Puheenaihe

Varoitus: Todella härski Gigantti-huijausviesti liikkellä – niin aidon oloinen, että jo 1000 ihmistä otti yhteyttä

Gigantti yrittää kitkeä viestejä parhaansa mukaan.

Matilda Isohella

Elektroniikkajätti Gigantti varoittaa asiakkaitaan huijaustekstiviesteistä, joiden lähettäjäksi on väärennetty Gigantin nimi ja viestissä pyydetään noutamaan saapunut paketti ja ohjataan viestin vastaanottaja klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä.

– Saimme ainoastaan keskiviikkona iltapäivän aikana lähes 1000 yhteydenottoa huijausviesteihin liittyen, joten kyse on mittavasta ongelmasta. Suurin osa meihin yhteyttä ottaneista on välittömästi tunnistanut viestin huijaukseksi, mutta on myös niitä, jotka ihmettelevät, miksi Gigantti lähettää viestejä vaikka ei ole tilannut mitään, kertoo yhtiön viestintäpäällikkö Anniina Korpela.

Tekstiviesti on salakavala, sillä lähettäjän numeroksi tai lähettäjän nimeksi voidaan väärentää aito Gigantin numero tai nimi. Puhelin sijoittaa uuden viestin vanhojen, aitojen Gigantilta tulleiden viestien perään samaan viestiketjuun.

Gigantin IT-päällikkö Antti Ekosen mukaan viestien lähettämiseen on käytetty niin sanottua war dialing -tekniikkaa.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huijarit ottavat esimerkiksi miljoona 040-alkuista numeroyhdistelmää, joihin viesti lähetetään. Osa näistä on sitten sattumalta ihan oikeita suomalaisia puhelinnumeroita, Ekonen selventää.

Gigantin mukaan se tekee nyt parhaansa, että huijausviestit kitketään, mutta viestien jäljittäminen on lähes mahdotonta.

Jos huijausviestiä on klikannut ja sinne on antanut esimerkiksi luottokortin numeron, kannattaa olla välittömästi yhteydessä sekä pankkiin että kuluttajaviranomaiseen.

Lisää aiheesta

Nyt se selvisi: Suomalaisia huijataan ruokakaupoissa – vaakoja viritetään väärin ylimääräisen hinnan perimiseksi5.6.2018 04.10
Oletko ollut tietämättäsi osa 60 miljardin euron hämärää bisnestä? –  Voi johtaa jopa 434 000 työpaikan menetykseen11.6.2018 04.20
Suomalaisfestivaali varoittaa röyhkeistä huijareista – "lipun oikea omistaja ei pääse tapahtumaan lainkaan"13.5.2018 04.25

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat