Puheenaihe

Suomalaiskaupunki sai seksiliikkeeltä 40 000 erikoiskondomia – ja niitä jaetaan kohderyhmälle ilmaiseksi

Kerava | Keravan kaupungin lanseeraamia Keravan kolli -kondomeja aletaan jakaa keravalaisnuorille lähiaikoina – viimeistään vapun jälkeen.

Kaupunki sai paikalliselta seksivälinevalmistajalta Kaalimato.comilta 40 000 kondomin erän alkuviikosta.

– Mietimme juuri, että mihin nämä parkkeeraamme, näitä on aikamoinen keko, naurahtaa sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Erja Wiili-Peltola.

Vihreää kondomipakkausta komistaa kaupungin logo ja tassunkuva.

– Päädyimme yksinkertaiseen mutta toimivaan malliin, kissan kollimainen henki haluttiin vahvasti mukaan. Tassu on mielestäni kollin tunnusmerkki.

Kondomit on tarkoitettu keravalaisille alle 20-vuotiaille ja niitä on määrä jakaa ainakin Nuorten kulmassa Puuvalonaukiolla, neuvoloissa, ehkäisyneuvoloissa ja kouluissa kouluterveydenhoitajien vastaanotoilla. Hintaa kondomeille tuli noin 11 000 euroa.

Kerava-kondomit ovat osa kaupungin käynnistämää alle 20-vuotiaille tarkoitettua maksutonta ehkäisyä, johon kaupunki on varannut tälle vuodelle 32 000 euroa.

Maksuttomalle ehkäisylle tuntuisi oleva tarvetta, sillä sukupuolitaudit ovat yleistyneet nuorilla.

Wiili-Peltola viittaa Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tartuntatautirekisteriin, jonka mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmeni viime vuonna vajaat 5 000 klamydiatapausta, mikä oli 2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin ja 10 prosenttia enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Erityisen voimakkaasti on yleistynyt tippuri. Tapauksia ilmeni viime vuonna Hus-alueella 380, 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Viiden vuoden takaisesta tippuritapaukset ovat enemmän kuin kaksinkertaistuneet.

– Mukava olla edistämässä positiivista ja hyvinvoinnin näkökulmasta tärkeää asiaa. Varmaan varsinkin nuorta polvea tämä ilahduttaa, sanoo Wiili-Peltola.

Keravan kolli -kondomit ovat saaneet valtakunnallistakin julkisuutta.

– Tämä on pieni mutta merkityksellinen asia meille, sellainen brändin kohotus, pilke silmäkulmassa -operaatio, sanoo kondomeja alusta saakka poliitikkojen kanssa ideoimassa ollut Wiili-Peltola.

On arvoitus, kuinka pitkäksi aikaa 40 000 kondomia keravalaisille nuorille riittävät.

– Tämä on ihan kysymysmerkki, sitä on aika vaikea arvioida. Uskon, että kun tämä on erilainen ja hauskemmannäköinen paketti, se myöskin lisää kysyntää, sanoo Wiili-Peltola.

Kaupunki on saanut jo kyselyjä siitäkin, voiko Keravan Kolli -kondomeja ostaa jostain.

– Toistaiseksi emme ole niin pitkälle ajatelleet. Katsotaan, miten näitä riittää omalla porukalle. Se menisi sitten jo bisneksen puolelle, se ei ole meidän lähtökohta.

Siitäkään ei ole vielä varmuutta poikiiko kondomikokeilu jatkoa.

– Ei ole ollut vielä jatkosta puhetta. Tämä on pilottivuosi, katsotaan ensi vuoden puolella, miten jatketaan. Ilmainen ehkäisy jatkuu, mutta pitää harkita, onko näitä kondomeja. Jos se koetaan hyväksi asiaksi, niin miksei tätä jatkettaisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat