Viihde

Uniikki koki niin rajun kohtauksen, että luuli kuolevansa – puhuu nyt avoimesti ongelmistaan

Uniikki haluaa puhua omista ongelmistaan, jotta muut samojen asioiden kanssa painivat saavat vertaistukea.

Toni Tervo

Yhdeksän vuotta sitten räppäri Uniikki luuli kuolevansa.

Miehen pulssi nousi taivaisiin ja olo oli kamala. Kesti aikansa, ennen kuin lääkäriin hakeutunut muusikko sai diagnoosin: paniikkihäiriö.

– Ota se, mitä eniten pelkää ja lisää siihen puolet. Siltä se tuntuu. Ensimmäisellä kerralla olin ihan varma, että kuolen. Minulla ei ollut hajuakaan mitä tapahtui. Ja kun sitä alkoi pelätä, kohtauksen sai psyykattua itselleen päälle uudestaan. Aloin kuitenkin lukemaan aiheesta ja tieto helpotti. Nykyään kohtauksia ei tule enää juuri lainkaan.

Uniikki julkaisi 30. toukokuuta Valitsen elämän -nimisen kappaleen, joka kertoo muun muassa paniikkihäiriöstä. Henkilökohtainen kappale käsittelee myös räppärin kokemaa masennusta ja riittämättömyyden tunnetta.

– Neljä vuotta sitten minulle diagnosoitiin lievä masennus. Kävin sen tiimoilta lääkärissä, mutta onneksi en ole paljon joutunut syömään lääkkeitä. Puoli vuotta niitä aikanaan käytin, mutta ne leikkasivat niin sanotusti pois sekä huiput että laskut. Kaikki oli ihan tasapaksua ja elin sellaisessa sumussa.

– Välillä ne tunteet tulevat takaisin. Esimerkiksi tämän kappaleen julkaisussa. Yritin pitkään tehdä kesäbiisiä, mutta tuntui, että kaikki tekemäni on shittiä. Mikään ei kuulostanut multa. Tämä kappale oli ollut pöydälläni itse asiassa jo monta vuotta. Nyt keväällä sain sen vihdoin kirjoiettua valmiiksi ja päätin julkaista sen. Eihän se ehkä ihan kepeä kesäbiisi ole, mutta halusin kirjoittaa jotain henkilökohtaista ja aitoa. Vanhemmiten olen halunnut tehdä vähän syvällisempää musiikkia. Sellaista, mikä muistetaan.

Vaikka vuosien aikana on ollut vaikeuksia, Uniikille kuuluu nyt pääasiassa hyvää. Kysyntää keikoille on yhä ja hänen levy-yhtiönsä Rähinä Records täyttää 20 vuotta.

Rähinän porukkaa aikoo juhlistaa saavutusta viemällä joulukuun perinteisen Rähinä Liven Helsingin Jäähallin lavalle Nosturista.

– Kun aloitimme, ei olisi uskonut meidän täyttävän jäähallia. Aika moni vähän naureskeli lökäpöksyille, että mitäs tästä nyt tulee. Eiköhän kuitenkin olla tähän mennessä osoitettu epäilijöille, Uniikki nauraa.

Hän ei kuitenkaan pidä Rähinän tai itsensä menestystä itsestään selvänä.

– Kilpailu on nykyään tosi kovaa. Aluksi me olimme melkein ainoita, mutta nyt koko Suomi-rap on räjähtänyt ihan toiselle tasolle. Se on ollut hauska nähdä. Pitää olla kiitollinen, että on saanut tehdä tätä näin pitkään. Toivottavasti fanit löytävät jatkossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Räppäri ja ohjaaja tyrmäävät idean: Naisiin kohdistuvan väkivallan kuvaamista suomalaisessa viihteessä ei voi kieltää12.4.2018 18.15
Huhhuh, kuuluisa suomiräppäri oli kuolla viime yönä tulipalossa – vain naapurin neuvokkuus pelasti!28.11.2016 17.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat