Viihde

Huikea tanssiryhmä todistaa – tanssimiseen ei tarvita kahta toimivaa jalkaa

Candoco on modernin tanssin ryhmä, joka antaa myös pyörätuolissa oleville mahdollisuuden ilmaista itseään tanssin kautta.

Tanssiryhmän vuonna 1991 perusti Celeste Dandeker, joka halvaantui tanssiesityksessä sattuneen onnettomuuden seurauksena, kertoo Metro UK.

 

– En uskonut enää tanssivani, hän kuvailee:

 

Hän ei halunnut, että vammaisiin tanssijoihin suhtauduttaisiin holhoavasti, tai että yleisöt saapuisivat katsomaan heitä säälistä.

 

Candoco, jonka tanssijoista osalta on amputoitu raajoja, osa on pyörätuolissa ja osa käyttää kainalosauvoja, tunnetaankin erinäisten liikuntarajoitteiden sijaan ennen kaikkea taidokkaasta nykytanssista.

 

Candocon kalenteri on täysi ja lähikuukausina heillä on edessään esityksiä muun muassa Kroatiassa, Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

 

Ryhmän taiteellinen apulaisjohtaja Ben Wright liittyi Candocoon tehyään 30-vuotisen uran muun muassa Lontoon kuninkaallisessa oopperatalossa.

 

– Minusta tuntuu siltä, että minun on harkittava uudelleen kaikki, mitä pidin itsestäänselvyytenä ja minun on kyseenalaistettava aivan kaikki, hän kuvailee uutta pestiään:

 

–  Mielestäni ryhmä todella haastaa yleisön ennakkoluulot vammaisuudesta.

 

Tanssija Laura Patay, joka syntyi ilman oikean käden kyynärvartta, kuitenkin muistuttaa, että vammaisilla tanssijoilla on vielä paljon haasteita edessään. Candocoa lukuun ottamatta liikuntarajoitteisia tanssijoita nähdään yhä lavalla vain harvakseltaan:

 

– Tietenkin edistystä on tapahtunut jonkin verran, mutta edessä on silti vielä pitkä matka.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat