Puheenaihe

Uusi tutkimus kyseenalaistaa kannabiksen hyödyt

Kuvituskuva

Johanna Erjonsalo/arkisto

Uuden australialaistutkimuksen mukaan kannabiksen tehokkuus kivunlievittäjänä perustuu mahdollisesti lumevaikutukseen, kertoo New York Post.

New South Walesin yliopiston tutkimuksessa seurattiin 1500:ta ihmistä neljän vuoden ajan. Tarkoituksena oli selvittää, miten kipu häiritsi heidän jokapäiväistä elämäänsä ja vähensikö lääkekannabiksen käyttö reseptilääkkeiden (opioidien) käyttöä. Tutkimuksen taustalla olivat arvelut siitä, että kannabiksen käyttö saattaisi auttaa ihmisiä vähentämään opioidien käyttöä.

Vaikka useimmista kohdehenkilöistä tuntui siltä, että kannabiksesta oli apua, todellisuudessa se ei näyttänyt vaikuttavan heidän kipuihinsa.
Tutkijat eivät havainneet kannabiksen vähentävän kipuja. He eivät myöskään havainneet kannabiksen käyttäjien joukossa opioidien käytön vähenemistä.

– Emme tehneet mitään vahvoja havaintoja, jotka tukisivat kannabiksen roolia, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijoiden mukaan ei ollut selvää näyttöä siitä, että kannabis vähentäisi kivun ankaruutta tai häiritsevyyttä tai johtaisi vähentämään opioidien käyttöä tai annostusta.

Kannabiksen käyttäjillä oli enemmän kipua ja ahdistusta, he eivät selviytyneet kivuistaan ja kertoivat, että kipu häiritsi enemmän heidän elämäänsä.

Tutkijat arvelevat, että kannabiksen kipua lievittävä vaikutus saattaa perustua siihen, että lääkekannabis auttaa ihmisiä nukkumaan ja hyvin levänneenä kivut tuntuvat lievemmiltä.

Australian kansallinen huume- ja alkoholitutkimuskeskus (NDARC) kehottaa ihmisiä suhtautumaan tutkimuksen valossa varauksella kannabiksen väitettyihin hyötyihin.

Tutkimuksen kohdehenkilöt olivat kärsineet kroonisesta kivusta noin kymmenen vuoden ajan. Kohdehenkilöiden opioidien käytön mediaani oli neljä vuotta.

Tutkimustulokset julkaistiin Lancet Public Health -lehdessä viime tiistaina.

Lisää aiheesta

Kannabiksen vaikutuksesta aivoihin yllättävä tutkimustulos2.7.2018 04.30
Nyt tätäkin on selvitetty – Tämän vuoksi kannabis aiheuttaa makeanhimon23.4.2018 21.01

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat