä levymerkissä.

Tähän mennessä levymerkki on julkaissut kaksi singleä sekä yhden tuplasinglen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat