Puheenaihe

Puolustusvoimille iso kunnianosoitus – 100-vuotista historiaa muistetaan näyttävästi

Posti julkaisee 4.6.2018 kuusimerkkisen postimerkkivihkon, jonka aiheena on Puolustusvoimien 100-vuotisjuhla.

Posti

Posti julkaisee Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden kunniaksi postimerkkivihkon, jonka kuudessa postimerkissä esitellään maa-, meri- ja ilmavoimien historiaa ja nykypäivää. Postimerkkivihko julkaistaan Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta.

Postin verkkokaupassa vihkon ennakkomyynti on alkanut jo tänään, kansallisena veteraanipäivänä.

– Postimerkkivihkoon valikoituneet merkit kertovat siitä, miten puolustusvoimien kolme puolustushaaraa, maavoimat, merivoimat ja ilmavoimat ovat kehittyneet sadan vuoden aikana. Puolustusvoimien kykyä ei ole kuitenkaan koskaan mitattu pelkästään kalustolla ja aseistuksella, vaan taistelijoidemme osaamisella, sanoo puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara.

Posti on julkaissut postimerkit Suomen Puolustusvoimien 50- ja 75-vuotisjuhlien kunniaksi myös vuosina 1968 ja 1993.

Nykypäivän ilmavoimien huipputeknologiaa postimerkkivihkossa edustaa Boeing F/A-18C Hornet -torjuntahävittäjä.

Postimerkkivihkon suunnitteluun osallistui työryhmä, jossa oli mukana Postin edustajat, puolustusvoimien kuva-arkiston ja puolustushaarojen edustajat, sekä erityisasiantuntijana kommodori (evp) Kai Varsio, joka tuntee hyvin sekä sotahistoriaa että filateliaa. Merkkien graafisesta suunnittelusta vastasi Timo Berry.

– Sotakalustoon liittyvät postimerkit, esimerkiksi sotalaivat, ovat maailmalla suosittuja keräilykohteita aihefilatelistien keskuudessa. On hienoa, että nyt aiheesta on saatavissa myös suomalaisia postimerkkejä, Kai Varsio sanoo.

Postimerkkivihkoon valittiin kolme kuvaparia, jotka osoittavat selkeästi maa-, meri- ja ilmavoimien laitteiden ja varustuksen kehityksen puolustusvoimien alkuvuosista nykypäivään.

– Merkkeihin oli tarjolla satoja valokuvia. Suunnitteluprojektin edetessä varmistui, että postimerkeissä toimivat parhaiten dokumentaariset valokuvat, kertoo Timo Berry.

Nykyisestä merivoimien kalustosta postimerkillä esitellään suomalaisvalmisteinen huippunykyaikainen ohjusvene Hanko.

Ilmavoimien historiamerkkiin on kuvattu Suomen ilmavoimille vuonna 1918 lahjoitettu Thulin D-tyypin tiedustelukone, lahjoittaja oli ruotsalainen kreivi Eric von Rosen. Nykypäivän ilmavoimien huipputeknologiaa edustaa Boeing F/A-18C Hornet -torjuntahävittäjä.

Maavoimien historiamerkissä esitellään sotamiehen lähitaistelukoulutusta pistimellä varustetulla aseella 1920-luvulla. Nykypäivän merkkiin on kuvattu jääkäri uusimmassa taisteluvarustuksessa.

Merivoimien historiaa kuvaavat 1920-luvulla ensimmäisinä Suomessa rakennetut sotalaivat, sukellusvene ja panssarilaiva. Nykyisestä merivoimien kalustosta esitellään suomalaisvalmisteinen huippunykyaikainen ohjusvene Hanko.

Vihkon kanteen valitussa kuvassa on suomalainen varusmies muistuttamassa maanpuolustuksen inhimillisestä ulottuvuudesta ja yleisestä asevelvollisuudesta. Vihkon kuvituksessa on käytetty lisäksi maa-, meri- ja ilmavoimien symboleja.

Postimerkkivihkon ensipäiväntapahtuma järjestetään maanantaina 4. kesäkuuta Helsingissä Senaatintorilla Puolustusvoimien satavuotisjuhlan näyttelypaviljongissa.

Tilaisuudessa on myynnissä uusia postimerkkejä ja ensipäivänkuoria. Ensipäivänleimaajat ovat paikalla kello 10–16 ja Timo Berry signeeraa töitään kello 14–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat