Puheenaihe

Korvaako vakuutus, jos Airbnb-vuokralainen vie taulun seinältä? – Yksi unohdus voi tuoda ison tappion

Jos suunnittelet kotisi lyhytaikaista vuokraamista, ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja varmista, mitä vahinkoja kotivakuutuksesi kattaa.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Yhä useampi pohtii oman asunnon tai vapaa-ajan asunnon vuokraamista kotimajoitusta välittävän yrityksen kautta. Tulijoita olisi etenkin kesälomakaudella ja pienillä paikkakunnilla suurten kesätapahtumien aikana.

Oman kodin ja tavaroiden antaminen vieraan käyttöön kuitenkin arveluttaa. Korvaako kotivakuutus, jos jotain menee rikki tai lähtee majoittujan matkaan?

– Kotivakuutus on tyypillisesti voimassa lyhytaikaisessa vuokrauksessa. Vakuutus kattaa irtaimiston ja huoneiston kiinteät sisäpinnat, kertoo tuotepäällikkö Henrik Rantanen Ifistä.

Oman kotivakuutuksen korvaustaso- ja ehdot kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

– Vuokrauskäytöstä tulee ilmoittaa etukäteen vakuutusyhtiöön, muutoin vahinkotilanteessa peritään kaksinkertainen omavastuu, Rantanen lisää.

Omaa kotiaan vuokraavan on syytä huomioida, että kotivakuutukseen sisältyvä yksityishenkilön oikeusturva ei kata ansiotoimintaan liittyviä riitatilanteita, minkä takia vakuutusturvaa on hyvä täydentää erillisellä oikeusturvavakuutuksella. Se auttaa muun muassa mahdollisissa vuokraukseen liittyvissä riitatilanteissa.

– Tämän lisävakuutuksen vuosihinta liikkuu kymmenissä euroissa, Rantanen kertoo.

Jaostopäällikkö Tuomas Siirala, FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta suosittelee tarkistamaan oman kotivakuutuksen sisällön varkauksien varalta.

– Joissakin laajoissakin kotivakuutuksissa korvauspiiristä on rajattu pois vakuutetun luvalla asuntoon sisään päässeen henkilön tekemä varkaus.

Jos asunnon laittaa pidempi aikaisesti vuokralle, asunto on syytä vakuuttaa vuokranantajan vakuutuksella.

Esimerkiksi If:ssä vuokranantajan vakuutuksen yhteydessä on mahdollista ottaa vakuutusturva myös suoranaisen ilkivallan varalle, jossa vuokralainen tahallisesti tuhoaa asuntoa tai siellä olevaa irtaimistoa tai varastaa irtaimistoa

Riittääkö majoitustakuu?

Airbnb tarjoaa vuokraajille majoitustakuun, joka korvaa omaisuusvahinkoja 800 000 euroon asti.

Tuomas Siirala FINEsta suhtautuu takuuseen varauksella:

– Takuussa on paljon rajoituksia sen suhteen, minkälaisista tapahtumista aiheutuvat vahingot korvataan. Takuu-ohjelma ei kata muun muassa käteistä rahaa, arvopapereita, keräilyesineitä, harvinaista taidetta, koruja, lemmikkieläimiä tai henkilökohtaista vastuuta.

– Määräajat vaatimusten esittämiselle ovat erittäin lyhyet.

– Korvausten vaatimisprosessi vaikuttaa jossakin määrin byrokraattiselta. Ehtojen mukaan erimielisyystilanteet ratkaistaan välimiesoikeudessa ulkomailla.

– Palveluntarjoaja voi muuttaa sopimusehtojaan tai irtisanoa takuun päättymään milloin vain.

Myös Airbnb suosittelee sivuillaan, että vuokraajalla on kotivakuutus, josta mahdolliset vahingot ensisijaisesti korvataan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat