Puheenaihe

KL: Suosittu Airbnb voi tuoda laskun taloyhtiölle muhkean laskun – kenelle kulut kuuluvat, jos vuokralainen aiheuttaa vesivahingon?

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Majoituksen alustapalvelu Airbnb:n käyttö ja lyhytaikaiseen vuokraukseen liittyvien pelisääntöjen sopiminen eivät ole yleistyneet taloyhtiöissä samaa tahtia. Kauppalehti kertoo, että ääritilanteissa Airbnb voi tuoda lisäkuluja taloyhtiöille.

Lehden mukaan taloyhtiö voi pahimmillaan joutua maksajaksi esimerkiksi hypoteettisessa vesivahinkotilanteessa, jossa Airbnb-majoittuja nukahtaisi suihkussa lattiakaivon päälle.

Tällaisessa tilanteessa Airbnb-majoittajana toimiva osakkeenomistaja on kunnossapitovastuussa kalusteista ja lattiapinnoista, mutta ei laajemmin taloyhtiölle aiheutuneesta vahingosta, Kauppalehdessä kerrotaan.

– Ei ole olemassa lainsäädäntöä, joka toisi tällaisessa tilanteessa vastuun osakkaalle. Kustannukset, joita toiminnasta aiheutuu, eivät saisi kaatua taloyhtiölle vaan osakkeenomistajalle. Osakkeenomistaja saa lyhytaikaisesta vuokrauksesta tuloa, joten olisi reilua että hän maksaa myös siitä aiheutuvat kulut, Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals kommentoi Kauppalehdelle.

Lyhytaikaismajoitukseen liittyy muitakin ongelmia. Taloyhtiöiden hallituksen jäsenet ja isännöitsijät ovat ilmaisseet huolensa vuokrauksen synnyttämästä turvattomuuden tunteesta, vesimaksujen määräytymisestä, talonyhtiön yleisten tilojen käytöstä sekä talonyhtiön pelisääntöjen noudattamisesta.

Helsingin majoituskapasiteetista jo viidennes tulee majoituksen alustapalvelu Airbnb:n kautta, kerrotaan Kauppalehden jutussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat