Puheenaihe

Tutkimus: Suomalainen johtaja on suora ja rehellinen, mutta ei osaa motivoida

Työelämä2020 -hankkeen johtaja Margita Klemetin mukaan tulevaisuuden johtajilta odotetaan yhä enemmän läsnäoloa ja vuorovaikutusta.

Työ-ja elinkeinoministeriö

Suomessa on tehty ensimmäinen laaja-alainen verkostotutkimus siitä, millaista suomalainen johtajuus on.

Johtajuus on tutkimuksen mukaan Suomessa suoraa, selkeää ja rehellistä.

Suomalainen johtaja on helposti lähestyttävä, eikä hierarkiakuilua työntekijöiden ja johdon välillä ole. Johtaja syö samassa ruokalassa alaistensa kanssa ja on monesti korostetun vaatimaton. Nöyryys tuo kuitenkin usein mukanaan sen, että johtamisessa ei ole riittävästi kunnianhimoa.

Vahvuudeksi nähtiin se, että suomalaisen johtajan tärkeä työkalu on yhteinen arvopohja työntekijöiden kanssa. Heikkoudeksi se muuttuu siinä vaiheessa, kun organisaatiosta puuttuvat erilaisuus ja ristiriidat. Jos kaikki ovat samaa mieltä, luovuutta ja innovaatioita jää kehittämättä. Moni hyvä idea voi jäädä syntymättä ilmapiirissä, jossa kaikki on jo sanattomasti sovittu.

Vahva asiaosaaminen, yhteinen arvopohja ja johtajien maanläheisyys korostuvat suomalaisen johtamisen parhaina puolina.

Avoimemman keskustelukulttuurin luominen, ihmisläheisempi innostaminen ja suurempi kunnianhimon taso puolestaan nousevat esille selkeinä kehityskohteina.

Tuloksissa korostuu suomalaisjohtajien kykenemättömyys innostaa alaisia.

Asiaosaaminen ja prosessien ymmärrys ovat huippuluokkaa. Lukuihin keskittyminen ajaa kuitenkin helposti insinöörimäiseen rakkauteen prosesseja kohtaan, minkä seurauksena ihmiset jäävät toissijaisiksi.

– Tulevaisuuden johtajilta odotetaan yhä enemmän läsnäoloa ja vuorovaikutusta, Työelämä2020-hankkeen johtaja Margita Klemetti tiivistää.

Tutkimuksen tilasi työ- ja elinkeinoministeriön alla toimiva Työelämä2020 -hanke. Sen toteutti Filosofian Akatemia keväällä 2018.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat