Puheenaihe

Nyt se selvisi: Suomalaisia huijataan ruokakaupoissa – vaakoja viritetään väärin ylimääräisen hinnan perimiseksi

Salaattirasian paino on vähennettävä eli taarattava ennen hinnan laskemista.

Arkisto/Toni Tervo

Moni kauppa perii lainvastaisesti kallista kilohintaa salaattibaariensa pakkauksista, kertoo Kuluttajaliiton tuore selvitys.

Kuluttajaliitto testasi toukokuussa yli 30 Helsingin alueella sijaitsevan kaupan salaattibaarin punnituskäytännön. Selvitys paljasti, että kauppojen punnituskäytännöissä on selviä eroja, vaikka ohjeistus on selkeä.

Mittauslaitelain mukaan irtotavaraa punnittaessa kaupan vaa’assa on käytettävä ennakkoon asetettua taaraa eli pakkausmateriaalin paino on poistettava mittaustuloksesta. Ilmoitettu kilohinta pitäisi Kuluttajaliiton mukaan siis laskuttaa ainoastaan sisällöstä eli salaattibaarin tuotteista – ei pahvirasiasta ja muovikannesta.

Kuluttajaliiton selvitykseen valikoituneista kaupoista 59 prosenttia oli taarannut liian vähän tai sitten taara puuttui kokonaan tai vaaka näytti muuten väärin. Kaupoista 41 prosenttia oli taarannut vaakansa oikein, jolloin kuluttaja maksaa vain ostamastaan salaatista kuten ohjeistuksen mukaan pitääkin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ohjeen mukaan kullekin pakkauskoolle tulee asettaa oma taara tai käyttää taarapainona painavimman pakkauksen taarapainoa. Rasian kansi sisällytetään taarapainoon, joten salaatti siis punnitaan rasian ja kannen kanssa.

Monessa kaupassa oli valittavana useampaa rasiakokoa, mutta vaaka oli taarattu pienemmän eikä suuremman rasian mukaan, kuten Tukesin ohje määrittelee. Osassa kaupoista oli liiton mukaan myös taarattu pelkkä rasia ilman kantta.

Kuluttajaliiton mukaan monessa kaupassa oli oma vaaka pelkälle salaattibaarille. Omaa vaakaa ei kuitenkaan välttämättä tarvita, vaan taaran voi asettaa myös tavallisen hedelmävaa’an tietylle numerolle.

– Kaikkien kannalta selkeintä olisi, että kaupat yhdenmukaistaisivat käytäntönsä ohjeistuksen edellyttämällä tavalla, Kuluttajaliiton projektityöntekijä Maija Autio toteaa tiedotteessa.

– Pääasia on, ettei pakkausmateriaalin painoa sisällytetä tuotteen hintaan, Autio sanoo.

Tukesin mukaan kauppias voi halutessaan hinnoitella pakkausmateriaalin erikseen, mutta ei laskuttaa tuotetta bruttopainon perusteella. Rasioista voi siis veloittaa, mutta ei salaatin kilohinnan perusteella.

Lisää aiheesta

Ikean pirullinen suunnitelma paljastui – Lehti: Näin asiakkaat saadaan ostamaan lisää ja lisää tavaraa4.6.2018 04.00
Valepoliisi huijasi mieheltä pankkitunnukset – huijauspuhelu kesti kaksi tuntia19.2.2018 06.52
Nordean asiakkaita yritetään huijata taas – poista tämä heti jos näet7.7.2015 14.29

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat