Puheenaihe

Polttoainetta varastetaan Suomessa yhä röyhkeämmin – satojen litrojen tankista iso saalis

Tässä Raimo Stenvallin autossa on 400 litran tankki, mutta suurempiakin on.

Sauvo Jylhä

Keski-Uusimaan haastattelema kuljetusyrittäjä Raimo Stenvall muistaa yhden kerran, jolloin hänen omistamastaan autostaan dieseliä varastanut mies jäi kiinni.

– Siitä on useampi vuosi. Kaveri oli virolainen ja jäi lopulta kiinni, kun oli tehnyt useampia samanlaisia rikoksia Suomessa. Hänet passitettiin maasta pois, mutta kun rajavalvontaa ei enää ole, paluulle ei ollut esteitä.

Polttoainevarkaudet eivät ole poikkeuksellisia, mutta niistä kiinni jääminen on. Stenvallin autoista dieseliä on viety kymmeniä kertoja.

– Tuosta pihastakin. Siksi meillä autot pyritään ajamaan aina lukittujen ovien taakse halliin.

Isojen autojen tankit ovat samaa kaliiperia, 400 litrasta jopa 1 000 litraan.

Sähköimurilla tankki tyhjenee nopeasti.

– Varkaus ei ole yrittäjälle pikkujuttu etenkään nykyisillä polttoaineiden hinnoilla. Taloudellinen menetys on tuntuva.

Varkaudet ovat yhä ammattimaisempia ja röyhkeämpiä. Lukolliset korkit rikotaan ja jos se ei onnistu, tankkiin tehdään reikä. Sähköimurilla tankki tyhjennetään nopeasti pakettiautossa oleviin tynnyreihin tai säiliöihin ja myydään pimeillä markkinoilla.

Stenvallin yrityksen pihaan ollaan asentamassa turvakameroita, joskin ensisijaisesti sen takia, että jokin iso auto oli ilmeisesti kääntyessään rikkonut hallin seinän.

– Ilman muuta kameroista on hyötyä myös varkaustapauksissa. Viime vuonna meiltä vietiin kolme akkua – sitä ei olekaan ikinä ennen tapahtunut – ja yhtenä vuonna vuokralaisen Volvosta varastettiin äänenvaimennin.

Luodinkestävä turvatankki

Oululainen yrittäjä Samu Rautiainen iski kolme vuotta sitten kasvaneiden polttoainevarkauksien synnyttämään markkinarakoon ja perusti turvatankkeja valmistavan Rausteel Oy:n.

Suojausteräksinen tankki on lukittu sekä iskun- ja luodinkestävä.

Jos tankin murtaminen silti onnistuu, vakuutusyhtiö If korvaa muiden vahinkojen lisäksi myös polttoaineen arvon, jota vakuutus ei muuten korvaa. Edellytyksenä on vähintään osakaskon tasoinen vakuutus sekä vakuutuksesta korvattava tankin vahinko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat