Puheenaihe

Ex-Miss Helsinki ei halua olla enää missään tekemisissä kilpailun kanssa – "En kanna sitä kruunua ylpeydellä"

Sephora Lindsay ei halua olla enää missään tekemisissä Miss Helsingin kanssa.

Toni Tervo

Sephora Lindsay voitti vuonna 2017 Miss Helsingin kruunun ja hymyili iloisesti Suomelle.

Vain harva tiesi, että hymy oli pakotettu naisen kasvoille. Lindsayn mukaan voitosta alkoivat eräät hänen elämänsä hirveimmät kuukaudet. Nyt hän haluaa puhua niistä avoimesti.

Hän syyttää Miss Helsinki -organisaatioita tahallisesta ulkopuolelle sulkemisesta ja tukematta jättämisestä.

– Kilpailun alusta lähtien minusta on tuntunut, että en ole tervetullut. En ole saanut kisaorganisaatiolta minkäänlaista tukea ja minua on jätetty tahalleen ulkopuolelle. Missivuoteni aikana järjestettiin esimerkiksi tapahtuma, johon oli kutsuttu Miss Helsinki-voittajia vuosien varrelta, mutta minua ei kutsuttu. Loukkaannuin siitä pahasti, ja sitä pahoiteltiin inhimillisellä virheellä. Vaikea uskoa, että tuollaista asiaa voi kuitenkin unohtaa.

– Tiedän myös muitakin tapauksia, joissa voittaja on jätetty oman onnensa nojaan ja pimentoon tärkeistä asioista. Aika harva voittajista on kuitenkin ollut tekemisissä julkisuuden kanssa ja kaipaisi opastusta. Itsekin kadun esimerkiksi jotain haastatteluja, joita aluksi annoin. Ohjauksella tilanne olisi voinut olla toinen.

Kisaorganisaatio ei myöskään Lindsayn mukaan pitänyt lupauksiaan.

– Kisan voittajalle luvataan yhdeksän kuukauden treenipaketti. Minä sain sinä aikana noin 2­–3 kolme treenikertaa.

Lindsay kertoo pitkään miettineensä onko kaikki hänen päässään, mutta juteltuaan edellisvuosien kilpailijoille ja voittajille hän kertoo saaneensa vahvistusta ajatuksilleen. Hän kertoo saaneensa missiorganisaatiolta myös anteeksipyynnön kohtelustaan, mutta kokee sen riittämättömäksi.

Hän haluaa ilmoittaa, että ei tästä hetkestä lähtien halua olla enää missään tekemisissä Miss Helsingin kanssa.

– Olen melkein kaksi vuotta valehdellut itselleni, että kaikki on hyvin. Olen luonteeltani sellainen, että kaikki järjestyy. En voi kuitenkaan enää olla hiljaa. En halua Miss Helsingille pahaa ja toivon todella, että tulevaisuudessa kilpailu kokee muutoksen. Haluan kuitenkin puhua tästä avoimesti, jotta tytöt eivät mene sinne sokkona, vaan tietävät edes vähän mihin ovat menossa.

– En halua, että kukaan saa samanlaisia traumoja kuin minulla. Alusta asti minua on ahdistanut olla Miss Helsinki. En kanna sitä kruunua ylpeydellä ja toivoisin, että sitä titteliä ei jatkossa enää yhdistetä minuun.

Sephoran paljastusten jälkeen otimme yhteyttä useisiin entisiin Miss Helsinki -voittajiin ja kilpailuissa kilpailleisiin naisiin. Osalla ei ollut kilpailusta huonoja kokemuksia ja osa kieltäytyi kohteliaasti haastattelusta todeten, että eivät halua aiheuttaa ongelmia.

Vuoden 2013 Miss Helsinki Kelly Kalonji on kuitenkin samoilla linjoilla Lindsayn kanssa.

– Minun nähdäkseni Miss Helsinki on muuttunut minun ajoistani. Kaikki ne kohut veivät siltä jotain pois. Olen myös kuullut paljon juttuja kulissien takaisesta kiusaamisesta ja syrjinnästä sekä siitä, että järjestäjät ovat suosineet joitain tyttöjä toisten ohi, Kalonji lataa.

– Se kaikki on niin väärin. Mielestäni kyseessä on kilpailu ja kaikille pitää antaa tasapuoliset mahdollisuudet menestyä. Pitää olla oikeudenmukaista. Omana vuotenani en tuntenut etukäteen ketään, vaan tein ihan älyttömästi töitä saavuttaakseni voittoni. Ja voitin.

Suosimisesta syyttää myös vuoden 2015 -finaalissa kilpaillut Cheyenne Järvinen.

– Sellaista suoraa ulkopuolelle jättämistä ja jos et muokkaa itseäsi sellaiseksi kuin organisaatio haluaa, niin jää ulkopuoliseksi. Voittajiksi valitaan aina kaveruksia jo ”piiriin” kuuluvia ihmisiä ja ihmiset jotka eivät sijoitu mutta kuuluvat porukkaan niin saavat enemmän näkyvyyttä mediassa ja tukea organisaatiolta.

Vuoden 2011 Miss Helsinki Elina Tervo toteaa, että ei muista kilpailusta mitään erityistä kiusaamista tai huonoa ilmapiiriä.

– Tiesin kyseessä olevan kilpailu eikä mikään uusien kavereiden etsintä. Niin en ehkä osannut ajatella sitä niin.

Hallitseva Miss Helsinki Janna-Juulia Vuorela kertoo ymmärtävänsä Sephora Lindsayta, mutta kokee tilanteen hyvin eri tavalla.

– Sephora on ehkä vähän odottanut, että voiton jälkeen kaikki tulee valmiiksi eteen ja sillä tavalla ehkä kokee sen kiusaamisena tai ulkopuolelle jättämisenä, kun niin ei käy.

– Minä taas näin sen niin, että kilpailu antoi minulle avaimen olla yhteydessä keneen haluan Miss Helsinkinä ja kaikki on lopulta itsestään kiinni mitä tekee. Koen myös, että olen saanut organisaatiolta todella paljon tukea. Olen myös saanut kaikki voittopalkintoni, mutta nekin minun piti oma-aloitteisesti lunastaa.

Miss Helsinki -kilpailun otti tänä vuonna haltuunsa sen perustajalta Martina Aitolehdeltä entinen voittaja Rosanna Kulju, joka on ollut mukana missiorganisaatiossa Aitolehden assistenttina vuoden 2015 voitostaan lähtien. Kulju painottaa, ettei juurikaan voi kommentoida Kalonjin ja Lindsayn kommentteja, sillä ne eivät tapahtuneet hänen vuotenaan eikä hänellä ennen tätä vuotta ole ollut mitään päätösvaltaa kilpailussa.

Aitolehti puolestaan ei halua enää kommentoida mitään Miss Helsinkiin liittyvää. Aitolehti toteaa ystävällisesti hänelle Miss Helsingin olevan taakse jäänyttä elämää eikä halua vatvoa enää sen asioita sen enempää.

Kulju suostuu kuitenkin taustoittamaan tilannetta esimerkiksi Lindsayn voittotreenien osalta.

– Miss Helsinki -voittaja ja palkinnon antaja tekevät aina oman yhteistyösopimuksen, jossa organisaatio ei ole mukana. Kuulostaa hirveän harmilliselta, että treenejä ei ole tullut, mutta ehkä tässä tilanteessa tuollainen sopimus on jäänyt syntymättä. Organisaatio ei voi pakottaa ketään tekemään yhteistyötä jonkun tietyn tahon kanssa ja siksi ei osallistu sopimuksen tekoon.

– Esimerkiksi tänä vuonna voittaja saa vuoden ripset, mutta ripsien tarjoaja ja voittaja tekevät senkin sopimuksen kilpailun jälkeen keskenään.

Kulissien takaisia kiusaamistapauksia hän ei tunnista, mutta pitää niitä yleisellä tasolla mahdollisina, joskin ehdottomasti ei hyväksyttyinä.

– Uskon, että valitettavasti kaikissa tilanteissa, joissa kymmenen nuorta naista laitetaan tilanteeseen, jossa ovat koko ajan yhdessä, tulee jonkunlaista kinaa. Sekin varmasti omalla tavallansa kasvattaa näitä naisia, ja he oppivat reagoimaan eri tavalla erilaisiin tilanteisiin. Tietysti kaikki kiusaaminen ja syrjintä on ehdottomasti kielletty eikä hyväksyttävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat