Viihde

Inhoatko lentämistä? Kokeile Mikko Kuustosen niksiä pitkistä lennoista selviämiseen

MUSIIKKI Mikko Kuustosen mukaan suomalainen musiikki on nyt laadukkaampaa kuin koskaan.

Mikko Kuustonen matkasi ympäri maailmaa hiljattain. Tsernobyl teki suurimman vaikutuksen.

Toni Tervo

Mikko Kuustoselle lentokoneen sisätilat ovat tulleet viime aikoina tutuiksi.

Muusikko osallistui huhtikuussa televisiossa nähtävään ohjelmaan, jossa kilpailijat matkustavat ympäri maailmaa suorittamassa erilaisia tehtäviä. Reissu kesti 28 päivää ja Kuustonen laski istuneensa häkellyttävät 124 tuntia lentokoneessa.

Ei siis ihme, että miehellä on tarjota pari vinkkiä lentämään lähteville.

– Vastamelukuulokkeet olivat ratkaisevan iso apu. Kaiken ryntäilyn keskellä on tärkeää löytää omaa rauhaa ja arvokasta hiljaisuutta. Samalla voi tietysti kuunnella musiikkia tai äänikirjaa, mutta itse käytin luureja paljon pelkän hälinän hiljentämiseen. Harjoittelin pitkillä lennoilla myös aktiivisesti meditointia, Kuustonen vinkkaa.

Reissuillaan Kuustosesta oli kiehtovaa seurata kuinka kroppa ja mieli pysyvät perässä rääkissä. Valvomisia saattoi tulla 36 tuntia putkeen ja suoritettavissa tehtävissä oli pakko laittaa itsensä likoon maalla, merellä ja ilmassa.

Yksi matkakohde Kuustoselle jäi erityisesti mieleen.

– Surullinen tshernobyl oli jollain pysayttävällä tavalla myös kaunis. Aika tuntui kirjaimellisesti pysähtyneen ja kaupunki ympärillä oli totaalisen hiljainen.

– Räjähtäneen reaktorin vieressä säteilyarvot ovat edelleen korkeita eikä meillä ollut mitään suojavarusteita. Ainoastaan geigermittari, joka huusi punaista. Luultavasti näillä jäämillä voi lukea pimeässä omien etuhampaiden valossa, Kuustonen nauraa.

Pidettyään 10 vuoden tauon musiikin tekemisestä, artisti on jälleen täynnä energiaa uuden yhtyeensä kanssa. Joskin hän hiukan ihmettelee sitä, kuinka hänen musiikkinsa nykyään luokitellaan.

– Omasta mielestäni jäin kymmenen vuotta sitten tauolle rockmuusikkona ja tullessani takaisin minut palkittiin Iskelmägaalassa vuoden miesartistina. Kumpi muuttui, minä vai maailma?, Kuustonen virnistää.

Haastattelun aikana Kuustonen hätkähtää tajutessaan, että ensi vuonna hänen debyyttialbumistaan on kulunut jo 40 vuotta.

– Uskomattoman nopeita vuosikymmeniä, mies parahtaa.

Ei Kuustosella silti ikäkriisiä ole. Hän näkee pikemminkin sekä oman musiikkinsa että suomalaisen musiikin olevan paremmassa kunnossa kuin koskaan.

– Kavahdan sitä tyyppiä, joka sanoo, että ennen oli kaikki paremmin. Suomalainen musiikkielämä on moniarvoista, laadukasta ja ammatillisempaa kuin koskaan. Erityisen arvokas vallankumous on tapahtunut naispuolisten laulajien ja lauluntekijöiden saralla. Vielä 80-luvulla ainoa aktiivinen daami laulaja-lauluntekijöiden joukossa oli Maarit Hurmerinta. Nyt meillä on huikea määrä lahjakkaita tekijöitä ja se on ihan mahtavaa.

Kuustonen näkyy myös televisiossa

Mikko Kuustonen on kunnostautunut Suomessa musiikin lisäksi myös televisiossa.

Kuustonen toimi Mansikkapaikka-keskusteluohjelman isäntänä 2007–2010.

Hänet nähtiin myös Vedetään hatusta -viihdeohjelman juontajana sarjan toisella tuotantokaudella.

Kuustonen vaikuttaa myös yhtenä Hyvät ja huonot uutiset sekä Pop’n’Roll -ohjelmien vakiopanelistina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat